Valitse sivu

Syntyvän jätteen määrää voi vähentää monin tavoin. Tärkein tapa on järkevä kuluttaminen. Mieti voisitko tänä jouluna antaa aineettomia elämyslahjoja tavaralahjojen sijaan!

Jouluruokien valmistuksesta, lahja- ja kukkapaketeista sekä joulukoristeista syntyy kuitenkin paljon sellaista jätettä, jota muulloin vuoden aikana ei juuri synny. Vinkeillämme joulunajan jätteiden lajittelu on helppoa ja jätteet saadaan oikein lajiteltuina kiertämään uusien tuotteiden raaka-aineeksi tai energiaksi.

Olemme koonneet joulunajan jätteiden lajitteluvinkit omalle Joulun jätteet -sivulleen. Sivun lopusta löydät tulostettavan A4-kokoisen lajitteluohjeen vaikkapa rappukäytävään laitettavaksi. Voit käyttää myös hyödyksi juhlapyhien lajittelupulmissa kätevää jätehaku- toimintoa osoitteessa jätehaku.fi.

Kierrätyspisteiden ja kiinteistöjen jäteastioiden jouluista ähkyä voidaan välttää täyttämällä jäteastioita maltilla. Lahjapaperit ja -pakkaukset voivat odottaa hetken vaikka varastossa, jos jäteastiat ovat täynnä. Pakkauslaatikot tulee tilan säästämiseksi litistää ennen keräysastiaan laittamista.

Joulunaikaan syntyy paljon pakkausjätettä

Joulunakin kannattaa muistaa näppärä ohjesääntö; onko se pakkaus? Jos on, niin onko se lasia, metallia, muovia vai kartonkia? Tällä niksillä löytyy oikea jäteastia suurimmalle osalle joulunajan jätteistä. 

Sekajätteeseen lajitellaan mm. lahjapaperit, askartelukartongit, risat joulupallot ja kimallenauhat sekä lasiset ja muoviset kynttilälyhdyt. Sekajäte hyödynnetään laitoskäsittelyn jälkeen energiana.

Sähkö- tai paristokäyttöiset valosarjat ja kyntteliköt tulee toimittaa sähkölaitteiden keräykseen. Sähkölaitteita ovat myös led-valot, esim. led-hautakynttilät. Paristokäyttöisiä sähkölaitteita löytyy paljon myös lasten leluista. Muistathan, että sekajäte ei ole koskaan oikea paikka sähkölaitteille.

Paristot ja pienakut palautetaan navat teipattuina keräyspisteeseen, joita löytyy jokaisesta paristoja myyvästä myyntipisteestä.

Lajittele ruokajäte biojätteeseen

Jouluna syntyvän ruokajätteen määrää voi helposti vähentää hankkimalla jouluruokia kohtuudella. Jos joulun ruokia jää yli, niistä voi jalostaa uusia ruokalajeja. 

Lajittele biojätteeseen tai kotikompostoriin kinkunrasvat ja muut paistinrasvat ja ruokaöljyt. Imeytä juoksevat rasvat ensin esimerkiksi talouspaperiin. Pehmopaperit kannattaakin lajitella biojätteeseen, jossa ne toimivat hyvänä kuivikkeena. Biojätteeseen lajitellaan kaikenkokoiset kinkunluut.

Muista, että paistinrasvat eivät kuulu viemäriin tai wc-pyttyyn!

Tutuksi tullut Kinkkutemppu keräys toteutetaan tänäkin vuonna. Ota kinkun, kalkkunan, kalan tai vaikkapa juuresten paistinrasvat talteen, pakkaa ne tölkkiin ja kiikuta keräyspisteeseen. Keräykseen tuodut rasvat jalostetaan uusiutuvaksi dieseliksi. Löydä lähin keräyspisteesi osoitteesta kinkkutemppu.com.

Joulun ja vuodenvaihteen vaikutukset Salpakierron palveluihin

Joulun ja vuodenvaihteen juhlapyhät vaikuttavat tänä vuonna Salpakierto Oy:n lajitteluasemien aukioloaikoihin vain vähän.

Joulu

Joulunalusviikolla ma-la 18.-23.12.2023 kaikki avoinna olevat lajitteluasemat palvelevat normaaleina aukioloaikoina.

Jouluaatto sijoittuu tänä vuonna sunnuntaille, joten aatolla ei ole vaikutusta aukioloaikoihin lajitteluasemien ollessa aina sunnuntaisin suljettuna. Joulupäivänä ma 25.12. sekä tapaninpäivänä ti 26.12. kaikki lajitteluasemat ovat juhlapyhien takia suljettuna.

Lajitteluasemat palvelevat normaalien aukioloaikojen puitteissa jälleen loppuvuoden ke-la 27.12.- 30.12.2023.

Vuodenvaihde

Uudenvuoden 2024 ensimmäisenä päivänä ma 1.1. kaikki lajitteluasemat ovat suljettuna.

Loppiainen

Loppiaisena la 6.1.2024 kaikki lajitteluasemat ovat suljettuna.

Asiakaspalvelu suljettu joulupäivänä, tapaninpäivänä sekä uudenvuodenpäivänä

Salpakierto Oy:n asiakaspalvelu on suljettuna joulupäivänä ma 25.12., tapaninpäivänä ti 26.12. sekä uudenvuodenpäivänä ma 1.1.2024.

Asiointi onnistuu tuolloinkin käyttämällä sähköistä asiointikanavaa osoitteessa asiakasnetti.salpakierto.fi tai ottamalla yhteyttä sähköpostitse asiakaspalvelu@salpakierto.fi.

Joulunajan vaikutukset jätteenkuljetuksiin

Salpakierron jätteenkuljetuksen asiakkailla tulee joulun ja loppiaisen aikaan pyhäpäivistä johtuvia poikkeuksia jäteastioiden tyhjennyspäiviin viikoilla 52/2023 ja 1/2024.

Salpakierto Oy on 9 kunnan omistama osakeyhtiö, joka huolehtii jätelain mukaisista yhdyskuntajätehuollon palvelutehtävistä omistajakuntiensa alueella. Tehtäviin kuuluvat kunnan vastuulle kuuluvien jätteiden vastaanotto, käsittely, jäteneuvonta, jätehuollon suunnittelu ja kehittäminen sekä jätteenkuljetus kunnan järjestämän jätteenkuljetuksen osalta. Yhtiö on osa Lahden kaupunkikonsernia.