Lakimuutoksen myötä TE-toimistojen toiminta päättyy vuoden 2024 lopussa ja työvoimaviranomaisen toiminta siirtyy vuoden 2025 alusta alkaen kuntien omistamien työvoimapalveluiden vastuulle. Päijät-Hämeen maakuntaan muodostuu kaksi työvoimaviranomaista: Päijät-Hämeen työllisyysalue (jatkossa työvoimapalvelut) sekä Lahden kaupunki. Päijät-Hämeen työllisyysalueeseen kuuluvat Asikkala, Hartola, Heinola, Hollola, Iitti, Kärkölä, Orimattila, Padasjoki ja Sysmä.
Mikä on TE24-uudistus?
Julkisten työvoimapalveluiden järjestäminen siirtyy 1.1.2025 alkaen kunnassamme Päijät-Hämeen työllisyysalueen vastuulle. Työvoimaviranomaisen tehtävä on järjestää julkiset työvoimapalvelut mm. työnvälityksen, neuvonnan, valmennuksen, työvoimakoulutusten sekä muutosturvakoulutusten osalta.
Uudistuksen pohjana on eduskunta 2023 hyväksynyt laki (HE 207/2022) julkisten työvoima- ja yrityspalveluiden järjestämisvastuun siirtämisestä kunnille 1.1.2025 alkaen.
Miksi uudistus tehdään?
Uuden lain tahtotilana on edistää työllisyyttä, tuoda palvelut lähemmäksi asiakkaita ja tuoda lisää uusia keinoja yritysten työvoimapulan ratkaisemiseksi.
Kunnilla on hyvät lähtökohdat tarjota asiakkailleen kohdennettuja ja paikallisiin työmarkkinoihin soveltuvia palveluita. Uudistuksen tueksi on luotu myös kuntia kehittämiseen kannustava rahoitusmalli, jossa kunta hyötyy taloudellisesti kuntalaisen työllistyessä. Resurssien ja palveluiden turvaamiseksi työvoimapalveluita järjestävän työllisyysalueen on koostuttava vähintään 20 000 henkilöstä. Suomeen perustetaan työllisyysalueita yhteensä 45 kappaletta.
Lisätietoja TE-palvelut 2024-uudistuksesta Työ- ja elinkeinoministeriön sivuilta: www.tem.fi/te-palvelut-2024-uudistus.
Työllisyysalueet Päijät-Hämeessä
Päijät-Hämeeseen muodostuu vuoden 2025 alusta kaksi työvoimaviranomaista: Päijät-Hämeen työllisyysalue sekä Lahden kaupunki.
Päijät-Hämeen työllisyysalueeseen kuuluvat Asikkala, Hartola, Heinola, Hollola, Iitti, Kärkölä, Orimattila, Padasjoki ja Sysmä. Vastuukuntana toimii Hollola ja henkilöstömäärän on arvioitu olevan noin 70. Uudistuksen myötä myös TE-toimistojen henkilöstö siirtyy valtiolta kuntien palvelukseen.
Mitä muutos tarkoittaa kuntalaiselle?
Tavoitteena on voida tarjota paikallisempia ja kattavampia työllisyyspalveluita Päijät-Hämeen työllisyysalueen kunnissa niin työnhakijoille kuin työnantajille. Osassa Päijät-Hämeen kunnista kuntiin siirtymistä on testattu jo niin kutsutussa työllisyyden kuntakokeilu -mallissa, jossa osa työnhakijoista on asioinut työllisyysasioissa jo kunnassa.
Entä elinkeinoelämälle?
Tavoitteena on rakentaa saumattomampaa yhteistyötä kunnan elinkeinopalveluiden, paikallisten yritysten ja muiden työelämätoimijoiden kanssa. Omassa kunnassa tunnetaan paikallinen tilanne ja voidaan reagoida tarpeisiin joustavammin. Riittävän ja osaavan työvoiman saatavuus luo pohjan koko alueen yrityksille sekä sen myötä alueen elinvoimalle.
Miksi muutos tehdään ja mitä se tarkoittaa elinkeinoelämälle?
Uudistuksen ydintavoitteena on lisätä keinoja työnantajien työvoima- ja osaamishaasteiden tukemiseen ja tuoda palvelut lähemmäs asiakkaita.
Kuntaomisteisen Päijät-Hämeen työvoimapalveluiden tavoitteena on, että ymmärrys alueen kuntien yrityskentästä lisääntyy ja parantaa työnantajille tarjottavia palveluita. Tavoitteena on myös helpottaa ja selkeyttää yrityspalvelutarjontaa asiakkaiden suuntaan. Omassa kunnassa tunnetaan myös paikallinen tilanne parhaiten ja voidaan reagoida tarvittaviin tarpeisiin joustavammin.
Kunnan elinvoiman kannalta on tärkeää, että niin nykyisiin kuin mahdollisiin tuleviin yrityksiin on tarjolla riittävästi osaavaa työvoimaa.
Tiivistyvä yhteistyö näkyy ketterämpinä palveluina yrityskentässä
Uudistus mahdollistaa saumattomamman yhteistyön kunnan elinkeinopalvelujen, paikallisten yrityksien sekä kunnan välityömarkkinoina toimivien omien yksiköiden kanssa.
Jatkossa tehdään entistä tiiviimpää yhteistyötä maakunnallisen kehittämisyhtiön LADECin, alueen kuntien elinkeinopalveluiden sekä Hämeen ELY-keskuksen kanssa. Tiiviin maakunnallisen yhteistyön kautta saavutetaan paikallisille yrityksille enemmän konkreettista apua toimintansa kehittämiseen ja kasvattamiseen. Jatkossakin yrityksien kehittämispalvelut ovat edelleen saatavilla LADECista ja rahoitukseen liittyvät palvelut Hämeen ELY:stä.
Työnantajapalvelut tarkentuvat syksyn 2024 aikana
Syksyllä 2024 selvennetään vielä työnantajapalveluiden toimintamalleja. Päijät-Hämeen työvoimapalvelut tarjoaa jatkossa lakisääteiset alkavan yrittäjän ja rekrytointituen palvelut, unohtamatta muutosturvapalveluita. Muiden palveluiden osalta haetaan vielä yhteisiä toimintamalleja niin LADECin kuin kuntien kanssa.
Kaikki alueen työnantajapalvelut jatkossa kootusti yhdessä paikassa
Jatkossa kaikki yhdeksän kunnan yrityksille suunnatut työnantajan palvelut on tarkoitus löytää Päijät-Hämeen työvoimapalveluiden verkkosivustolta. Sivut julkaistaan loppuvuodesta 2024, ja niistä sekä muista tarkentuneista työnantajapalveluista tiedotetaan kuntien elinkeinopalveluiden sekä LADECin kautta.
Lisätietoja uudistuksesta saat joko Kärkölän elinvoimapäälliköltä tai työvoimapalveluiden valmistelijoilta:
Työnantajapalveluiden vastuuvalmistelija
Simo Söderholm
p. 044 780 1640
Työllisyysaluejohtaja
Anne Tapaila
P. 044 780 1118
Sähköpostit: etunimi.sukunimi@hollola.fi