Valitse sivu

Kuluttajilla ja toiminnanharjoittajilla on nyt entistä monipuolisemmat keinot ilmoittaa elintarvikkeita, talousvettä tai uimavettä koskevasta sairastumis- tai haittaepäilyistä ympäristöterveydenhuollon viranomaisille. Päijät-Soten ympäristöterveyskeskus osallistuu pilotointiin, jonka aikana sairastumis- ja haittaepäilyistä voi ilmoittaa ympäristöterveydenhuollon sähköisessä ilmoituspalvelussa. Pilotin tavoitteena on tehdä ilmoittaminen kaikille kuluttajille ja toiminnanharjoittajille helpoksi. Pilotointi kestää 31.12.2022 asti, jonka jälkeen sähköinen ilmoituspalvelu laajenee valtakunnalliseen käyttöön. Ilmoitus on edelleen mahdollista tehdä myös suoraan sähköpostitse tai puhelimitse ympäristöterveyskeskukseen. 

Sähköisessä ilppa.fi -palvelussa voi ilmoittaa:

  • Sairastumisesta tai muusta reaktiosta, jonka epäillään aiheutuneen elintarvikkeesta, talousvedestä tai uimavedestä.
  • Haitasta, joka on havaittu elintarvikkeessa, talousvedessä tai uimavedessä. Haitta voi olla esimerkiksi vierasesine elintarvikkeessa, aistinvaraisesti jotakin poikkeavaa talousvedessä tai sinilevää uimarantavedessä.

Sairastumis- tai haittailmoituksen tekeminen sähköisessä palvelussa ei vaadi sisäänkirjautumista. Ilmoitusmahdollisuus koskee tässä vaiheessa Päijät-Soten alueella Asikkalan, Hartolan, Heinolan, Hollolan, Iitin, Kärkölän, Myrskylän, Orimattilan, Padasjoen, Pukkilan ja Sysmän kuntien alueella tapahtuneita sairastumis- tai haittaepäilyjä.

Ympäristöterveyskeskus muistuttaa, että yksittäisistäkin sairastumis- tai haittaepäilyistä on tärkeää ilmoittaa viranomaisille. Ilmoituksen saavuttua valvojat tekevät tarvittavat toimenpiteet, pyytävät ilmoittajalta tarvittaessa lisätietoja ja antavat toimintaohjeita. Jos sairastunut on yhteydessä terveydenhuoltoon, tulee terveydenhuollon ammattihenkilölle mainita, että sairastumisen epäillään aiheutuneen elintarvikkeesta, talousvedestä tai uimavedestä. Talousveden laatuun tai saatavuuteen liittyvistä havainnoista tulee edelleen ilmoittaa suoraan vesilaitoksen päivystysnumeroon (Kärkölän Vesi).