Valitse sivu

Ensimmäinen yhteinen Päijät-Hämeen Ilmastokumppanuus-sitoumusten allekirjoitustilaisuus kokoaa paikalle yrityksiä, yhteisöjä ja kuntia marraskuun lopussa. Kaikkiaan uusia kumppaneita on saatu muutaman kuukauden aikana mukaan melkein 30.

Mukana sitoumusten allekirjoitustilaisuudessa on organisaatioita lähes kaikista Päijät-Hämeen kunnista. Uudet Ilmastokumppanit edustavat niin yhdistyksiä kuin erikokoisia yrityksiä:

  • Asikkala: Asikkalan 4H-yhdistys ry, Vanhan Vääksyn Kehittämisyhdistys, Lehmonkärki Resort
  • Heinola: Tiipakka Oy, Tuulivet Oy, Heinolan Heinäsaari Oy
  • Hollola: Rakennusbetoni- ja Elementti Oy
  • Iitti: Salpausselän Kattohuolto
  • Kärkölä: Koskipower Oy, Etu-Koskelan Hyvä Tilaisuus Ky, Hattaramäen Hevostila Oy
  • Lahti: Sandvik Mining and Construction Oy, Kirma Hoiva Oy, Kauppakeskus Karisma Oy, Oy Lunawood Ltd, Virnex/Cubescon, Lahti Energia Oy, Harjulan Setlementti
  • Orimattila: Niinikosken kyläyhdistys ry, Ampun 4H yhdistys ry, Hotelli Teltta Oy
  • Padasjoki: Puulon Oy
  • Sysmä: Camping Sysmä/Tmi Mian Matkailupalvelut, Sysmän Meijerinranta Oy, Tervalepikon Torpat, Heleppi, Joogapunktio

Jokainen organisaatio tuntee oman toimintansa parhaiten, joten yritykset määrittelevät itse ilmastotavoitteensa ja päästövähennystoimensa. Osa toimijoista on jo pidemmällä ympäristö- ja ilmastotoimissa ja toiset puolestaan aloittamassa ilmastotyötä. Muotoutuvan Ilmastokumppanuusverkoston avulla yritykset voivat jakaa kokemuksiaan ja oppia toisiltaan.

Elsan Ekopaja Heinolasta on jo lähtökohtaisesti perustettu ilmasto- ja ympäristöasiat keskiössä ja heillä on suuret tavoitteet pieneksi toimijaksi, Mari Tiira kertoo: ”Pyrimme muuttamaan ihmisten kulutustottumuksia saippuapala kerrallaan. Luomme myönteisen kuvan palatuotteista ja samalla levitämme tärkeää viestiä ekologisuudesta.” Tiiran mukaan he lähtivät innolla mukaan ilmastokumppanuuteen ja toivovat hyötyvänsä kumppanuudesta käytännön tasolla, muun muassa saavansa vinkkejä tuotannon ilmastovaikutusten pienentämiseksi entisestään.

Etu-Koskelan Hyvä Tilaisuus solmii Ilmastokumppanuuden Kärkölän kunnan kanssa: ”Maatilamme on toiminut uudella alalla verrattain lyhyen ajan ja kaiken keskipisteenä on maaseudun elinvoimaisuus yritysmaailmassa. Tavoitteena on pitää maatilamme puhtaan ja kestävän kehityksen tiellä. Jo pienillä teoilla pystymme edesauttamaan asiaa. Pyrimme siirtymään kaikessa mahdollisessa energiankäytössä vähäpäästöiseen ja pienkulutuksiseen tekniikkaan. Me yhdessä asiakkaiden kanssa teemme yhteistyötä hyvien asioiden eteen!” summaa Jussi Lunkka.

Yrittäjäpari Mia Ja Jukka Tommola Sysmästä haluavat olla mukana Ilmastokumppanuudessa molempien yritystensä, Camping Sysmän ja Sysmän Meijerirannan kanssa. Osallistumiseen on monia syitä, kuten energiansäästö, ilmastoasioista tiedottaminen sekä siihen sitoutuminen niin henkilökunnan kuin asiakkaiden kanssa.

LAB-ammattikorkeakoulun energia- ja ympäristöteknologian opiskelijat ovat olleet mukana tukemassa osaa yrityksiä alkukartoituksen laatimisessa ja tavoitteiden asettamisessa. Sandvik Mining and Construction Oy on yksi oppilaitosyhteistyössä mukana oleva yritys: ”Teemme mielellämme yhteistyötä oppilaitosten kanssa, erityisesti näin tärkeän aiheen parissa kuin ympäristö ja vastuullisuus. Haluamme tarjota opiskelijoille mahdollisuuden tutustua yritysmaailmaan, ja kun toimintaamme katsovat tuoreet silmät ulkopuolelta, voivat he nähdä jotain sellaista, mitä itse emme ole nähneet. Kuuntelemme mielellämme tulevaisuuden tekijöiden antamaa palautetta.” kertoo Mikko Mönkkönen, tutkimus- ja tuotekehitysjohtaja.

LABin opiskelijat kokivat kurssin pehmeänä laskuna syvään päähän yritysyhteistyössä. Alussa ensimmäisen vuoden opiskelijoita vähän jännitti, mutta positiivinen ja aktiivinen ote yrityksissä yllätti iloisesti. Opiskelijat esittelevät yritysten asettamia tavoitteita tekemiensä yrityskorttien kautta, joita tullaan näkemään kurssin lopulla, joulukuun puolivälissä.

Ilmastokumppanuus Päijät-Hämeessä

Lahden kaupungin Ilmastokumppanuus-mallia lähdettiin laajentamaan koko Päijät-Hämeeseen syyskuun alussa kaikkien kuntien ja Päijät-Hämeen liiton toimesta. Ilmastokumppanuus sopii erilaisille organisaatioille, se on maksuton ja vapaaehtoinen sekä tarjoaa tukea toimijoille, jotka haluavat kehittää ympäristövastuullisuuttaan.

Yritykset määrittelevät itse omat ilmastotavoitteensa sekä päästövähennystoimensa alkukartoituksen perusteella ja allekirjoittavat Ilmastokumppanuus-sopimuksen oman kuntansa kanssa. Sitoumuksen jälkeen yritykset saavat käyttöönsä ”Teemme ilmastotyötä” tunnuksen, jota he voivat hyödyntää viestinnässään. Lisäksi kunnat ja Päijät-Hämeen liitto tuovat Ilmastokumppanuutta ja mukana olevia tahoja esille.
Päijät-Hämeen liiton ja kuntien yhteisessä Ilmastokumppanuus – Kunnat ja yritykset -hankkeessa kannustamme pk-yrityksiä ilmastotoimiin ja sitoutumaan ilmastokumppanuuteen. Hanke saa rahoituksen Ympäristöministeriön Kuntien ilmastoratkaisut -ohjelmasta.

Lisätiedot:

Ilmastokumppanuus-sivut

Johanna Snell, (työmatkalla 23.-25.11.) projektikoordinaattori, Päijät-Hämeen liitto, p. 044 077 3637, johanna.snell(a)paijat-hame.fi

Aino Kulonen, ympäristökoordinaattori, Lahti, p. 044 482 6178, aino.kulonen(a)lahti.fi

Mari Tiira, Elsan Ekopaja ja Saippuakahvila / Tiipakka Oy, p. 050 336 1993 www.elsanekopaja.fi

Mikko Mönkkönen, Paikallisjohtaja / Tutkimus- ja tuotekehitysjohtaja, Sandvik Mining and Construction Oy, Lahti, p. 040 688 2701

Jussi Lunkka, Etu-Koskelan Hyvä Tilaisuus, p. 040 569 6299 jussi.lunkka(a)gmail.com

Mia Tommola, Camping Sysmä, p. 0400 858 596, info(a)campingsysma.fi

Jukka Tommola, Sysmän Meijerinranta Oy, p. 045 651 1364