Valitse sivu

Kausi-influenssarokotuksia saa tänä vuonna Päijät-Soten alueella pääosin ajanvarauksella sote-keskuksissa, Triossa, neuvoloissa, koulu- ja opiskeluterveydenhuollossa. Ajanvaraus verkossa avautuu maanantaina 25. lokakuuta kello 10. Marraskuun alusta lähtien rokotuksen saa ilman ajanvarausta Lahden Trion rokotuspisteeltä maanantaista perjantaihin kello 8–14. Sote-keskuksissa ja Triossa on mahdollista saada samalla asiointikerralla myös koronarokote. 

Maksuttoman kausi-influenssarokotuksen saavat henkilöt, jotka kuuluvat riskiryhmään tai joiden läheinen kuuluu vakavalle influenssalle erityisen alttiiden riskiryhmään. Influenssan riskiryhmään kuuluvat 65-vuotta täyttäneet, alle 7-vuotiaat sekä henkilöt, joilla on yleistä terveydentilaa alentava pitkäaikaissairaus tai lääkitys.  

Myös raskaana olevat ja alle kuuden kuukauden ikäisen vauvan vanhemmat saavat maksuttoman kausi-influenssarokotuksen. Influenssarokotus on uusittava vuosittain.    

Jos ei ole oikeutettu maksuttomaan influenssarokotteeseen, reseptin voi pyytää omasta sote-keskuksesta ja tulla rokotteen kanssa sote-keskusten influenssarokotuspisteisiin ajanvarauksella ja Trion rokotuspisteelle ilman ajanvarausta. 

Rokotus paitsi vähentää influenssaan sairastumisen riskiä myös vähentää terveydenhuollon kuormitusta koronaepidemian aikana. 

Ajanvaraus avautuu 25. lokakuuta, rokotuksia annetaan koko loppuvuoden ajan 

Ajanvaraus kaikille avautuu 25. lokakuuta kello 10.  Jokaiselle rokotettavalle tulee varata oma aika. Aika varataan Päijät-Soten sivulla osoitteessa paijat-sote.fi/influenssarokotus

Lasta odottavat ja lapsiperheet voivat varata ajan mihin tahansa hyvinvointiyhtymän neuvolaan omasta neuvolasta riippumatta. 

Koululaiset saavat rokotteen kouluterveydenhuollossa. Rokottaminen edellyttää vanhemman yhteydenottoa kouluterveydenhuoltoon. 

Opiskelijat saavat influenssarokotuksen ajanvarauksella opiskelijaterveydenhuollossa. Opiskelijoiden rokotukset alkavat marraskuun ensimmäisellä viikolla opiskeluterveydenhuollon tiloissa Lahden sote-keskuksen 6. kerroksessa.  

Kausi-influenssarokotuksia annetaan kaikille ikäryhmille myös normaalien tarkastuskäyntien yhteydessä. Jos loppuvuoden aikana on tiedossa käynti sairaanhoitajan vastaanotolla tai neuvolassa, erillistä rokotusajanvarausta ei silloin tarvitse tehdä. 

Rokotukseen vain ilman flunssaoireita 

Ellei sähköinen ajanvaraus onnistu, ajanvarauksen voi tehdä myös puhelimitse oman sote-keskuksen tai opiskeluterveydenhuollon kautta. Lasta odottavat ja lapsiperheet voivat ottaa yhteyttä neuvolaan puhelimitse tai chatin kautta.  
 
Ruuhkien välttämiseksi toivotaan, ettei rokotukseen varattua aikaa tulla odottamaan liian aikaisin. Rokotus annetaan aikuisille olkavarren yläosaan, ja se on hyvä huomioida pukeutumisessa. Rokotukseen ei saa tulla, jos on kuumetta, hengitystie- tai vatsaoireita. 

Rokotuksen saa samalla pneumokokkitauteja vastaan 

Influenssarokotuksen yhteydessä voi rokottautua omakustanteisesti myös pneumokokkia vastaan. Vakavia pneumokokkitauteja, kuten keuhkokuumetta, aivokalvontulehdusta ja verenmyrkytystä, voi ennaltaehkäistä rokottautumalla. Aikuisille riittää yleisimmin yksi kertarokotus. 

Pneumokokkirokotusta varten saa eReseptin Päijät-Soten sivulla paijat-sote.fi/influenssarokotus/ olevan linkin kautta. Asiakas noutaa itse rokotteen apteekista ja ottaa sen mukaan influenssarokotukseen. Terveydenhuollon ammattilainen arvioi rokotustarpeen asiakkaan kanssa. 
 
Lisätietoja kausi-influenssarokotuksesta THL:n sivulta

www.paijat-sote.fi