Valitse sivu

Riihimäki–Pietari-rata avattiin liikenteelle 11.9., 150 vuotta sitten. Juhlavuoden kunniaksi Radio- ja tv-museo Mastolassa järjestetään syksyn aikana kuuden luennon luentosarja 150 vuotta radalla – Pietarin radan juhlavuosi. Mastolan lisäksi luentoja on mahdollista seurata radanvarren paikkakunnilla Kärkölässä, Hollolassa ja Nastolassa, jonne luennot välitetään suoratoistona.

Luentosarjan teemana ovat erilaiset asiat, ilmiöt ja ajatukset, jotka rataa pitkin ovat kulkeneet sen pitkän historian saatossa. Luennoitsijoina on alojensa huippuasiantuntijoita. Luentosarjan avaa Etelä-Karjalan Allergia- ja Ympäristöinstituutin tutkimusjohtaja Kimmo Saarinen, joka tarkastelee radan historiaa radanvarren ja ratapihojen kasvien ja tulokaslajien valossa. Arkkitehti Matti Veijovuori keskittyy luennossaan rataan etenkin Terijoen huviloiden valtatienä ja Päivälehden arkiston tutkija Janne Ridanpää valaisee radan historiaa rakenteiden ja kaluston kautta. Helsingin yliopistonlehtori Kaija Rautavirta paneutuu luennossaan ruokahuoltoon ja tietokirjailija Heikki Nevala kiertäviin sirkusseurueisiin ja tivoleihin. Luentosarjan päättää tutkija Päivi Repo, joka tarkastelee radan taloudellisia vaikutuksia Lahdelle sekä kilpailuasetelmaa Loviisan radan kanssa.

Luennot järjestetään Radio- ja tv-museo Mastolassa (Radiomäenkatu 37, 15100 Lahti) joka toinen torstai-ilta 10.9. alkaen, klo 17.00–n.18.30. Luento sisältyy museon sisäänpääsyn hintaan.

Luentojen live-striimi on katsottavissa samanaikaisesti Kärkölän kunnanviraston valtuustosalissa (Virkatie 1, 16600 Järvelä), Hollolan pääkirjastossa (Nuottikuja 2, 15870 Hollola) ja Nastolan vanhalla kunnantalolla (Pekkalantie 5, 15560 Nastola). Paikalla on Lahden museoiden edustaja alustamassa ja välittämässä etäyleisön kysymyksiä luennoitsijalle. Luentojen live-striimin seuraaminen on maksutonta.

Sekä Mastolan auditoriossa että live-striimin esityspaikoissa huomioidaan turvavälit ja voimassaoleva hygieniaohjeistus.

150 vuotta radalla – Pietarin radan juhlavuosi luennot:

 • 10.9. Rautateiden vihreät kulkurit
  Kimmo Saarinen, tutkimusjohtaja
 • 24.9. Pietarin rata huvila-asutuksen valtatienä
  Matti Veijovuori, arkkitehti
 • 8.10. Rautaa, rakenteita ja rakoilevaa moraalia – Pietarin rata ja maaseudun uudet tuulet
  Janne Ridanpää, tutkija
 • 22.10. Ruokahuolto raiteilla
  Kaija Rautavirta, yliopistonlehtori
 • 5.11. Sirkukset ja tivolit raiteilla
  Heikki Nevala, tietokirjailija
 • 19.11. Lahti Pietarin ja Loviisan ratojen risteysasemana
  Päivi Repo, tutkija

Lisätietoja:
tutkija Anna-Riikka Vaden, Lahden museot
+358 50 3985 492, anna-riikka.vaden@lahti.fi
Radio- ja tv-museo Mastola
+358 44 416 4830, radiojatvmuseo@lahti.fi
www.lahdenmuseot.fi