Valitse sivu

Kaatopaikkakielto ei vaikuta asukkaan lajitteluun
Biohajoavan eli orgaanisen jätteen kaatopaikkakielto astuu voimaan tammikuussa 2016. Käytännössä kaatopaikkakielto ei koske kuluttajia mitenkään vaan lähinnä jätehuollon järjestäjiä, kuten kunnallisia jäteyhtiöitä. Kuluttajan ei tarvitse toimia eri tavalla kuin tähän asti, kun hän noudattaa paikallisia lajitteluohjeita.

Paljon puhetta herättänyt tekstiilijäte lajitellaan edelleen energiajätteeseen, joka hyödynnetään energiantuotannossa.

Jos kiinteistöllä ei ole järjestetty biojätteen erilliskeräystä tai sen kompostointia, biojäte lajitellaan edelleen sekajätteen joukkoon, mistä se ohjautuu energiahyödynnettäväksi. Asukkaita kuitenkin kannustetaan lajittelemaan biojäte erikseen aina, kun se on mahdollista. Biojätteet, haravointijätteet ja puhdistamolietteet hyödynnetään LABIO Oy:n biokaasu- ja kompostointilaitoksessa ja niistä jalostuu ympäristöystävällistä biopolttoainetta ja multaa.

Isoilla, vähintään 10 huoneiston kiinteistöillä on jätekatoksessa biojäteastia ja pienemmille asuinkiinteistöille on ruokajätteen kompostointi hyvä vaihtoehto. PHJ tarjoaa asukkaille maksuttomia kompostointikursseja Lahdessa huhti- ja toukokuussa. Jos omatoiminen kompostointi ei innosta, voi naapureiden kanssa perustaa biojätekimpan ja hankkia yhteisen biojäteastian.

Ekopisteillä vaihtuu isäntä
Päijät-Hämeen Jätehuolto Oy (PHJ) ei enää vuoden vaihteen jälkeen ylläpidä ekopisteitä toimialueellaan. Vastuu asukkaiden pakkausjätteiden alueellisesta keräämisestä siirtyy 1.1.2016 valtakunnallisesti Suomen Pakkauskierrätys RINKI Oy:lle tuottajille siirretyn pakkausten kierrätysvastuun vuoksi. Asukkaat maksavat pakkausten keräyksen ostaessaan pakattuja tuotteita.

Suomen Pakkauskierrätys RINKI Oy:n keräyspisteitä (Rinki-ekopiste) perustetaan PHJ:n toimialueelle noin 60 kpl ja ne sijoittuvat pääosin kauppojen, kauppakeskusten ja hyvien liikenneyhteyksien tuntumaan, jotta niillä asiointi olisi vaivatonta esimerkiksi kauppareissun yhteydessä.

Kaikille Rinki-ekopisteille tulee keräysastiat kartonki-, lasi- ja metallipakkauksille. 40 pisteelle tulee keräysastia myös puhtaille muovipakkauksille. Useimmissa pisteissä voi kierrättää myös paperin, hyväkuntoiset vaatteet ja kodin tekstiilit. Rinki-ekopisteiden sijainnin voi tarkistaa osoitteesta kierrätys.info. Jatkossa pisteiden asiakaspalvelu ja ylläpito tyhjennyksineen ja siivouksineen kuuluu RINKI Oy:lle.

Uudistuksen tavoitteena on, että pakkausjätteen kierrätys tehostuu ja pakkausmateriaalit saadaan raaka-aineeksi uusien tuotteiden valmistukseen.

Muovipakkausten kierrätys alkaa
Vuoden vaihteessa kotitaloudessa lajiteltavien jätelajien kirjo laajentuu pakkausmuovin erilliskeräyksellä. Puhtaat ja kuivat kotitalouden muovipakkaukset voi kierrättää Suomen Pakkauskierrätys RINKI Oy:n Rinki-ekopisteillä, joita perustetaan Päijät-Hämeen Jätehuolto Oy:n toimialueella muoville 40 kappaletta.

Muovin kierrättäminen ei ole pakollista, mutta se on suositeltavaa materiaalikierrätyksen edistämiseksi. Kierrätetyistä muovipakkauksista valmistetaan uusia muovituotteita. Jos muovipakkausten kierrättäminen on hankalaa eikä onnistu, ne voi lajitella energiajätteeseen.

Lasin ja metallin kierrätys lisääntyy isoissa kiinteistöissä
Vaikka jätteen hyödyntämisaste on Päijät-Hämeessä hyvä, peräti 95 %, ohjautuu sekajätteeseen edelleen aivan turhan paljon kierrätyskelpoista materiaalia, joka pitäisi mieluummin saada kierrätykseen eli käyttöön uusioraaka-aineena. Jätteiden oikea lajittelu niiden syntypaikalla eli kotitaloudessa on ensisijaisen tärkeää, jotta materiaalina kierrätettävät jätteet saadaan kierrätykseen ja uudelleen tuotantoon. Se jäte, mitä jää jäljelle, kun kierrätettävät on lajiteltu erikseen, hyödynnetään energiana jätevoimaloissa.

Kierrätyksen lisäämiseksi metallin ja lasin lajittelu laajenee, kun vuoden 2016 alusta lukien vähintään 10 huoneiston kiinteistöillä asemakaavoitetuilla alueilla Asikkalassa, Heinolassa, Hollolassa (ei Hämeenkoskella), Lahdessa ja Orimattilassa (ei Artjärvellä) on erilliskerättävä lasia ja metallia. Kaikkien asuinkiinteistöjen tulee kuulua järjestetyn jätehuollon piiriin ja lajitella jätteensä vähintään energia- ja sekajäteastiaan. Kierrätystä lisää myös kotitalouksien muovipakkauksen erilliskeräyksen alkaminen Rinki-ekopisteillä.

Jätteitä ei saa kuljettaa kesämökiltä kotiin
Myös vapaa-ajankiinteistöjen tulee kuulua järjestetyn jätehuollon piiriin ja lajitella jätteet vähintään energia- ja sekajätteeseen. Vapaa-ajan asunnolla syntyviä jätteitä ei ole luvallista kuljettaa vakituisen asunnon jäteastiaan, vaan niille on hankittava omat jäteastiat ja tilattava tyhjennykset kuljetusliikkeeltä tai liityttävä kimppa-astioiden käyttäjäksi toisen kiinteistön kanssa.

Maksutonta lajitteluneuvontaa tarjolla taloyhtiöille ja asukasryhmille
Lajittelun tehostamiseksi on taloyhtiöille ja asukasryhmille tarjolla maksutonta lajitteluneuvontaa. Taloyhtiöt voivat halutessaan pyytää palveluneuvojan paikan päälle opastamaan asukkaitaan lajittelun saloihin. Lajittelun tehostaminen merkitsee säästöä jätehuoltokuluissa.

Jäteneuvontaa saa myös ympäri vuoden kuntien tapahtumissa kiertävästä Kaisla-ympäristöneuvonta-autosta. Jäteneuvonta palvelee myös puhelimessa arkisin ma-pe klo 9-15. Joulukuussa joka talouteen jaetun Lokki-seinäkalenterin liitteenä on irrotettava lajitteluohjeliite, joka kannattaa ottaa talteen jokapäiväisen lajittelun tueksi.

Asiaa jätehuollon palveluista palvelualueittain

Lahden palvelualue (Lahti, Nastola)
Päijät-Hämeen Jätehuolto Oy:n (PHJ) Lahden Kujalassa (Sapelikatu 7) sijaitsevan jäteasema Pillerin aukioloajat lisääntyvät vuoden vaihteessa. Vuoden alusta alkaen Pilleri palvelee myös lauantaisin klo 10-14. Arkisin maanantaista-perjantaihin jäteasema palvelee klo 7-20.

Jäteasema Pilleri, jossa asioi vuosittain jopa 63 000 asiakasta, palvelee erityisesti Lahden palvelualueella asuvia, mutta on kuntarajoista riippumatta muidenkin toimialueen asukkaiden käytettävissä. Jäteasema ottaa vastaan joka sortin jätettä henkilöauto-, peräkärry- tai pakettiautokuormina.

Jäteaseman lisäksi asukkaiden jätteitä vastaanottaa eri asuinalueilla touko-kesäkuussa kiertävä Roinaralli-keräys (vaarallisten jätteiden, sähkölaitteiden ja metalliromun vastaanotto) sekä Nastolan Ruuhijärvellä elokuussa kiertävä jäteasema. Vaarallisia jätteitä tietyin rajoituksin voi toimittaa Lahden palvelualueella myös kahteen vaarallisten jätteiden konttiin (konttien sijainti: Lahden Neste Hennala ja Neste Kivistönmäki). Nastolan kunnan varikolla sijainnut kontti sen sijaan on poistunut käytöstä. Lääkejätteitä vastaanottavat kaikki palvelualueen apteekit.

Kaikki palvelupisteet ja keräyskierrosten aikataulut löytyvät Lokki-kalenterista ja osoitteista phj.fi ja kierrätys.info.

Hollolan palvelualue (Hollola, Hämeenkoski, Kärkölä)
Päijät-Hämeen Jätehuolto Oy:n (PHJ) Hollolan jäteaseman (Riihimäentie 98) lauantain aukioloja lisätään kesäkaudelle ja jäteasema on jatkossa avoinna huhti-lokakuussa aina parillisen viikon lauantaisin klo 10-13. Jäteasema palvelee ympäri vuoden arkisin ma, ke ja pe klo 12-18.

Hollolan jäteasema, jossa asioi vuosittain yli 10 000 asiakasta, palvelee erityisesti Hollolan, Hämeenkosken ja Kärkölän alueen vakituisia- ja kesäasukkaita, mutta on kuntarajoista riippumatta muidenkin toimialueen asukkaiden käytettävissä. Jäteasema ottaa vastaan joka sortin jätettä henkilöauto-, peräkärry- tai pakettiautokuormina.

Hämeenkoskella ja Kärkölässä viikoittain kiertänyt asukkaiden seka- ja energiajätettä sekä pieniä sähkölaitteita vastaanottanut jätepäivystysauto lopettaa kierroksensa vuoden vaihteessa palvelun vähäisen käyttöasteen vuoksi.
Hämeenkoskella asukkaiden metalliromua otetaan jatkossakin vastaan PHJ:n metallinkeräyspisteellä osoitteessa Keskustie 20.

Jäteaseman lisäksi asukkaiden jätteitä vastaanottaa eri asuinalueilla touko-kesäkuussa kiertävä Roinaralli-keräys (vaarallisten jätteiden, sähkölaitteiden ja metalliromun vastaanotto) sekä Hämeenkoskella heinäkuussa ja Kärkölässä elokuussa kiertävä jäteasema.

Vaarallisia jätteitä tietyin rajoituksin voi toimittaa Hollolan palvelualueella myös Kärkölässä Järvelän Nesteellä sijaitsevaan vaarallisten jätteiden konttiin. Lääkejätteitä vastaanottavat kaikki palvelualueen apteekit.

Kaikki palvelupisteet ja keräyskierrosten aikataulut löytyvät Lokki-kalenterista ja osoitteista phj.fi ja kierrätys.info.

Heinolan palvelualue
Päijät-Hämeen Jätehuolto Oy:n (PHJ) Heinolan jäteaseman (Pikijärventie 167) lauantain aukioloja lisätään kesäkaudelle ja jäteasema on jatkossa avoinna huhti-lokakuussa aina parittoman viikon lauantaisin klo 10-13. Jäteasema palvelee ympäri vuoden arkisin ma, ke ja pe klo 12-18.

Heinolan jäteasema, jossa asioi vuosittain lähes 15 000 asiakasta, palvelee erityisesti Heinolan alueen vakituisia ja kesäasukkaita, mutta on kuntarajoista riippumatta muidenkin toimialueen asukkaiden käytettävissä. Jäteasema ottaa vastaan joka sortin jätettä henkilöauto-, peräkärry- tai pakettiautokuormina.

Jäteaseman lisäksi asukkaiden jätteitä vastaanottaa eri asuinalueilla toukokuussa kiertävä Roinaralli-keräys (vaarallisten jätteiden, sähkölaitteiden ja metalliromun vastaanotto).

Vaarallisia jätteitä tietyin rajoituksin voi toimittaa Heinolan palvelualueella myös vaarallisten jätteiden konttiin, joka sijaitsee Heinolan Teboilin pihassa (Vanha Lahdentie 1, Heinola). Lääkejätteitä vastaanottavat kaikki palvelualueen apteekit.

Kaikki palvelupisteet ja keräyskierrosten aikataulut löytyvät Lokki-kalenterista ja osoitteista phj.fi ja kierrätys.info.

Asikkalan palvelualue
Päijät-Hämeen Jätehuolto Oy:n (PHJ) Asikkalan jäteaseman (Konkosentie 4) aukioloajat muuttuvat ja asema on jatkossa avoinna arkisin tiistaina ja torstaina klo 12-18 sekä kesäkaudella huhti-lokakuussa lauantaisin klo 10-13.

Asikkalan jäteasema, jossa asioi vuosittain lähes 10 000 asiakasta, palvelee erityisesti Asikkalan alueen vakituisia ja kesäasukkaita, mutta on kuntarajoista riippumatta muidenkin toimialueen asukkaiden käytettävissä. Jäteasema ottaa vastaan joka sortin jätettä henkilöauto-, peräkärry- tai pakettiautokuormina.

Jäteaseman lisäksi asukkaiden jätteitä vastaanottaa eri asuinalueilla toukokuussa kiertävä Roinaralli-keräys (vaarallisten jätteiden, sähkölaitteiden ja metalliromun vastaanotto) sekä Kalkkisissa heinäkuussa kiertävä jäteasema. Lääkejätteitä vastaanottavat kaikki palvelualueen apteekit.

Asikkalan haja-asutusalueen asukkaita pyydetään huomioimaan uudet jätehuoltomääräykset: Kaikkien asuinkiinteistöjen, myös haja-asutusalueella sijaitsevien kiinteistöjen, tulee jatkossa lajitella jätteensä vähintään energia- ja sekajäteastiaan. Jätteen tyhjennyksestä sovitaan kuljetusliikkeen kanssa.

Kaikki palvelupisteet ja keräyskierrosten aikataulut löytyvät Lokki-kalenterista ja osoitteista phj.fi ja kierrätys.info.

Orimattilan palvelualue (Myrskylä, Orimattila, Pukkila)
Päijät-Hämeen Jätehuolto Oy:n (PHJ) Orimattilan jäteasema (Topintie 5a) palvelee ympäri vuoden arkisin ti ja to klo 12-18 ja la klo 10-13.

Orimattilan jäteasema, jossa asioi vuosittain lähes 12 000 asiakasta, palvelee erityisesti Orimattilan, Myrskylän ja Pukkilan alueen vakituisia ja kesäasukkaita, mutta on kuntarajoista riippumatta muidenkin toimialueen asukkaiden käytettävissä. Jäteasema ottaa vastaan joka sortin jätettä henkilöauto-, peräkärry- tai pakettiautokuormina.

Orimattilan Artjärvellä, Myrskylässä ja Pukkilassa viikoittain kiertänyt asukkaiden seka- ja energiajätettä sekä pieniä sähkölaitteita vastaanottanut jätepäivystysauto lopettaa kierroksensa vuoden vaihteessa palvelun vähäisen käyttöasteen vuoksi.

Jäteaseman lisäksi asukkaiden jätteitä vastaanottaa eri asuinalueilla touko-kesäkuussa kiertävä Roinaralli-keräys (vaarallisten jätteiden, sähkölaitteiden ja metalliromun vastaanotto) sekä Pukkilassa kesäkuussa ja Orimattilan Artjärvellä ja Myrskylässä heinäkuussa kiertävä jäteasema. Lääkejätteitä vastaanottavat kaikki palvelualueen apteekit.

Asukkaiden metalliromua otetaan jatkossakin vastaan PHJ:n kolmella metallinkeräyspisteellä (Orimattilan Artjärvi: Salmelantie 275, Myrskylä: Höröläntie 2, Pukkila: Veteraanitie 11).

Kaikki palvelupisteet ja keräyskierrosten aikataulut löytyvät Lokki-kalenterista ja osoitteista phj.fi ja kierrätys.info.

Padasjoen palvelualue
Päijät-Hämeen Jätehuolto Oy:n (PHJ) Padasjoen jäteasema (Taulun teollisuusalue, Sähkötie 5) palvelee ympäri vuoden arkisin ti klo 12-18 ja la klo 10-13. Lisäksi touko-elokuussa to klo 12-18.

Padasjoen jäteasema, jossa asioi vuosittain lähes 4000 asiakasta, palvelee erityisesti Padasjoen alueen vakituisia ja kesäasukkaita, mutta on kuntarajoista riippumatta muidenkin toimialueen asukkaiden käytettävissä. Jäteasema ottaa vastaan joka sortin jätettä henkilöauto-, peräkärry- tai pakettiautokuormina.

Jäteaseman lisäksi asukkaiden jätteitä vastaanottaa eri asuinalueilla kesäkuussa kiertävä Roinaralli-keräys (vaarallisten jätteiden, sähkölaitteiden ja metalliromun vastaanotto). Lääkejätteitä vastaanottavat kaikki palvelualueen apteekit.
Kaikki palvelupisteet ja keräyskierrosten aikataulut löytyvät Lokki-kalenterista ja osoitteista phj.fi ja kierrätys.info.

Sysmän palvelualue
Päijät-Hämeen Jätehuolto Oy:n (PHJ) Sysmän jäteasema (Koskueentie 7 C) palvelee ympäri vuoden arkisin ma, ke, to, pe klo 9-15, ti klo 9-18 ja la klo 10-13.

Sysmän jäteasema, jossa asioi vuosittain lähes 5500 asiakasta, palvelee erityisesti Sysmän alueen vakituisia ja kesäasukkaita, mutta on kuntarajoista riippumatta muidenkin toimialueen asukkaiden käytettävissä. Jäteasema ottaa vastaan joka sortin jätettä henkilöauto-, peräkärry- tai pakettiautokuormina.

Jäteaseman lisäksi asukkaiden jätteitä vastaanottaa eri asuinalueilla kesäkuussa kiertävä Roinaralli-keräys (vaarallisten jätteiden, sähkölaitteiden ja metalliromun vastaanotto). Lääkejätteitä vastaanottavat kaikki palvelualueen apteekit.

Kaikki palvelupisteet ja keräyskierrosten aikataulut löytyvät Lokki-kalenterista ja osoitteista phj.fi ja kierrätys.info.

Lisätietoja antaa:
Asukaspalvelupäällikkö Päivi Rahkonen, puh. 0500 980 175