Valitse sivu

Epidemiatilanne on edelleen hankaloitunut alueellamme, ja Päijät-Soten toiminta on selvästi ylikuormittunut. Alueellamme on tällä hetkellä voimassa aluehallintoviraston päätös sisätiloissa järjestettävien yleisötilaisuuksien ja yleisten kokoontumisten rajoittamisesta 20 henkilöön. Samoin yksityistilaisuuksien henkilömäärää on suositeltu rajaamaan 20 henkilöön. Koronapassia käyttäviä tilaisuuksia määräys ja suositus eivät rajoita.  Päijät-Soten alueella on voimassa laaja maskisuositus ja etätyösuositus. Nykyiset rajoitukset ja suositukset eivät ole vielä kääntäneet epidemian tilannetta paremmaksi. 

Koronayhteistyöryhmä esittää aluehallintovirastolle kokoontumisrajoitusten kiristämistä yleisötilaisuuksissa ja yleisissä kokouksissa sisätiloissa 10 henkilöön ja ulkona 50 henkilöön. Rajoitus tulisi voimaan nykyisen rajoituksen päättyessä eli 27. joulukuuta alkaen. 

Yhteistyöryhmä esittää lisäksi aluehallintovirastolle päätöstä asiakas- ja yleisötilojen käytöstä (esimerkiksi kaupat, urheilutilat, kirjastot, museot, teatterit), ja se tulisi voimaan mahdollisimman pian. Päätöksen mukaan tilojen käytöstä vastaavien toimijoiden olisi järjestettävä toiminta siten, että asiakkaiden ja toimintaan osallistuvien sekä seurueiden lähikontaktin aiheuttamaa tartunnan riskiä voidaan ehkäistä. Toimija voi esimerkiksi rajoittaa asiakasmäärää, porrastaa kävijöiden osallistumista ja/tai tehdä tilaan ja asiakaspaikkojen sijoitteluun liittyviä järjestelyjä. 

Vaihtoehtona rajoitustoimenpiteille tilan ylläpitäjä voi ottaa yli 16-vuotiaille käyttöön koronapassin. Toimija voi edellyttää koronapassia lähtökohtaisesti vapaa-ajalla virkistystarkoituksessa käytettävissä tiloissa, esimerkiksi seuraavissa:

  • yleisötilaisuuksiin käytettävät sisä- ja ulkotilat
  • kuntosalit ja muut urheiluun tai liikuntaan käytettävät sisäliikuntatilat
  • yleiset saunat sekä uimahallien, maauimaloiden ja kylpylöiden allastilat sekä niiden
  • välittömässä yhteydessä tai läheisyydessä olevat pukuhuonetilat
  • tanssipaikat sekä kuorolaulutoimintaan, harrastajateatteriin tai muuhun vastaavaan
  • ryhmäharrastustoimintaan käytettävät tilat
  • huvi- ja teemapuistot, tivolit sekä eläintarhojen sisätilat
  • sisäleikkipuistot ja sisäleikkipaikat
  • museot, näyttelytilat ja muut vastaavat kulttuuritilat.

Määräys tilojen käytöstä koskisi myös lasten ja nuorten harrastustoimintaa. Päätös ei kuitenkaan estä harrastamista, vaan toimintaa voi edelleen jatkaa terveysturvallisuustoimia lisäämällä, esimerkiksi rajoittamalla vanhempien oleskelua harrastustiloissa.

Näiden rajoitusten jälkeen alueella on voimassa lähes täysimääräiset lain sallimat rajoitukset, pois lukien korkean riskin tilojen sulkuja ja julkisen liikenteen matkustajamäärien rajoituksia.  
Alueen rajoitukset ja suositukset ovat pääosin voimassa 31. joulukuuta asti. 

Koronayhteistyöryhmä seuraa epidemiatilanteen kehittymistä tiiviisti ja kokoontuu seuraavan kerran 22. joulukuuta arvioimaan alueen rokotus- ja epidemiatilannetta sekä mahdollisesti tarvittavia toimenpiteitä. 

www.paijat-sote.fi