Valitse sivu

Etelä-Suomen aluehallintovirasto järjestää Kanta-Hämeessä ja Päijät-Hämeessä syyskuussa alueellisen valmiusharjoituksen nimeltään HÄME24. Harjoitus kokoaa yhteen alueen kunnat, hyvinvointialueet ja muut turvallisuustoimijat kehittämään yhteistoimintaansa ja valmiuksiaan poikkeusolojen varalle. Harjoitus huipentuu 3.-5.9.2024 järjestettävään harjoitteluvaiheeseen, jossa osallistujat harjoittelevat toimintaa kuvitteellisessa väestönsuojelutilanteessa.

HÄME24-valmiusharjoitus on tänä vuonna poikkeuksellinen, sillä se järjestetään samanaikaisesti Panssariprikaatin paikallispuolustusharjoituksen (PAPU 2/24) kanssa. Tämä antaa osallistujille mahdollisuuden harjoitella yhteistoimintaa aidossa ympäristössä, jossa sotilaallisen ja siviilitoiminnan yhteistyö korostuu.

Harjoitukseen osallistuu lähes 400 henkilöä noin 40 organisaatiosta Kanta- ja Päijät-Hämeen alueelta. Harjoituksen skenaariona on kiristynyt kansainvälinen tilanne, joka johtaa turvallisuustilanteen heikentymiseen, kriittisen infrastruktuurin häiriöihin ja sotilaallisen voimankäytön uhan kasvuun. Skenaario on erityisen ajankohtainen, ja sen avulla pyritään parantamaan osallistuvien organisaatioiden tilannetietoisuutta sekä yhteistoimintakykyä.

HÄME24-harjoituksen suunnittelu on ollut käynnissä jo useita kuukausia. Kevään ja kesän aikana on järjestetty lukuisia työpajoja ja informaatiotilaisuuksia, joissa on tarkennettu osallistujaorganisaatioiden rooleja, suoritettu ennakkotehtäviä ja perehdytty harjoituksen virtuaaliseen alustaan. Harjoitus ei tule näkymään katukuvassa, sillä se toteutetaan virtuaalisella alustalla.

Etelä-Suomen aluehallintovirasto järjestää vuosittain valmiusharjoituksen. Näiden tavoitteena on vahvistaa alueellista valmiutta normaaliolojen häiriötilanteissa ja poikkeusoloissa.

-“Tämä on ensimmäinen Kanta- ja Päijät-Hämeen maakuntien valmiusharjoitus hyvinvointialueiden perustamisen ja Suomen Nato-jäsenyyden jälkeen, mikä tekee siitä erityisen tärkeän muuttuneessa turvallisuustilanteessa”, kertoo harjoituksen järjestelyistä vastaava pelastusylitarkastaja Markku Hutka.

Etelä-Suomen aluehallintoviraston HÄME24-valmiusharjoituksen päävaihe syyskuun alussa – Media kutsutaan seuraamaan harjoitusta Hämeenlinnaan, Tiedote 27.8.2024 – Aluehallintovirasto (avi.fi)

Häme24-valmiusharjoitus kokoaa Kanta-Hämeen ja Päijät-Hämeen toimijat turvallisuuden äärelle

Etelä-Suomen aluehallintoviraston HÄME24-valmiusharjoitus – varautumista yhteistyössä organisaatiorajojen yli