Valitse sivu

Kun valmistat munkkeja ja donitseja, muista huolehtia paistorasvasta oikein. Rasvaa ei koskaan kannata kaataa viemäriin. Rasvat voivat nimittäin aiheuttaa ikävän tukoksen viemäriputkeen. Tukkeutuneen viemärin seurauksena jätevesi voi tulvia ei-toivottuihin paikkoihin kiinteistöön tai ympäristöön. Lisätietoja: www.pytty.fi. Ruokarasvat voi lajitella kotikompostoriin tai melkein koko maassa biojätteen erilliskeräykseen. Lisätietoja ja vinkkejä: https://www.pytty.fi/viemarin-konnat/#viemarin-tukkijat

Vapun juhlinnassa kodit, puistot ja torit täyttyvät ihmisistä. Vappujuhlinnan lomassa on kuitenkin hyvä pitää mielessä jätteiden lajittelu. 

  • Foliopallot ja ilmapallot lajitellaan sekajätteeseen. Kaupasta ostettujen ilmapallojen ympärillä oleva pakkaus sen sijaan lajitellaan materiaalinsa mukaan joko muovi- tai kartonkipakkauksiin.  
  • Vappupiknikille otetut kertakäyttöastiat lajitellaan sekajätteeseen. Suosi kuitenkin kotoa valmiiksi löytyviä kestäviä muovisia rasioita tai astioita. Piknikillekin voi kattaa posliinikipot ja lasiset juomalasit. Näin voit vähentää syntyvän jätteen määrää.  
  • Käytetyt servietit, talouspaperit ja vastaavat pehmopaperit lajitellaan biojäteastiaan tai omaan kotikompostoriin. 
  • Lajittele pantittomat metallitölkit metallipakkauksiin ja vie pantilliset tölkit kauppaan. Älä heitä tölkkejä, kuten ei muutakaan roskaa luontoon! 
  • Jäähdytä tippaleipien ja munkkien paistoon käytetty rasva ja laita jähmettynyt rasva sen jälkeen biojäteastiaan tai kotikompostoriin. Juoksevassa muodossa olevat rasvat ja ruokaöljyt tulee imeyttää ensin esimerkiksi talouspaperiin, jonka jälkeen ne lajitellaan biojäteastiaan tai kotikompostoriin. 
  • Sekajätteeseen lajitellaan serpentiinit, paperiset vappuhuiskat ja pursotettu serpentiinisprayvaahto. Lajittele täysin tyhjä spraypullo metallipakkauksiin, ainetta sisältävänä vaarallisiin jätteisiin. 
  • Toimita lasiset tai muoviset pantilliset simapullot kauppojen pullonpalautuspisteisiin, pantittomat lasiset pullot lasipakkauksiin. Lajittele pantittomat muoviset pullot muovipakkauksiin. 
  • Hupsista, lasinen skumppalasi meni rikki. Lajittele sirpaleet sekajätteeseen, ei koskaan lasipakkauksiin, jonne nimensä mukaisesti lajitellaan vain pakkauksena toimineita laseja, kuten lasisia hillopurkkeja.  
  • Muoviset ruokapakkaukset, esimerkiksi perunasalaatti-, nakki- ja lihapullapakkaukset lajitellaan muovipakkauksiin. Paperiset munkkipussit kartonkipakkauksiin.  

Niin juhlapäivien, kuin ihan tavallisen arjen jätteiden lajittelupulmiin löydät helposti vastauksen osoitteessa jätehaku.fi.