Valitse sivu

Nuoren ahdistukseen, pahaa oloon ja itsetuhoisuuteen löytyy apua. Tärkeätä on, että turvallinen aikuinen kuulee nuorta, ottaa keskustelun vakavasti ja mahdollisesti hakee nuoren kanssa apua. Kun nuori kertoo huolestaan aikuiselle, voi se olla avunpyyntö. Päijät-Hämeessä on useita avun kanavia, joihin voi ottaa yhteyttä matalalla kynnyksellä. 

Nuori – kerro ahdistuksestasi turvalliselle aikuiselle 

Jos sinua ahdistaa tai mieleesi on tullut itsetuhoisia ajatuksia, kerro niistä omalle vanhemmallesi tai muulle sinulle läheiselle, turvalliselle aikuiselle. Voit jutella koulun terveydenhoitajalle, kuraattorille tai psykologille. Heidän tehtävänsä on tarjota tukea nuorten mielen hyvinvointiin. Alueemme opiskeluhuollon palvelujen yhteystiedot löytyvät osoitteesta https://paijat-sote.fi/opiskeluhuollon-palvelut/. Voit myös jutella koulussa tai oppilaitoksessasi muulle sellaiselle aikuiselle, jonka kanssa sinun on luontevaa ottaa huoli puheeksi. 

Apua on tarjolla esimerkiksi:

  • Hyvinvointialueen arjen tuen palveluissa, johon voit hakea sähköisesti Päijät-Soten verkkosivuilta https://paijat-sote.fi/apua-ja-tukea-arkeen/lapsiperheille/sosiaalipalvelut-lapsiperheille/ tai soittamalla palvelupuhelimeen 044 780 1163 maanantaisin, keskiviikkoisin tai perjantaisin kello 11–12.
  • Lahden seurakunnan walk in -terapiassa, joka on tarkoitettu alle 30-vuotiaille koulujen kevätlukukaudella maanantaisin ja keskiviikkoisin kello 15–18 palvelutorilla kauppakeskus Trion 2. kerroksessa. Walk in -terapiaa pilotoidaan myös yli 30-vuotiaille työikäisille toukokuun loppuun asti tiistaisin kello 15–19 (saavu paikalle ennen kello 18).
  • Hyvinvointialueen alaikäisten mielenterveys- ja perheneuvolapalveluissa, josta voit varata ajan soittamalla ajanvaraus- ja konsultaatiopuhelimeen 03 818 3700 (arkisin klo 12–14) tai jättämällä sähköisen palvelupyynnön

Muita palveluja ovat:

  • Mieli ry:n kriisipuhelin 09 2525 0111 (avoinna24/7) tai toimisto@lahdenkriisikeskus.fi. 
  • Sekasin-chat, joka on auki arkisin 9–24 ja viikonloppuisin 15–24, https://sekasin247.fi/
  • Nuorille suunnattu Normaali-chat, joka on auki maanantaista torstaihin 16–18 ja perjantaisin 14–16, normaali.fi/ph

 Jos mielen hyvinvointi mietityttää, tutustua voi myös maksuttomiin työkaluihin: 

Palveluista löydät tietoa tai voit keskustella esimerkiksi kiusaamisesta, päihteistä, väkivallasta, painostamisesta, uniongelmista, ahdistuksesta, masennuksesta, itsetuhoisista ajatuksista, viiltelystä, itsetunto- ja identiteettipulmista, kaverisuhteiden haasteista, opiskelu-uupumuksesta, syömisen ja kehonkuvan ongelmista sekä sukupuoli-identiteetin jäsentämisestä. 

Päijät-Hämeen keskussairaalalla Akuutti24:n sosiaalipäivystyksestä saa välitöntä apua kriisien käsittelyyn. Sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilainen ohjaa tarvittaessa jatkohoitoon. Apua voi hakea myös oman sote-keskuksen kautta.

Päijät-Hämeen hyvinvointialue järjestää päijäthämäläisten sosiaali- ja terveyspalvelut sekä pelastustoimen palvelut alueen asukkaille.

Päijät-Hämeen hyvinvointialue – Päijät-Hämeen hyvinvointialue (paijatha.fi)