Valitse sivu

Pelastuslaitos varoittaa kasvavasta maastopalojen riskistä. Ilmatieteen laitos on antanut Päijät-Hämeeseen maastopalovaroituksen sunnuntaista 5. toukokuuta alkaen. Avotulenteko on maastopalovaroituksen aikana kielletty.

– Tulenkäytön kanssa kannattaa olla nyt erittäin tarkkana, kun maasto alkaa olla kuivaa. Kevät on aina hyvin otollista aikaa paloille, päivystävä palomestari Tuukka Aaltonen Päijät-Hämeen pelastuslaitokselta sanoo.

Pienikin kipinä tai sytyke, esim. tupakka, voi sytyttää kuivan ruohon tai maaston. Jos tuulee, tuli myös leviää nopeasti.

Viikon sisällä pieniä maastopalon alkuja on ollut Hollolassa, Lahden Nastolassa ja Orimattilassa.

Avotulen teko on maastopalovaroituksen aikana ehdottomasti kielletty.

– Tuli leviää polttopaikan läheisyydessä olevaan ruohikkoon ja rakennuksiin yhtä helposti kuin metsäänkin, riskienhallintapäällikkö Marjo Oksanen huomauttaa.

Pelastuslain mukaan avotulta on kaikki tulenkäyttö, josta tuli voi päästä irti joko maapohjan tai kipinöinnin vuoksi. Maastopalovaroituksen aikana tulenteko on sallittu ainoastaan rakennusten tulisijoissa (esim. takka tai saunankiuas), hormillisissa ja katetuissa tulentekopaikoissa sekä erityistä varovaisuutta noudattaen maapohjasta eristetyissä grilleissä, jos tuli ei pääse leviämään niistä kipinöinnin vuoksi.

Avotulen tekoon tarvitaan aina maanomistajan lupa.

– Vaikka sytyttäisit nuotion katettuun tulentekopaikkaan, pidä sammutusvälineet lähellä, Oksanen korostaa.

Varoitukset voi tarkistaa Ilmatieteen laitoksen verkkosivuilta.

Huomaa myös, että puutarhajätteen poltto on kielletty lähes kaikkialla Päijät-Hämeessä. Kodin tai mökin piha-alueen risuja ja oksia hävitettäessä on huomioitava Päijät-Hämeen kunnissa voimassa olevat jätehuolto- ja ympäristömääräykset

Lisätiedot:

Marjo Oksanen, riskienhallintapäällikkö 0440 773 208

Päivystävä palomestari 0440 773 210 (Lahti), 0440 773 128 (Heinola)

Päijät-Hämeen pelastuslaitos vastaa Päijät-Hämeen hyvinvointialueen pelastustoimen toimialasta.

Päijät-Hämeen hyvinvointialue – Päijät-Hämeen hyvinvointialue (paijatha.fi)