Valitse sivu
Tauno Paassilta
Tauno Paassilta

Kärkölän ensimmäinen, eläkkeellä ollut kunnanjohtaja Tauno Paassilta menehtyi pitkäaikaiseen sairauteen 15.4.2023. Tauno syntyi 31.3.1938 Säkylässä maanviljelijäperheeseen 7-päisen sisarussarjan esikoisena.

Raskaat maatalon työt tulivat tutuiksi jo lapsena ja ne kannustivat Taunoa opintielle. Oppikoulun ja ylioppilastutkinnon jälkeen Tauno valmistui Tampereen yliopistosta keväällä 1967 yhteiskuntatieteiden kandidaatiksi pääaineenaan kunnallispolitiikka.

Taunon kunnallisura alkoi samana syksynä Ylihärmän kunnansihteerinä. Tauno hoiti myös sosiaalisihteerin virkaa ja kun kunnassa ei ollut kunnanjohtajaa Tauno oli kunnan ylin virkamies.

Syksyllä 1969 Tauno valittiin Kärkölän ensimmäiseksi kunnanjohtajaksi ja hän aloitti viran hoitamisen 1.1.1970 ja toimi siinä lähes 30 vuoden ajan eläkkeelle siirtymiseensä saakka maaliskuussa 1999.

Tauno oli leppoisa esimies, josta jäi työtovereille ja alaisille hyviä muistoja. Hän osasi delegoinnin taidon ja luotti siihen, että asiat valmisteltiin annettujen ohjeiden mukaisesti. Suhteessa luottamusmiehiin Tauno lähti siitä, että he tekevät päätökset. Tiukempi haastaminen olisi joskus saattanut johtaa parempaan lopputulokseen.

Taunon virkakauden aikana Kärkölästä tuli se nykyaikainen työpaikka- ja asuinkunta hyvillä palveluilla mikä se on nykyäänkin.

1980-luvun kloorifenolikatastrofissa Tauno astui eräiden luottamushenkilöiden kanssa ympäristöministeriön virittämään miinaan ja se jäädytti kunnan ja sen suurimman työnantajan suhteet kymmeneksi vuodeksi.

Tauno oli poikamies, jolla oli aikaa harrastuksille. Kalastus, metsästys ja raviurheilu olivat hänen sydäntään lähellä. Kalastusmatkat Ahvenmaalle ja Lappiin sekä syksyinen hirvijahti Kärkölässä toistuivat vuosikymmenet. Tauno oli pidetty eräkaveri, vaikka hänen persoonallinen tapansa suhtautua asioihin välillä aiheuttikin keskustelua. Kaikki totisemmat kaverit eivät aina ymmärtäneet, että hirvipassissa voi lukea Hesaria taikka poimia suppilovahveroita. Riitaa ei näistäkään asioista saatu aikaiseksi vaan Tauno kuittasi itseensä kohdistuvan huumorin hymyssä suin.

Tauno säilytti loppuun asti yhteytensä sisaruksiin synnyinseudulla Säkylässä. Vierailut kesällä ja jouluna olivat säännöllisiä.

Paheneva sairaus johti siihen, että viimeisinä vuosina liikkuminen kodin ulkopuolella oli jo vaikeaa ja harrastuksista piti luopua. Kotona hän kuitenkin sai asua loppuun saakka.

Taunoa jäivät kaipaamaan sisaret ja veljet perheineen sekä entisten työtovereiden ja eräkavereiden joukko.

Seppo Huldén
Kirjoittaja on Tauno Paassillan seuraaja Kärkölän kunnanjohtajana