Valitse sivu

Kansallista veteraanipäivää vietettiin 27.4.2023 juhlavissa tunnelmissa. Paikalla oli kutsuvieraita, seurakunnan edustajia, Kärkölän Yhtenäiskoulun 2. ja 9. luokkalaisia. Tilaisuuden aluksi laskettiin muistoseppele Veteraanien muistokoivikon muistomerkille, jonka jälkeen siirryttiin sisätiloihin. Juhlan aloitti 2. luokan koskettavat lauluesitykset, joita seurasi Kärkölän seurakunnan tervetuliaispuhe. Vs. kappalainen Kaija Jyrkkä kertoi meille omien vanhempiensa kokemuksista sodasta. Millaisia tunteita sota herätti ja siitä eteenpäin katsovasta ajatusmaailmasta, jossa ei voinut jäädä tuleen makaamaan. Jyrkkä päätyi puheessaan siihen, että suurin voima on ollut rakkaus, joka on antanut voimaa puolustaa meille rakkaita asioita läpi sodan.

Seuraavaksi lähetettiin seppelpartio viemään muistoseppeleet Kärkölän kirkon muistomerkille. Sen jälkeen katsoimme Eino Mörskyn haastatteluvideon. Pohdimme yhdessä seurakuntapastori Lilli-Mari Lehmijoen kanssa, mitä voimme oppia 95-vuotiaalta veteraanilta? Ehdottomasti ainakin positiivista elämänasennetta ja periksiantamattomuutta. Eino Mörskyn sanoin: ’’Menkää töihin ja tehkää yhteistyötä tämän Suomen eteen.’’

Kärkölän Yhtenäiskoulun opettaja Jami Koskinen kertoi vielä 9. luokkalaisten ajatuksista veteraanipäivää kohtaan. Nuoret olivat ehdottomasti sitä mieltä, että on ilo ja kunnia osallistua veteraanipäivän juhlaan. Nuoret kertoivat arvostavansa puhdasta luontoa, turvallista maata asua ja erityisesti vapautta. Koskinen kertoi nuorten nostaneen hyvin esiin sen, että: ”Tiedämme, että tällä vapaudella on myös hintansa.” Monien veteraanien perheet ovat joutuneet jättämään kotinsa ja osa oppilaista jopa tiesi ihmisiä, jotka ovat taisteluissa menettäneet henkensä. Siitä muistutuksena meillä on kunnantalolla hieno muisto kaatuneista Kärkölän kuntalaisista. Osa näistä nuorista kantaa niitä upeita perinteitä ja sitä samaa hienoa sukunimeä mukanaan sekä jatkaa sen tärkeän viestin viemistä eteenpäin. Nuoret olivat ehdottomasti sitä mieltä, että veteraaneja pitää kiittää ja muistaa niin sen vapauden säilyttämisestä, kuin siitä, että he ovat olleet rakentamassa tätä maata. He ovat tehneet suomalaisesta yhteiskunnasta sellaisen, kuin se on nyt.

Sitten lauloimme yhdessä koskettavan Veteraanin iltahuuto -kappaleen.

’’Hoivatkaa, kohta poissa on veljet
Muistakaa, heille kallis ol’ maa
Kertokaa lasten lapsille lauluin
Himmetä ei muistot koskaan saa’’

Kärkölän kunnan tervehdyksen piti kunnan valtuuston puheenjohtaja Matti Airola. Airola muisteli yrittäneensä kysyä papaltaan sotaan liittyvistä asioista, mutta pappa oli vastannut, ettei halua palata niihin ikäviin muistoihin enää. Keskustelua käytiin usein vain niiden kanssa, ketkä olivat olleet rintamalla ja tekemisissä sodan kanssa, muuten asiasta vaiettiin. Se oli sen aikaista surutyötä, joka työnsi seuraavan sukupolven vähän kauemmaksi heistä. Airola on erityisen kiitollinen siitä, että 1987 vuonna tehty uudistus kansallisen juhlapäivän myötä on saattanut veteraanit jälleen sille kuuluvalle arvostukselle. Airola pitää erittäin tärkeänä perinteenä järjestää Kärkölän veteraanipäivän juhlaa jatkossakin. Lopuksi hän toivotti kaikille hyvää kansallista veteraanipäivää, jonka jälkeen lauloimme yhdessä Maamme-laulun ja suuntasimme nauttimaan kakkukahveista.

Kiitos kaikille tapahtumaan osallistuneille arvokkaasta juhlasta ja kiitos ennen kaikkea kaikille Suomen sotaveteraaneille. Ilman teitä ei olisi meitä.