Valitse sivu

Venäjän hyökkäyksestä Ukrainaan tulee kuluneeksi vuosi perjantaina 24. helmikuuta. Ukrainan suurlähetystö pyytää Suomen kuntia osoittamaan tukensa Ukrainalle vuosipäivänä esimerkiksi seuraavilla tavoilla:

  1. nostamalla Ukrainan lipun salkoon merkittävien rakennusten pihapiirissä,
  2. järjestämällä mielenilmauksia ukrainalaisten tukemiseksi paikallisten toimijoiden kanssa,
  3. valaisemalla rakennuksia tai muita maamerkkejä Ukrainan lipun värein,
  4. mahdollisuuksien mukaan sijoittaa ukrainalaisia symboleja (kuten lippuja, ukrainan lipun värisiä tuotteita tms.) suosituimpiin ja eniten vierailtuihin paikkoihin, kuten lentokentille, kauppakeskuksiin ja elokuvateattereihin,
  5. jos mahdollista, järjestää hiljaisen hetken 24. helmikuuta kello 9 tai muiden kyseisen päivän tapahtumien yhteydessä.

Ukrainasta paennut voi hakea kotikuntaa maaliskuun alusta alkaen

Kun tilapäistä suojelua saava henkilö on oleskellut Suomessa vähintään vuoden ajan ja hänen oleskelulupaansa on jatkettu, hän voi hakea Digi- ja väestötietovirastolta kotikuntaa. Kotikunnan saatuaan he siirtyvät vastaanottopalveluista kokonaan kuntien ja hyvinvointialueiden palveluiden asiakkaiksi ja kuntalaisiksi.

Eri viranomaiset ovat koonneet yhteen tietoa kotikunnan hakemisesta ja siitä, miten kotikunnan saaminen vaikuttaa ukrainalaisten elämään Suomessa. Esitteessä on tiivistetysti ja visuaalisessa muodossa tärkeimmät huomioitava asiat. Esitettä on saatavilla usealla eri kielellä. 

Kotikuntaan liittyvissä asioissa kannattaa tutustua Maahanmuuttoviraston eli Migrin ja Digi- ja väestötietoviraston verkkosivuihin, joista löytyy tarkemmat ohjeet ja ajankohtaisimmat tiedot.