Valitse sivu

Kinkunrasva ei kuulu viemäriin tai wc-pyttyyn

Tänäkin vuonna Kinkkutemppu kierrättää jouluherkkujen paistinrasvat uusiutuvaksi dieseliksi. Ota kinkun, kalkkunan, kalan tai vaikkapa juuressipsien paistinrasvat talteen, pakkaa ne tölkkiin ja kiikuta keräyspisteeseen. Näin olet mukana tekemässä joulun kiertotalousihmettä. Löydä lähin keräyspisteesi osoitteesta kinkkutemppu.com.

Kampanjasta saa tietoa ja ohjeita (keräyspisteet ja lajitteluohjeet) Kinkkutemppu.com -sivustolta, josta voi hakea mm. keräyspisteitä. https://kinkkutemppu.com/kerayspisteet/. Kärkölässä ei valitettavasti ole keräyspistettä, lähin löytyy Hollolasta.

Mikäli Kinkkutemppu-keräykseen osallistuminen ei ole mahdollista, voi jähmettyneen kinkunrasvan lajitella myös biojäteastiaan tai kotikompostoriin. Pakkaa juokseva rasva esim. tyhjään maitotölkkiin ja sulje tölkki teipillä ja laita sekajätteeseen. Pienet määrät juoksevaa rasvaa voi imeyttää esimerkiksi talouspaperiin ja lajitella biojätteisiin.

Rasvojen ja ruoantähteiden asianmukainen lajittelu

Viemäriin päätyessään rasvasta voi koitua iso vaiva. Kiinteistöjen ja tonttien rasvoittuneisiin viemäriputkiin ja putkien kapeisiin mutkiin muodostuu helposti tukoksia. Jähmettyvä rasva ja siihen tarttuvat muut roskat aiheuttavat tukoksia myös pidemmällä viemäriverkostossa. Pahimmillaan tukos huomataan vasta silloin, kun jätevettä on ympäristössä tai oman kiinteistön lattialla – 10 cm jätevettä lattialla ei ole mukava jouluyllätys. Sen lisäksi saa vielä tukoksen avaamisesta ja kiinteistön desinfioinnista aiheutuvan laskun. Rasvat ja muut biojätteet eivät kuulu viemäriin tai wc-pyttyyn. Viemäriverkoston asukkaat eivät tarvitse juhlakattausta.

Ruoka-aineiden muodonmuutos: energiaksi tai mullaksi

Pienellä huomioinnilla voi edistää kiertotaloutta, sekä säästää itsensä ja muut lähiasukkaat mahdolliselta viemäritukoksen aiheuttamalta ikävältä yllätykseltä. Pöytää korjatessa on tärkeää pyyhkäistä lautaselle jääneet tähteet biojätteeseen, niin, että ne eivät päädy viemäriin. Rasvoista kiinteät ja hyytyneet menevät biojätteeseen muiden tähteiden tapaan. Samoin pienet määrät nestemäistä rasvaa on helppo pyyhkäistä paperiin ja laittaa biojätteeseen.

Nestemäisen rasvan voi imeyttää kananmunakennoon tai talouspaperiin ja laittaa biojäteastiaan. Suuremmat määrät voi laittaa tiiviisti suljetussa pakkauksessa sekajätteeseen. Kuumat paistorasvat kannattaa ensin jäähdyttää, jotta jähmettyvän osan saa eroteltua helposti. Paistorasvoja voi hyödyntää myös ruoanlaitossa kastikkeen pohjana tai paistaessa.

Joulunajan jätteiden lajittelu

Jouluruokien valmistuksesta, lahja- ja kukkapaketeista sekä joulukoristeista syntyy paljon sellaista jätettä, jota muulloin vuoden aikana ei juuri synny. Joulunajan jätteiden lajitteluvinkit on koottu Salpakierron sivuille osoitteeseen salpakierto.fi/neuvonta/joulun-jatteet/. Joulun jätteet -sivun lopusta löydät tulostettavan A4-kokoisen lajitteluohjeen vaikkapa rappukäytävään laitettavaksi. Voit käyttää myös hyödyksi juhlapyhien lajittelupulmissa kätevää jätehaku toimintoa osoitteessa jätehaku.fi.