Valitse sivu

Varhaiskasvatusta ohjataan varhaiskasvatuslailla ja – asetuksella. Kaikkea toimintaa myös valvotaan valtion toimesta. Pedagogiikka, ymmärrys lasten kehityksestä ja huoltajien kanssa tehtävä yhteistyö ovat toimintamme tärkeimmät painopisteet.

Kärkölän varhaiskasvatuksessa on lapsia perhepäivähoitajilla, päiväkodissa ja esiopetusta täydentävässä varhaiskasvatuksessa. Vaikka lapsilla ja työntekijöillä on erilaiset toimintaympäristöt, koemme, että saamme työskennellä kotoisissa ympäristöissä.

Perhepäivähoitajilla on omat pihat ja metsäalueet lasten käytössä viikon jokaisena päivänä. Päiväkodin piha-alue on inspiroiva ja monipuolinen. Päiväkodin ryhmät käyttävät retkeilyyn lähimetsiä, kuntakeskuksen leikkipuistoja ja viereisen koulun pihaa. Esioppilailla on uusi kiinteistö liikuntamahdollisuuksineen jatkuvasti saatavilla. Ja vain mielikuvitus ja lasten kiinnostuksen kohteet ovat rajana, kun toimitaan näissä mahtavissa ympäristöissä! Ulkoilemme joka päivä säästä riippumatta ja reippaan ulkoilun jälkeen on mukava palata omaan ryhmään nauttimaan lounasta.

Koko varhaiskasvatuksessa on tämän vuoden toimintasuunnitelman keskiössä ruokakasvatus. Ruoka päiväkotiin ja esiopetukseen tulee kouluravintola Apilasta, perhepäivähoitajilla on omat listansa. Kunnassa on tehty Sapere-arviointi, jossa arvioidaan, miten hyvin meillä ruokailuun liittyvät asiat toteutuvat ja mitä voimme kehittää. Syksyllä olemme toteuttaneet jo ruokapalvelun kanssa sadonkorjuupäivän, jolloin maisteltiin kasviksia ja juureksia chilistä kyssäkaaliin. Uusia tapahtumia on jo suunniteltuna. Hävikkiruokaan kiinnitetään vieläkin tarkemmin huomiota ja lapset pääsevät mm. leipomaan pienryhmissä. Ruokakasvatusta varten on tehty vuosikello, joka auttaa muistamaan vuodenaikojen rikkauden.

Liikunta on lapsillemme mieluisaa. Päiväkodin ja esiopetuksen lapset käyvät liikuntahallilla omalla vuorollaan liikkumassa. Ja hallille kuljetaan ihan omilla jaloilla molempiin suuntiin. Myös urheilukentällä on käyty harrastamassa pallonheittoa, juoksua ja pituushyppyä. Kun talvi sitten tulee, lasten kanssa käydään luistelemassa ja hiihtämässä lähiliikuntapaikoilla sekä hyödynnetään oman pihan mahdollisuudet talviliikuntaan. Kaikesta tästä voidaan kiittää vanhempia, jotka hankkivat välineet sekä aktiivisia työntekijöitä, jotka haluavat tämän päivän aikana mahdollistaa. Yksi heistä onkin kouluttautumassa varhaiskasvatuksen liikunnanohjaajaksi työn ohella ja se näkyy toiminnassamme esim. viikoittaisena ohjattuna ulkoliikuntana omassa pihassa.

Meillä on erityisen mukavaa, koska toimintamme on monipuolista. Huomioimme varhaiskasvatussuunnitelman ja esiopetussuunnitelman perusteiden mukaisesti kaikkia osa-alueita ja osallistumme teemaviikkoihin mahdollisuuksien mukaan. Liikenneturvallisuusviikolla askarreltiin ja liikuttiin liikenteessä ja päiväkodilla kävivät paloauto ja poliisi vierailulla. Vanhusten palvelukeskuksen kanssa on tehty suunnitelma erilaisista tapahtumista vanhusten kanssa. Esioppilailla yhteistyö perusopetuksen kanssa jatkuu päivittäin.

Kaija Lindén
varhaiskasvatuksen johtaja