Valitse sivu

sosiaalisessa mediassa, webinaareissa ja työpajoissa

Alle 25-vuotiaiden maksuttoman ehkäisyn kokeilu on herättänyt kiinnostusta, ja nuoria on käynyt ehkäisyneuvonnan vastaanotoilla varsin mukavasti. Kesä–elokuussa maksuttoman ehkäisyn kontakteja kertyi yhteensä yli 1700. Kokeilun toteuttamisen suurimpana haasteena on ollut lääkäriaikojen saatavuuden vaihtelevuus. Tämän vuoksi pitkäaikaisten ehkäisimien eli kapseleiden ja kierukoiden asetukseen on paikoin kertynyt jonoa. 

Kaikkia maksuttomaan ehkäisyyn oikeutettuja nuoria tieto ehkäisyn maksuttomuudesta ei kuitenkaan ole vielä saavuttanut. Maksuton ehkäisy ja seksuaaliterveys näkyvät Päijät-Soten somekanavilla sekä asiantuntijalääkäri Anniinan Instagram- ja TikTok-tileillä (@yleislaakari.anniina).  

Nuorille kerrotaan maksuttoman ehkäisyn kokeilusta myös muilla mahdollisilla foorumeilla. Lokakuun 19. päivänä kaikki maksuttomasta ehkäisystä kiinnostuneet ovat tervetulleita avoimeen webinaariin kello 15.30–16.30. Webinaarissa kerromme maksuttoman ehkäisyn kokeilun taustoista, toteutuksesta ja kertyneistä tuloksista. Osallistujilla on myös mahdollisuus esittää kysymyksiä. Webinaarin Teams-linkin löydät maksuttoman ehkäisyn verkkosivuiltamme: https://paijat-sote.fi/ela-hyvin/seksuaaliterveys/alle-25-vuotiaiden-maksuton-ehkaisy/. Ilmoittautumista ei vaadita. 

Loppuvuodesta järjestämme nuorille työpajoja, joissa keräämme tietoa ja ymmärrystä siitä, millaiset seksuaaliterveyden teemat ovat nuorille erityisen tärkeitä, ja mitä he seksuaaliterveyspalveluilta toivovat. Työpajojen ja someviestinnän suunnittelussa ovat tiiviisti mukana maksuttoman ehkäisyn kokeilun kehittäjäasiakkaamme.  

Syyskuun alussa käynnistyi myös sosiaalisen markkinoinnin kampanja yhteistyössä Suomen Diakoniaopiston Lahden kampuksen Theatrum Olgan kanssa. Theatrum Olgan opiskelijat tavoittavat Päijät-Hämeen alueen nuoria ja tuovat seksuaaliterveyden teemoja esille hyödyntäen taiteen moninaisia keinoja.  

Alle 25-vuotiaiden maksuttoman ehkäisyn kokeilu alkoi kaikissa Päijät-Hämeen hyvinvointialueen kunnissa sekä Myrskylässä ja Pukkilassa kesäkuun alussa. Kaikkien alle 25-vuotiaiden on mahdollista saada ehkäisyvälineet maksutta vuoden 2023 loppuun saakka. Maksuttomuus koskee kaikkia ehkäisyvälineitä eli ehkäisypillereitä, -laastareita, -renkaita, kapseleita, kierukoita ja kondomeja. Lisäksi maksutta on saatavilla suuseksisuojia. Nuori saa maksuttoman ehkäisyn koulu- tai opiskeluterveydenhuollosta tai ehkäisyneuvolasta. Kokeilun perusteella päätetään nuorten maksuttoman ehkäisyn jatkosta. 

www.paijat-sote.fi