Valitse sivu

Suomessa pakolaisten vastaanoton koordinoinnista ja hallinnosta vastaa sisäministeriö. Tilapäiseen suojeluun rekisteröityneiden vastaanotosta vastaa Maahanmuuttovirasto. Henkilön rekisteröiminen tapahtuu poliisi- tai rajaviranomaisen kautta.

Vastaanottokeskus järjestää vastaanottopalvelut, joihin kuuluvat mm. majoitus, vastaanottoraha, sosiaalipalvelut ja terveydenhuoltopalvelut.

On tärkeä muistaa, että kaikista, myös vapaaehtoisilla kuljetuksilla saapuvilla, ukrainalaisista on tehtävä ilmoitus Maahanmuuttovirastolle, jotta he voivat koordinoida toimintaa. Ilmoituksen voi tehdä nettilomakkeen kautta: https://link.webropolsurveys.com/Participation/Public/7f799e48-1e81-4c08-bc15-aaea6da2eebf?displayId=Fin2498162&surveyLocale=fi

tai puhelimitse 0295 463 300. Numero on avoinna arkisin ma–pe klo 9.00–16.00.

Yksityiset toimijat ja kunnat voivat ilmoittaa vapaista, majoitukseen sopivista tiloista Maahanmuuttovirastolle sähköpostilla: migri@migri.fi. Huomioithan, että hätämajoituksen järjestämisestä (ennen Maahanmuuttoviraston määräämän majoituksen löytymistä) ei makseta korvauksia majoittajille!

Käythän lukemassa ja tutustumassa tarkkaan Maahanmuuttoviraston ohjeisiin: https://migri.fi/ukk-ukraina

Pakolaisten saavuttua kuntaan

Pakolaiset ohjataan poliisille hakemaan ensisijaisesti tilapäistä suojelua tai turvapaikkaa. Tilapäisen suojelun turvin Ukrainasta tulleet saavat oleskeluluvan vuodeksi ja tarpeen vaatiessa pidemmäksi ajaksi. Tilapäiseen suojeluun oikeutettuna he saavat turvapaikanhakijoille oikeutetut palvelut. Muun muassa:

  • Maahanmuuttoviraston järjestämän majoituksen sekä terveydenhuollon palvelut
  • Maahanmuuttoviraston maksaman vastaanottorahan
  • Suoran työnteko-oikeuden.
  • Lasten oikeuden perusopetukseen

Huom! Monet ukrainalaiset saapuvat Suomeen passilla, joka oikeuttaa 90 vrk oleskeluun maassa. Tällöin he oleskelevat Suomessa ns. turisteina, jolloin he eivät ole oikeutettuja eräisiin tärkeisiin palveluihin, esimerkiksi suora työnteko-oikeus, terveystarkastukset ja lasten perusopetus. Lisäksi 90 vrk oleskeluajan umpeuduttua heidän on poistuttava maasta. Tästä syystä tilapäisen suojelun tai turvapaikan haku kannattaa aina! Suomesta voi poistua jo aiemmin, vaikka tilapäisen suojelun oleskelulupaa olisikin vielä jäljellä.

Kunnan vastuulla järjestää perusopetus lapsille sekä kiireelliset sote-palvelut

Linkkejä:

Alipi – Alueellinen integraatiopalvelupiste alipi.fi

Päijät-Sote https://paijat-sote.fi/paijat-sote-valmistautuu-ukrainalaisten-auttamiseen/

Maahanmuuttovirasto https://migri.fi/ukk-ukraina ja https://migri.fi/-/toimintaohjeita-jos-saavut-ukrainasta-suomeen

Sosiaali- ja terveysministeriö https://stm.fi/-/kuntainfo-sosiaali-ja-terveydenhuollon-palvelut-ukrainasta-tulleille-henkiloille

Kuntaliitto https://www.kuntaliitto.fi/eu-ja-kansainvalisyys/sota-ukrainassa-koottuja-ohjeita-kuntien-toiminnan-tueksi

Tilapäisen suojelun direktiivi

Ukrainasta pakenevien auttamiseksi EU aktivoi ensi kertaa tilapäisen suojelun direktiivin, jonka tarkoituksena on tarjota nopeasti väliaikaista suojelua. Ukrainasta sotaa pakenevat voivat tulla Suomeen tilapäisen oleskeluluvan hakijoina, turvapaikanhakijoina tai 90 päivän viisumilla. Turvapaikkaa tai oleskelulupaa hakevat ovat Maahanmuuttoviraston palvelujen piirissä. Lue lisää Maahanmuuttoviraston sivuilta

Miten lähetät apua Ukrainaan?

Kansalaiset haluavat monin tavoin auttaa Ukrainaa ja sotaa pakenevia ukrainalaisia. Suositeltavin tapa on lahjoittaa rahaa luotettavien järjestöjen kautta. Järjestöillä on operatiivinen valmius viedä apu perille keskitetysti ja ammattimaisesti. Lue lisää

Tukea ja keskusteluapua

Sodan syttyminen Euroopassa voi aiheuttaa huolta ja ahdistusta. Tarjolla on monipuolisesti tukea niin lapsille kuin aikuisille. Tärkeää on, ettei jää ahdistavien ajatusten kanssa yksin vaan hakee keskusteluapua. Lue lisää