Valitse sivu

Sodan syttyminen Euroopassa voi aiheuttaa huolta ja ahdistusta. Tarjolla on monipuolisesti tukea niin lapsille kuin aikuisille. Tärkeää on, ettei jää ahdistavien ajatusten kanssa yksin vaan hakee keskusteluapua. 

– Läheisten tuki, arkisista asioista keskustelu ja yhteydenpito ovat tärkeitä silloin, kun alkaa ahdistaa. Arkirutiineista kiinni pitäminen helpottaa ahdistusta ja huolta. Riittävä uni, syöminen, liikunta ja mielekäs tekeminen parantavat mielialaa. Läsnäolo, kuunteleminen ja keskusteleminen ymmärrettävillä käsitteillä ovat tärkeitä erityisesti lasten kanssa. Tilanne herättää myös aikuisissa tunteita, mutta lasten ja nuorten kanssa keskustelussa aikuisten olisi tärkeää säilyttää rauhallisuus. Myös älylaitteiden käytöstä ja uutisoinnin seuraamistarpeesta kannattaa keskustella kodeissa. Verkossa liikkuu paljon myös väärää tietoa, tähdentää toimialajohtaja Mika Forsberg

Kouluissa aikuiset voivat tukea lapsia ja nuoria keskustelemalla tilanteesta. Turvallisuuden tunteen ylläpito on aikuisten tärkein tehtävä myös kotona. Lasten ja nuorten kysymyksiin vastatessaan aikuiset antavat turvaa. 
 
Kuntien nuorisotyöntekijät ovat tavoitettavissa myös hiihtolomaviikon aikana, ja nuorisotilat ovat nuorille avoinna. Lisätietoja kuntien nuorisopalvelujen verkkosivuilta. 

Lahden seudun kriisikeskus Lahden seudun kriisikeskus tarjoaa keskusteluapua aikuisille erilaisissa vaikeissa elämäntilanteissa. Palvelu on maksutonta ja palvelua saa myös englannin kielellä. 

Kriisikeskuksen käyntiosoite: Rautatienkatu 19 B (Lanun aukio), 3.krs. (ovisummeri 53)  
Kriisivastaanoton ajanvaraus ma–pe klo 9–10.30 p. 03 877 660. 

Aukioloajat: aa – pe klo 9–16 (myös klo 16 jälkeen sopimuksen mukaan) 

Mieli ry:n valtakunnallinen kriisipuhelin Valtakunnallinen kriisipuhelin päivystää 24/7 numerossa 09 2525 0111.
Nuorille suunnattu Sekasin-chat on auki joka päivä ma-pe klo 9-24, la-su klo 15-24. www.sekasin.fi.
Aikuisille suunnattu Tukinetin Solmussa-chat auki ma-to klo 15-19, www.tukinet.net.

Mannerheimin lastensuojeluliiton lasten ja nuorten puhelin ja chat-palvelu 
Puhelin päivystää numerossa 116 111 ma–pe klo 14–20 ja la–su klo 17–20 

Lasten ja nuorten chat on auki jokaisena päivänä klo 17–20. Lasten ja nuorten chat – Nuortennetti 

Kirkon keskusteluapu Evankelisluterilaisen kirkon valtakunnallinen keskusteluapu löytyy osoitteesta https://kirkonkeskusteluapua.fi/ ja kirkon valtakunnallinen Palveleva Puhelin on avoinna joka päivä klo 18-24, numerossa 0400 221 180. 

Kasvokkaista keskusteluapua tarjoavat seurakuntien papit ja diakonit. Yhteystiedot löytyvät oman seurakunnan sivuilta Seurakunnat – evl.fi 

Lahden ensi- ja turvakoti ry:n Turvakoti  
Turvakoti palvelee 24/7 osoitteessa Launeenkatu 8, 15100 Lahti, p. 03 875 090     
Palveluja tarjolla myös verkossa Apua verkossa – Ensi- ja turvakotien liitto (ensijaturvakotienliitto.fi) 

Päijät-Hämeen sosiaalipäivystys  
Sosiaalipäivystys huolehtii kiireellisten ja välttämättömien sosiaalipalveluiden tarpeiden arvioimisesta ja järjestämisestä kaikille väestöryhmille sosiaalisissa hätä- ja kriisitilanteissa. Sosiaalipäivystyksessä muun muassa arvioidaan lastensuojelun tarvetta, tarjotaan psykososiaalista tukea akuuteissa kriisitilanteissa, tuetaan lähisuhdeväkivaltatilanteissa, autetaan asiakkaita akuuteissa ongelmatilanteissa ja ohjataan asiakkaita heille tarpeellisten sosiaali- ja kriisipalveluiden piiriin. Sosiaalipäivystykseen saa yhteyden yleisen hätänumeron 112:n kautta 

Päijät-Sote seuraa aktiivisesti tilanteen kehittymistä ja varautuu myös psykososiaalisen tuen tarpeiden lisääntymiseen.   

www.paijat-sote.fi