Valitse sivu

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän alueen koronayhteistyöryhmä arvioi rokotus- ja epidemiatilannetta tänään pidetyssä kokouksessa. Yhteistyöryhmä arvioi koko Päijät-Soten alueen siirtyneen epidemian leviämisvaiheeseen. 

Koronatilanne yhtymän alueella on viimeisen viikon aikana huonontunut merkittävästi. Sairaala- ja tehohoidon tarve on noussut voimakkaasti. Koronatartuntojen määrä alueella on nyt korkein koko koronaepidemian aikana. Otetuista koronanäytteistä lähes 10 prosenttia on positiivisia, mikä on korkein lukema koko epidemian aikana. Koronaepidemia painottuu edelleen Lahteen, mutta on heikentynyt nopeasti myös muissa kunnissa. Nopea tapausmäärien kasvu on johtanut jäljityksen ylikuormittumiseen. 

Koronapotilaiden sairaalahoidon tarve lähestyy epidemia-ajan korkeimpia lukuja. Yhteistyöryhmä arvioi, että terveydenhuollon kapasiteetti ei vielä ole välittömässä vaarassa ylittyä, mutta tilanne on muuttunut huolestuttavaksi. 

Koronarokotusten eteneminen alueellamme on hidastunut. Päijät-Soten alueella vähintään 12-vuotiaista on yhden rokoteannoksen saanut 82,1 prosenttia ja kaksi rokoteannosta 70,4 prosenttia.  Kansallisessa tavoitteessa koronarajoituksien poistumista suunniteltiin tilanteeseen, jossa tästä ikäryhmästä olisi kahdesti rokotettuna vähintään 80 prosenttia. Päijät-Soten alueella tämä rokotuskattavuus saavutetaan nykyisellä rokotustahdilla vasta marraskuun lopulla. 

Alueellinen yhteistyöryhmä ei suosita uusia koronarajoituksia yleisötilaisuuksiin ja yleisiin kokouksiin. Tällä hetkellä tärkeimmät tartuntojen leviämisreitit ovat yksityiset kohtaamiset kodeissa tai juhlinta ravintoloissa. Yleisötilaisuuksiin liittyviä tartuntoja on tunnistettu hyvin vähän. On edelleen mahdollista, että epidemiatilanne heikkenee nykyisestä alueellamme. Koronayhteistyöryhmä suosittaakin, että tilaisuuksissa tulee noudattaa opetus- ja kulttuuriministeriön sekä THL:n terveysturvallisuusohjeistoa. Tilaisuuksissa osallistujilla on oltava mahdollisuus käsien puhdistamiseen, ja heitä tulee ohjeistaa riittävän etäisyyden ylläpitämiseen. 

Päijät-Soten alueella laaja kasvomaskin käyttösuositus on edelleen voimassa ja koskee kaikkia yli 12-vuotiaita. Epidemiatilanteen vakavuus huomioiden alueella ei vielä katsota olevan mahdollisuuksia ottaa käyttöön THL:n kansallisia vapaampia suosituksia. Mikäli koronatilanne kääntyy parempaan, voidaan kasvomaskisuosituksia keventää. Etätyösuositus on voimassa. 

Muut alueemme suositukset ovat ennallaan 15.10. saakka.  

Koronayhteistyöryhmä kokoontuu seuraavan kerran maanantaina 11.10. arvioimaan alueen rokotus- ja epidemiatilannetta sekä mahdollisesti tarvittavia toimenpiteitä. 

www.paijat-sote.fi