Valitse sivu

Elokuun viimeisenä lauantaina 28. vietetään eri puolilla Suomea huvilakauden päättäjäisiä eli venetsialaisia. Venetsialaisiin kuuluvat usein ulkotulet ja ilotulitteet. Päijät-Hämeen pelastuslaitos sallii alueellaan ilotulitteiden käytön ilman pelastusviranomaiselle tehtävää erillistä ilmoitusta taajamien ulkopuolella, vesistöjen läheisyydessä lauantaina 28.8.2021 klo 18.00-24.00.

Päätös koskee Asikkalaa, Hartolaa, Heinolaa, Hollolaa, Iittiä, Kärkölää, Lahtea, Orimattilaa, Padasjokea ja Sysmää. Muiden kuntien käytännöt tulee varmistaa paikalliselta pelastuslaitokselta.

Lupa perustuu kemikaaliturvallisuuslakiin (390/2005) 92 §:n ja koskee yksityiseen kulutukseen tarkoitettujen ilotulitteiden käyttämistä.

Riskienhallintapäällikkö Marjo Oksanen Päijät-Hämeen pelastuslaitokselta suosittelee varoittamaan ilotulitteiden käytöstä naapureita.

”Venetsialaiset eivät ole kaikille tuttu juhla. Esimerkiksi osa eläimistä säikkyy paukkujen ääntä, ja näin omistajat osaavat varautua asiaan.”

Oksanen muistuttaa, että venetsialaiset eroavat uudesta vuodesta, jolloin raketteja saa ampua vapaammin.

”Venetsialaiset ovat mökki- ja veneilykauden päätösjuhla, minkä vuoksi ilotulitteiden käyttö on rajattu vesistöjen läheisyyteen taajamien ulkopuolelle. Kyseessä ei ole yleinen ilotulitteiden vapaa käyttöoikeus, kuten uutena vuotena.”

Ilotulitus taajama-alueilla vaatii pelastuslaitoksen luvan.

Ilotulitusnäytöksistä tehdään ilmoitus poliisille. Ilotulitusnäytöksiä saa pitää ainoastaan Turvallisuus- ja kemikaaliviraston (Tukes) hyväksymä yritys. Lisäksi näytöksestä pitää laatia pelastussuunnitelma.

Huomioi turvallisuus, metsäpalovaroitus estää ilotulituksen

Ruohikko- ja/tai metsäpalovaroituksen voimassa ollessa tai kovan tuulen aikana ilotulitteiden ampuminen on kiellettyä. Tarkista varoitukset: https://www.ilmatieteenlaitos.fi/varoitukset

Ilotulitteita ampuessa on huomioitava oma, muiden henkilöiden sekä ympäristön turvallisuus. Ilotulitteista ei saa myöskään olla haittaa esimerkiksi ulkona laiduntaville tuotantoeläimille.

Ilotulitteen ampujan on selvitettävä etukäteen juhlapaikan osoitetiedot, jotta hätäilmoituksen teko on mahdollista. Tarkista ohjeet turvalliseen ilotulittamiseen Päijät-Hämeen pelastuslaitoksen verkkosivuilta: https://www.phpela.fi/asukkaille/ilotulitteet/

Lisätietoa: päivystävä palotarkastaja arkisin klo 9-11 ja 12-15: 0440 773 222, Päijät-Hämeen pelastuslaitos