Valitse sivu

Hyvinvointiyhtymän alueella koronaepidemia on edelleen leviämisvaiheessa. Uusia koronatartuntoja todettiin viime viikolla 109, ja tartunnat laskivat 36 prosenttia edellisestä viikosta. Sairaalahoidon tarve alueella on kuitenkin vähentynyt ja terveydenhuollon ylikuormittumisen riski on väistynyt. Alueen ilmaantuvuusluku on kuitenkin edelleen korkea.

Alueellinen koronayhteistyöryhmä suositti tänään pidetyssä kokouksessa Etelä-Suomen aluehallintovirastolle, että yleisötilaisuuksien ja yleisten kokousten rajoitusta 6 henkilöön jatketaan 16.5. saakka. Lisäksi avoinna olevissa asiakastiloissa on oltava tosiasiallinen mahdollisuus toimia terveysturvallisesti. Toimijan on laadittava kirjallinen suunnitelma terveysturvallisuustoimista, jotka on oltava myös käyttäjien nähtävissä. Näitä rajoituksia tarkistetaan ja mikäli suotuisa kehitys jatkuu, voidaan rajoituksia mahdollisesti jatkossa keventää. 

Yhteistyöryhmä suositti aluehallintovirastolle korkean tartuntatautiriskin tiloja sulkeneen päätöksen kumoamista, koska laissa asetetut edellytykset päätökselle eivät enää täyty alueella. Aluehallintovirasto pyrkii käsittelemään muutoksen pikaisesti. Korkean tartuntariskin asiakastilat voivat avautua aluehallintoviraston päätöksen kumoutuessa. Näitä tiloja ovat esimerkiksi joukkueurheiluun käytettävät tilat, kuntosalit, uimahallit, sisäleikkipuistot sekä kauppakeskusten yleiset oleskelutilat. Toimijoita suositetaan kuitenkin turvaamaan terveysturvallinen toiminta esimerkiksi rajoittamaan tiloissa asioivien määrää.

Yhteistyöryhmä suosittaa, ryhmäharrastukset sallitaan ulkona kaikille alle 20-vuotiaille korkeintaan 10 hengen ryhmissä. Turvallisuusohjeita ja -etäisyyksiä pitää edelleen noudattaa kaikissa liikuntapaikoissa.  Päätöksessä rajoitusten purkamisesta on otettu huomioon, että harrastusten vähäisyys kuormittaa sekä nuoria että perheitä monella tavoin. Vuonna 2008 ja sen jälkeen syntyneiden lasten ohjattu harrastustoiminta voi jatkua ilman rajoituksia.  Aikuisten ryhmäharrastustoimintaa suositetaan keskeytettäväksi edelleen. 

Alueemme ravintolat avautuivat 19.4. rajoitetusti. Ravintolassa, jossa alkoholin anniskelu on päätoimiala, on käytössä vain kolmasosa asiakaspaikoista. Alkoholia saa anniskella kello 7–17, ja sallittu aukioloaika on kello 5–18. Muissa ravintoloissa käytössä on puolet asiakaspaikoista. Anniskelu on sallittu kello 7–17, ja sallittu aukioloaika ravintola-asiakkaille on kello 5–19. Ravintoloissa asiakkaat on sisätiloissa ohjattava istumaan paikoillaan. Siten esimerkiksi karaoke ja tanssiminen ovat kiellettyjä.

Koronayhteistyöryhmä arvioi alueemme koronatilannetta sekä suositusten ja rajoitusten tarvetta seuraavan kerran maanantaina 26.4.