Valitse sivu

Rasvojen ja ruoantähteiden asianmukainen lajittelu

Viemäriin päätyessään rasvasta voi koitua iso vaiva. Kiinteistöjen ja tonttien rasvoittuneisiin viemäriputkiin ja putkien kapeisiin mutkiin muodostuu helposti tukoksia. Jähmettyvä rasva ja siihen tarttuvat muut roskat aiheuttavat tukoksia myös pidemmällä viemäriverkostossa. Pahimmillaan tukos huomataan vasta silloin, kun jätevettä on ympäristössä tai oman kiinteistön lattialla – 10 cm jätevettä lattialla ei ole mukava jouluyllätys. Sen lisäksi saa vielä tukoksen avaamisesta ja kiinteistön desinfioinnista aiheutuvan laskun. Rasvat ja muut biojätteet eivät kuulu viemäriin tai wc-pyttyyn. Viemäriverkoston asukkaat eivät tarvitse juhlakattausta.

Ruoka-aineiden muodonmuutos: energiaksi tai mullaksi

Pienellä huomioinnilla voi edistää kiertotaloutta, sekä säästää itsensä ja muut lähiasukkaat mahdolliselta viemäritukoksen aiheuttamalta ikävältä yllätykseltä. Pöytää korjatessa on tärkeää pyyhkäistä lautaselle jääneet tähteet biojätteeseen, niin, että ne eivät päädy viemäriin. Rasvoista kiinteät ja hyytyneet menevät biojätteeseen muiden tähteiden tapaan. Samoin pienet määrät nestemäistä rasvaa on helppo pyyhkäistä paperiin ja laittaa biojätteeseen.

Nestemäisen rasvan voi imeyttää kananmunakennoon tai talouspaperiin ja laittaa biojäteastiaan. Suuremmat määrät voi laittaa tiiviisti suljetussa pakkauksessa sekajätteeseen. Kuumat paistorasvat kannattaa ensin jäähdyttää, jotta jähmettyvän osan saa eroteltua helposti. Paistorasvoja voi hyödyntää myös ruoanlaitossa kastikkeen pohjana tai paistaessa.

Joulun aikaan, 18.12.2020–8.1.2021, on käynnissä myös valtakunnallinen Kinkkutemppu, jossa joulukinkun ja muiden jouluruokien paistorasvat kerätään ja kierrätetään polttoaineeksi. Lähimmän keräyspisteen voi tarkistaa Kinkkutemppu.com -sivustolta.

Jouluruokien rasvat ja ruoantähteet hyötykäyttöön – ei viemäriin!

Lähde: hsy.fi