Valitse sivu

THL päivitti ohjeitaan lasten hengitystieinfektioiden osalta 25.8.2020. PHHYKY:n infektiolääkäri on täsmentänyt ohjeita alueemme tilanteeseen sopivaksi.

Miten toimitaan kun lapsi (alle < 16 v) sairastuu hengitystieinfektioon?

Tärkeimmät muutokset aiempaan ohjeeseen:

  1. Jos oireilu on hyvin lievää, eikä ole riskitekijöitä koronalle (perheessä ulkomaan matka tai korona-altistus) voi oireista lasta seurata kotona ilman testausta. Hoitoon/ kouluun voi palata tällöin yhden oireettoman päivän jälkeen.
  2. Jos lapsella on allerginen nuha, yksittäisiä aivastuksia tai jos hänen nenänsä alkaa valua ulos mennessä mutta oireilu loppuu sisätiloissa, lapsi voi mennä kouluun tai varhaiskasvatukseen, kunhan hänen yleistilansa on muuten normaali eikä infektio-oireita ole.
  3. Jos lapsen testivastaus viipyy yli 4 vrk näytteenotosta voi lapsi palata 1 oireettoman päivän jälkeen hoitoon/ kouluun, mikäli perheessä kukaan ei ole matkustanut 14 vrk aikana tai ole altistunut varmistetulle koronavirustapaukselle
  4. Saman perheen samaan aikaan sairastuneista lapsista riittää yhden testaus.

Laajempi ohje:

Kun huoltaja toteaa, että lapsella on infektio-oireita, lapsi ei saa mennä kouluun tai varhaiskasvatukseen.

Lapsi pitää viedä testiin, jos hänellä on huoltajan tai terveydenhuollon ammattilaisen arvion mukaan koronavirusinfektioon sopivia oireita.

Jos oireilu on hyvin lievää, eikä lapsi tiettävästi ole altistunut varmistetulle koronavirustapaukselle eikä perheestä kukaan ole matkaillut edeltävän 14 vrk aikana, oireita voi seurata kotona ilman testaamista. Oireisena lapsi ei kuitenkaan voi mennä kouluun tai varhaiskasvatukseen.

Jos lapsella on allerginen nuha, yksittäisiä aivastuksia tai jos hänen nenänsä alkaa valua ulos mennessä mutta oireilu loppuu sisätiloissa, lapsi voi mennä kouluun tai varhaiskasvatukseen, kunhan hänen yleistilansa on muuten normaali eikä infektio-oireita ole.

Kouluun tai varhaiskasvatukseen palaaminen:

  1. Jos oireet seurannassa kokonaan väistyvät, ei testiin tarvitse mennä, vaan kouluun tai varhaiskasvatukseen voi palata yhden oireettoman päivän jälkeen.
  2. Jos testitulos on negatiivinen, lapsi voi palata kouluun tai varhaiskasvatukseen, kun hän on parantumassa, vaikka oireet eivät olisi kokonaan väistyneet.
  3. Jos testi otetaan, mutta tuloksen saaminen viivästyy > 4 vrk, voi kouluun tai varhaiskasvatukseen palata yhden oireettoman päivän jälkeen, jos lapsi ei tiettävästi ole altistunut varmistetulle koronavirustapaukselle eikä perheestä kukaan ole matkaillut edeltävän 14 vrk aikana.

Saman perheen samaan aikaan sairastuneista riittää yksi negatiivinen koronatestitulos. Kaikkia perheen lapsia ei ole tarpeen testata.

Jos lapsen hengitystieoireet pitkittyvät, häntä ei tarvitse testata toistuvasti, kunhan oirekuva pysyy samanlaisena.

Koulu tai varhaiskasvatus ei saa vaatia todistusta negatiivisesta testistä.

Lapset ja koronavirus

Tuomo Nieminen, toimialajohtaja
Ville Lehtinen, infektioylilääkäri