Valitse sivu

Hausjärvellä ja Kärkölässä järjestetään lauantaina 29.8. naapurikylien kierros suuria omaisuuksia omistaneiden poikamiesten Alfred Kordelinin ja Carl Constantin Collinin jalanjäljissä. Kierroksen voi tehdä omaan tahtiin autolla ja se on erinomainen polkupyöräilijälle tai motoristille monen mielenkiintoisen tutustumiskohteen johdosta. Kierroksen voi aloittaa mistä kohteesta tahansa ja päättää mihin tahansa ilman pakkoa kiertää kaikkia pisteitä.

Järjestäjänä on Haminankylän Nuorisoseura yhteistyökumppaneineen. Tapahtumakeskuksena oleva Kotiseutuliiton v. 2018 palkitsema nuorisoseurantalo Kotipirtti on avoinna klo 10 – 15, osoitteessa Pollinmaantie 13, 12130 Mommila. Keittolounasta on tarjolla klo 11 lähtien niin kauan kuin sitä riittää. Kotipirtillä on arkkitehti Matti Rotkon taidenäyttely teemalla ”Nainen kehdosta hautaan” . Lisäksi näyttelyssä on mukana arkkitehtipienois-malleja ja puffetti. Kierroksella on koettavaa ja nähtävää kaikenikäisille ja se on maksuton.

Kierroksen muut kohteet
Hausjärven puolella kohteena ovat suurlahjoittaja Alfred Kordelinin kuolinpaikalle pystytetty muistomerkki, jossa voi tutustua hänen elämäntyöhönsä ja Mommilan kyläkirkossa voi hiljentyä. Kirkossa on paikalla päivystäjä. Kärkölän puolella tutustumiskohteina ovat Carl Constantin Collinin perustama Huovilan puisto, mikä on Suomessa ainutlaatuinen englantilaistyylinen maisemapuisto. Puistossa ei ole opastusta, mutta puistossa olevat 21 QR-koodikohdetta antavat lisätietoa puiston kasveista ja historiasta. Marttilassa Villa Elinan merkittävässä talonpoikaisympäristössä voi nauttia kesäkahvilan herkullisista antimista. Retken voi päättää Mommilan kyläpuodilla illansuussa järjestettävään Venetsialaistapahtumaan.

Tapahtuma on osa Euroopan kulttuuriympäristöpäiviä (European Heritage Days). Päivien kymmeniin tuhansiin tapahtumiin osallistuu 50 maassa arviolta 30 miljoonaa ihmistä. Päiviä vietetään Euroopan neuvoston ja Euroopan komission aloitteesta. Vuoden teemana on kasvun paikat.

Lisätietoja
Markku Juhola, Haminankylän Nuorisoseura ry, puh. 0400 444 714, markku.juhola@kolumbus.fi.
Facebook: Haminankylän Kotipirtti
Lisätietoja Euroopan kulttuuriympäristöpäivistä
erp@kotiseutuliitto.fi
www.kulttuuriymparistopaivat.fi

Kierroksen kohteet ja aukioloajat:

  • Haminankylän Kotipirtti, Pollinmaantie 13, 12130 Mommila, la 29.8. ja su 30.8. klo 10 – 15
  • Kordelinin muistomerkki, Lammintie 253, Mommila
  • Mommilan Kyläkirkko, Mommilantie 2491, 12170 Hietoinen, klo 11 – 14
  • Mommilan kyläpuoti, Kordelinintie 64, 12170 Hietoinen, klo 12 – 22
  • Huovilan puisto, Museontie, 16610 Kärkölä, 10 – 20, puistossa ei opastusta, mutta QR-koodeista saa tietoa kasveista ja historiasta
  • Villa Elina, Marttilantie 107, 16540 Mertie, ke – su klo 12 – 18