Valitse sivu

"ostosapu"Kun valtioneuvosto velvoitti 16.3. alkaen yli 70-vuotiaat ja riskiryhmiin kuuluvat pysyttelemään karanteenia vastaavissa olosuhteissa ja välttämään kontakteja muiden ihmisten kanssa mahdollisuuksien mukaan, oli lähimmäisapuryhmän kokoaminen poikkeustilan ensimmäisiä toimenpiteitä Kärkölässä. Ryhmä saatiin nopeasti kokoon ja liikkeelle jo samalla viikolla. Ryhmässä on mukana yli 20 vapaaehtoista kärköläläistä sekä kunnan työntekijöitä. Ryhmän toimintaa koordinoi kunnan senioriohjaaja Saija Kelahaara.

Kunta lähetti kaikille yli 70-vuotiaille infokirjeen poikkeustilan asiointi- ja neuvontapalveluista 26.3. ja sen jälkeen onkin Saijan puhelin soinut kiivaasti. Lähimmäisapuryhmästä on jo moni saanut apua kauppa- ja apteekkiasiointiin sekä muihin välttämättömiin asiointeihin. Saadun palautteen perusteella niin apu kuin kirjekin on otettu hyvin vastaan. Kotona on nyt selkeässä ja helposti käytettävässä muodossa listaus siitä mitä palveluita ja miten Kärkölässä on poikkeustilassa saatavilla. Kirje on myös madaltanut huomattavasti yhteydenottokynnystä ja siihen viitataan usein heti saapuvan puhelun alussa. Osa soittajista on tarvinnut asiointiapua ja osa on halunnut vain varmistaa, että apua on saatavilla kunnan kautta myös siinä tapauksessa, jos lähimmäiset eivät jostain syystä pystykään jatkamaan auttamista.

Lähimmäisapuryhmän kotikäyntien lisäksi Omppukyytiauto on ajanut voimassaolevan aikataulun mukaan. Auton matkassa kulkevat avustajat keräävät ostoslistat reitin varrelta ja toimittavat kauppakassit paluumatkalla pysäkeille tai kotiovelle. Palveluita on tähän mennessä käyttänyt 50 ihmistä, uusia asiakkaita tulee 2-3 päivässä. Vakituisia Omppukyydin käyttäjiä oli ennen poikkeustilaa parisen kymmentä.

Alkuhämmennyksen jälkeen asiakaspalaute on ollut positiivista, ja moni on ollut helpottunut tiedosta, että apua on saatavilla vain puhelinsoiton päässä. Kiitosta on saatu asiakkailta paljon mm. siitä, että ihmisten hyvinvoinnista huolehditaan ja luodaan turvallisuuden tunnetta. Tavoitteena onkin, että sama avustaja asioi mahdollisimman usein ns. omien avustettavien luona, jotta heidän välillensä syntyy luottamuksellinen suhde. Tämä tavoite on jo toteutunut oikein mainiosti. Vapaaehtoisten avustajien sydämellinen ja pyyteetön osallistuminen on mahdollistanut palvelun toteuttamisen kunnassamme tässä laajuudessa, siitä valtavan suuri kiitos heille!

Kunta aloitti yhdessä Kärkölän kappeliseurakunnan kanssa myös kaikki kunnan yli 70-vuotiaat kattavan soittokierroksen poikkeustilan alkamista seuranneella viikolla. Soittajat ovat kertoneet tarjolla olevista palveluista ja samalla kyselleet ikäihmisten vointia ja pärjäämistä. Soittokierros on nyt loppusuoralla, mutta valitettavasti kaikkien numeroita ei etsinnästä huolimatta ole löydetty. Puhelut ovat saaneet kaikkinensa hyvin myönteisen vastaanoton.

Osa puheluista on jäänyt lyhyeksi, kun avuntarve on selvitetty, mutta toisten kanssa puhelimessa voi vierähtää pitkäkin tovi, kun löytyy yhteistä muisteltavaa. Yksinäisyys on asettunut taloksi useaan kotiin, ja monet ikävöivät jo kovastikin omaisiaan sekä erilaisia ryhmiä. Kaikille soittamiseen osallistuneille työntekijöille onkin painotettu, että meillä on aikaa kuunnella. Työntekijöille saa rauhassa ja luottamuksellisesti purkaa omat huolensa ja murheensa niin vallitsevasta tilanteesta kuin muistakin mieltä vaivaavista asioista.

Kunnan lähimmäisapu on tarkoitettu ikääntyneille, perussairaille ja muille korona-aikana apua tarvitseville. Apua tarvitsevat voivat edelleen ottaa poikkeustilan aikana yhteyttä numeroon 044 770 2232 tai 044 770 2212 ma-pe klo 9-12.

Ylen toimittaja Marjo Pirilä oli mukana Kärkölän asiointipalvelukierroksella. Juttu esitetään televisiossa Yle Hämeen uutisissa tiistaina 7.4. klo 18.21. Lähetys on nähtävissä myös Yle Areenassa kuukauden ajan esityksen jälkeen.

Lisätietoja:
Saija Kelahaara, senioriohjaaja, 044 770 2232, saija.kelahaara(a)karkola.fi
Petra Nevalainen, elinvoimasuunnittelija, 044 770 2212, petra.nevalainen(a)karkola.fi