Valitse sivu

Valtakunnallinen heijastipäivä 1.10.

Heijastinkausi on alkanut ja valtakunnallista heijastinpäivää vietetään jälleen 1.10. Tiesitkö, että heijastinta käyttävä erottuu jopa seitsemän kertaa niin kaukaa kuin ilman heijastinta kulkeva?

On hyvä muistaa, että jokainen meistä on yleensä ainakin hetken ajan kävelijä liikkuessaan paikasta toiseen. Pimeällä näkymisessä enemmän on parempi – kävelijä tai pyöräilijä ei voi olla liian näkyvä liikenteessä. Esimerkiksi kohtaamistilanteessa lähivaloilla ajava autoilija havaitsee ilman heijastinta kulkevan henkilön vasta noin 50 metrin päästä, kun jalankulkijan heijastin voi näkyä jo 350 metrin etäisyydeltä. Heijastimen käyttö parantaa mahdollisuuksia osallistua liikenteen vuoropuheluun.

#vahvastinäkyvä-kampanjallaan Liikenneturva haluaa haastaa ihmisiä loistamaan kirkkaasti liikenteessä. Onko työkavereillasi heijastimet hallussa? Haasta heidät loistamaan, mikäli he eivät vielä niin tee. Perustakaa työpaikalle esimerkiksi heijastimien kierrätyspiste, johon voi tuoda omat ylimääräiset, mutta hyväkuntoiset heijastimet muille hyötykäyttöön.

heijastimen paikkaVinkit heijastimen käyttöön:

  • Tarkista, että heijastimesi on CE-hyväksytty.
  • Heijastimen tehokkuuden voi testata helpolla konstilla: Ota puhelimella salaman kanssa kuva vaatteesta, johon heijastin on kiinnitetty. Jos heijastavat kohdat eivät erotu selkeästi, heijastin ei enää toimi kunnolla.
  • Riippuva heijastin kiinnitetään polven korkeudelle siten, että se pääsee vapaasti heilumaan.
  • Stretch- tai jousiheijastin kiinnitetään ensisijaisesti tienpuoleiseen ranteeseen tai kyynärvarteen.
  • Käytä itsetehtyjen heijastintuotteiden lisäksi CE-hyväksyttyä heijastinta.
  • Muista heijastaa myös lemmikkieläimesi. Esimerkiksi heijastava liivi ja hihna ovat hyviä valintoja. Talutushihnaan kiinnitetty heijastin tai LED-valo auttaa erityisesti pyöräilijöitä huomaamaan hihnan.
  • Tarkasta myös pyörän varusteet: pyörässä tulee olla etu- ja takaheijastin sekä sivuheijastimet ja ajovalo pimeällä.
  • Perustakaa ”heijastinpuu” asuinalueen, työpaikan, koulun tms. ympäristöön. Heijastinpuuhun on tarkoitus ripustaa ylimääräisiksi jääneitä heijastimia muiden hyödynnettäviksi.
Kuvan saat suuremmaksi klikkaamalla.

Lisätietoa: