Valitse sivu

mikro- ja pienyrityksille tarjolla investointitukea

kasvuPäijäthämäläisille mikro- ja pienyrityksille on tarjolla investointitukea EU:n maaseuturahastosta. Hämeen ELY-keskuksella on vuosille 2019 ja 2020 käytettävissä vielä noin 4,5 miljoonaa euroa maaseudun yritystukiin, mutta myös muille yrityksille löytyy edelleen kehittämisavustuksen rahoitusratkaisuja ELY-keskuksesta.

Päijät-Hämeessä maaseudulla sijaitsevat mikro- ja pienyritykset voivat hakea tukea investointeihinsa maaseuturahastosta. Tukea myöntää Hämeen ELY-keskus, jolla on vielä kahdelle vuodelle rahaa käytettävissä yritysten tukemiseen noin 4,5 miljoonaa euroa.

− Tukiprosentti on pääsääntöisesti 20 prosenttia, joten se on jo ihan tuntuva apu investoinneissa. Koska tukea ei tarvitse maksaa takaisin, se voi mahdollistaa vähän suuremman tai laadukkaamman investoinnin kuin mitä yritys oli alun perin ajatellut, Hämeen ELY-keskuksen rahoitusasiantuntija Kari Palvaila kertoo.

Maaseuturahaston tukea voikin saada investointeihin, jotka monipuolistavat ja lisäävät maaseudun elinkeinotoimintaa tai parantavat yritysten toimintaedellytyksiä ja kehittävät niiden kilpailukykyä. Kari Palvailan mukaan hankkeet voivat olla hyvinkin erilaisia.

− Pienimmät tuettavat hankkeet voivat olla 10.000 euron kone- tai laiteinvestointeja ja suurimmat jopa kahden miljoonan investointeja. Maaseutuohjelmasta on mahdollista hakea tukea myös yrityksen tuotannollisiin toimitiloihin ja niiden rakentamiseen ja laajentamiseen, Palvaila toteaa.

Tällä ohjelmakaudella eli vuodesta 2014 lähtien maaseuturahastosta Hämeen ELY-keskukselta on saanut tukea noin 100 yritystä.

Aikaa toteutukselle

Maaseuturahaston investointituen hakeminen tapahtuu sähköisesti Hyrrä-palvelussa. Vaikka julkisen rahan haussa törmää myös byrokratiaan, on tähänkin apua saatavilla.

− Esimerkiksi ProAgrian HYMY-hankkeen yritysneuvojat antavat neuvoja ja auttavat hakuprosessissa. Myös omalla alueella toimivien Leader-ryhmien sekä kehitysyhtiöiden asiantuntijat ovat käytettävissä rahoituksen hakuun liittyvissä kysymyksissä, Hämeen ELY-keskuksen Kari Palvaila kertoo.

Miksi sitten yritysten kannattaisi hakea investointitukea juuri nyt? Kari Palvailan mukaan varsinkin rakennushankkeiden osalta kannattaa olla ajoissa liikkeellä, koska päätösten tekeminen edellyttää hankkeesta riippuen muun muassa lainvoimaisen rakennusluvan tai ympäristöluvan.

− Laajemmillekin rakennushankkeille jää kuitenkin mukavasti toteutusaikaa. Alustavasti on sanottu, että hankkeiden maksatusta tulee hakea viimeistään huhtikuun 2023 mennessä, Palvaila toteaa.

Toisaalta tulevan ohjelmakauden, vuosien 2021–2027 rahoituskehystä koskevia päätöksiä ennakoidaan saatavan aikaisintaan 2020 vuoden vaihteessa. Aikaistamalla investointeja yritys voi varmistaa rahoituksen myös vuoden 2021 investoinneille.

Askel edellä kilpailijoita

Yksi tukia saanut yritys on Kärkölässä toimiva puualan yritys Korvenranta Oy, joka uusi tuotantolinjastoaan hankkeen aikana. Nyt tiloissa on järeä 5-akselinen CNC-työstökeskus, nollasaumalistoituslinjasto sekä vesi-UV-pintakäsittelylinja.

− Hanke oli meidän mittakaavassamme aika suuri, yli miljoonan euron hanke. Tuen avulla pystyimme investoimaan vähän parempaan ja järeämpään teknologiaan ja samalla olemme kasvattaneet volyymiamme, Arto Korvenranta toteaa.

Hae koko juttujulkaisu ja lue lisää täältä.

Hanketietoja