Valitse sivu

rehevää ja reteetä Huovilassa 26.5.-18.8.

kokkoTapani Kokon värikkäät, rehevät, reteet ja hurjat puupatsaat ja reliefit ovat koko kesän esillä Huovilan puiston näyttelyladossa. 26.5.-18.8. puiston aukioloaikoina.

Viralliset avajaiset 2.6. klo 14. Taiteilija paikalla, kahvitarjoilu.

– Kun ihminen astuu sisään näyttelyyn, niin kyllä suu lopsahtaa auki, Tapani lupaa.

Hänen mukaansa näyttely kuvastaa ihmisen elämän kiertokulkua syntymästä kuolemaan, mutta niin, että mukana ovat riehakkuus, räväkkyys ja huumori.

– Vuosien varrella värien käyttöni on lisääntynyt, samoin koristeellisuus. Työ rakentuu monesta vaiheesta ja kun työ on täynnä tavaraa, se on myös valmis. Kuolema on vuosien myötä alkanut askarruttaa minuakin ja se on alkanut tulla näihin töihin. Toisaalta pidän pääkalloista ja luurangoista, ne ovat sellaisia koristemerkkejä ja ihmisen symboleja, ja samalla ne synnyttävät meitä kaikkia askarruttavia kysymyksiä, Tapani Kokko kuvailee töitään.

Pohjoisessa Siuruan kylässä pikkupoikana opitut veistotaidot johtivat lopulta Tapani Kokon opiskelemaan Kuvataideakatemiaan. Taideyliopiston Kuvataideakatemia on kuvataiteisiin keskittynyt kansainvälinen akatemia ja tarjoaa opetusta mm. kuvanveistossa, maalaustaiteessa ja valokuvataiteessa. Tapani valmistui Akatemiasta vuonna 1999 ”kuvataiteen kandidaattina”, kuten hän nauraen kertoo. Sittemmin Tapani on pitänyt lukuisia näyttelyjä eri puolilla Suomea. Euroopassa hänen töitään on ollut esillä mm. Pariisissa, Berliinissä, Münchenissä ja Rotterdamissa.

Kokko asuu Kärkölän naapurissa Orimattilassa yhdessä kuvanveistäjäpuolisonsa Virpi Kannon kanssa. Virpin betonityöt ja Tapanin puutyöt esiintyvät sulassa sovussa jo taitelijapariskunnan pihanäyttelyssä. Molemmilla on tilalla omat työhuoneensa. Tilava kotitalo puolestaan on hienosti laajennettu vanhan kesämökin ympärille.

Orimattilan tila on samalla omanlaisensa taidekeskus. Pihanäyttelyn ja studioiden lisäksi Virpi ja Tapani kurssittavat väkeä. Jo kolmentoista vuoden ajan joukko helsinkiläisiä betoni-insinöörejä on viettänyt joka kesä yhden viikonlopun kuvataiteen opissa. Teatterikorkean uusi vuosikurssi on käynyt tilalla, sillä Tapani on myös kurssin ”kuvataidevastaava”. Viiden vuoden pestin aikana Tapani opastaa teatteriopiskelijoita kuvataiteen saloihin. Hän on myös valmistanut näytelmien lavastuksia ja näytellytkin Kansallisteatterin pienellä Omapohja-näyttämöllä.

Tapani tekee myös yhteistyötä kuvataitelija Marika Mäkelän kanssa, Tapani nimittäin valmistaa Mäkelän tarvitsemien puutaulujen pohjat ja kaiverrukset.

Taitelijapariskunnalla on lisäksi yhteinen performanssiesitys eli taidevankkuri Linnuntie. Tapani on ranskalaisperäinen Tapani Tamburiini ja Virpi assistentti Lailai Lintu. He hämmästyttävät yleisöä mm. pöljillä sirkustempuilla.

Ja täytyyhän taitelijan välillä rentoutuakin. Tapanin työtiloista on eristetty treenikämppä, missä hän harjoittelee Hikiset tissit -nimisen punkbändin rumpalina ja peräti laulajanakin.

Taidevankkuri Linnuntie Huovilassa 11.8.2019 klo 14.