Valitse sivu

Ensimmäinen asiakkaani kunnassa oli naapuripihan roskista ja jätteistä tuohtunut asukas. Siitä on jo muutamia vuosia – no, tunnustettakoon noin kolmisenkymmentä vuotta. Onko tuossa ajassa mikään muuttunut jätehuollon osalta yleisesti? Aikaperspektiivistä katsoen asiat ovat pysyneet samoina, mutta roskat taitavat olla uusia ja henkilötkin ovat niiden taustalla toiset. On roskaamista, tienvieriltä ja pusikoista löytyy huonekaluja ja sisutustarvikkeita, vanhoja telkkareita. Löytyipä kerran metsätien varrelta pakastearkku, jossa oli sisältökin tallella, mutta viimeinen käyttöpäivä oli jo reippaasti ohitettu.

Jätteenkuljetusasia on ollut ajankohtainen useaan kertaan, mutta jätteenkuljetus ei vain toimi kaikkien kiinteistöjen osalta. Kärkölässä käydään läpi kuljetusasiaa nyt, koska on siirrytty kunnan järjestämään jätteenkuljetukseen. Kunta kyllä hoitaa kuljetuksen, kunhan asiakas hoitaa itse yhteydenoton. Päijät-Hämeen jätelautakunta on selvittänyt liittymättömiä kiinteistöjä ja näitä kohteita ryhdytään perkaamaan suunnitelmien mukaan tänä vuonna syksyllä. Nyt on vielä hyvää aikaa pirauttaa jätehuollon asiakaspalveluun ja sopia kuljetuksen pelisäännöistä oman kiinteistön osalta. Tietoa löytyy kunnan sivuilta tai suoraan Päijät-Hämeen Jätehuollon sivuilta.

Roskaamisen estämiseen ja jätteiden kierrätykseen voi itse kukin haastaa itsensä. Toukokuun 23. päivänä kirkonkylässä, Lappilassa, Marttilassa ja Järvelän Nesteellä järjestetään taas suuren suosion saanut roinaralli, jossa kerätään ilmaiseksi kylmälaitteita, vaarallisia jätteitä ja metalliromua.

Kiinteistöjen jätevesien käsittely on aihe, joka pysyy ajankohtaisena vuodesta toiseen. Paljon parjattu ja muutoksia kokenut haja-asutusalueen jätevesilainsäädäntö on aiheuttanut päänvaivaa sekä asukkaille että viranhaltijalle. Täällä kunnassa se käytännössä kohdataan, mitä muualla säädetään. Muutoksia on tullut määräpäiviin ja vaatimuksiin on tullut helpotuksia, mutta tänä vuonna määräaika kuluu umpeen. Helpotusta on tehty siten, että nyt annettu määräaika 31.10.2019 puhdistusvaatimusten täyttämiseen koskee vain pohjavesialueilla sijaitsevia kiinteistöjä ja alle 100 metrin etäisyydellä vesistöstä olevia kiinteistöjä. Näillä alueilla on täytettävä perusvaatimustasoa tiukempi puhdistusvaatimus. Kokemäenjoen vesiensuojeluyhdistys ry antaa haja-asutuksen jätevesien käsittelystä yleisneuvontaa.

Onko sitten jokin ympäristöaihe, jonka käsittely olisi muuttunut vuosien saatossa? Muistan jo biologian opettajani puhuneen ilmaston lämpenemisestä, mutta asiaa ei kai sitten osattu arvioida silloin, vaikka trendi oli havaittu. Ilmastoasiat ovat tämän päivän näkyvä teema, joka oli mukana myös vaaleissa. Juuri pidettyjä eduskuntavaaleja nimitettiinkin ilmastovaaleiksi.

Kärkölässä ryhdytään laatimaan omaa ympäristöstrategiaa ja siihen on otettu yhdeksi teemaksi ilmastoasiat. Mikäli on ajatuksia, mitä se kunnan tai asukkaiden oman tekemisen kannalta voisi tarkoittaa, niin idean voi lähettää ympäristölautakunnalle osoitettuna, vaikka kunnan palautesivun kautta.

Yksittäisen asukkaan ei tarvitse miettiä, kuinka monta prosenttia hänen toimensa pienentävät kasvihuonekaasujen päästöjä, kunhan laittaa oman panoksensa ilmastotalkoisiin. Panoksena ei tarvitse olla suuri elämäntapamuutos kuten esim. ryhtyä vegaaniksi. Jätteiden lajittelulla, liittymällä jätekuljetukseen ja kierrättämällä jätteitä voi aloittaa/osallistua helposti ilmastotyöhön. Omaa hiilijalanjälkeään voi käydä katsastamassa netissä, mikä sinänsä on ihan mielenkiintoista. Suomen ympäristökeskuksen sivuille on kerätty erilaisia laskureita hiilijalanjäljen arviointiin ja seurantaan.

Jollekin kevät on muuttolintujen seurantaa, jollekin puutarhakauden aloitus, pyöräily- tai lenkkeilykauden avaus. Askeleet voi suunnata vaikka Järvelän Isosuolle, jota haviteltiin aikoinaan turvetuotantoalueeksi. Se muutoshanke jäi vain suunnitelmaksi, sillä aikoinaan hanke ei saanut lupaa ja viime vuoden lopulla valtio osti Isosuon aluetta luonnonsuojelutarkoituksiin.

Riitta Hyytiäinen, ympäristösihteeri