Valitse sivu

kunnan kiinteistöihin

deffaKärkölän kunta on hankkinut kunnanvirastolle sekä Vuokkoharjun päiväkodille (vuororyhmän eteiseen) defibrillaattorit eli sydäniskurit. Iskureiden sijainti on merkitty kuvassa näkyvällä vihreällä kyltillä.

Defibrillaattori on pieni siirrettävä paristo- tai akkukäyttöinen laite, jolla voi analysoida sydämen rytmiä ja antaa tarvittaessa sähköimpulssin, joka käynnistää sydämen sykkeen uudelleen. Defibrillaattorin mukana on elektrodit, jotka asetetaan rintakehälle. Kun defibrillaattori käynnistetään, se opastaa käyttäjää koko prosessin ajan.

Suomessa noin 3 500 ihmistä vuodessa saa äkillisen, odottamattoman sydänpysähdyksen. Näistä henkilöistä noin 13 % jää henkiin (2014). Äkillisen sydänpysähdyksen voi saada kuka tahansa iästä riippumatta, mutta riski kasvaa iän myötä.

Mahdollisuus jäädä henkiin sydänpysähdyksen jälkeen on huomattavasti suurempi, jos potilas saa heti hengen pelastavaa ensiapua, jossa todetaan nopeasti sydänpysähdys, aloitetaan välittömästi painelu-puhalluselvytys (PPE) ja yritetään käynnistää sydän mahdollisimman pian.

PPE perustuu olennaisesti kahteen hoitomuotoon: rintakehän painelu, jolla ylläpidetään verenkiertoa, ja puhallukset, joilla ylläpidetään elimistön hapensaantia. Näin voidaan rajallisen ajan suojata elintärkeitä elimiä, kuten sydäntä ja aivoja, pysyviltä vaurioilta.

PPE ei yleensä riitä yksinään käynnistämään sydäntä uudelleen. Useimmissa tapauksissa tarvitaan defibrillaattorin antamia sähköimpulsseja, jotka ovat tehokkain sydänpysähdyksen hoitokeino.

Jotta entistä useampi jäisi henkiin sydänpysähdyksestä, meidän on parannettava ihmisten tietoja elvytyksestä ja lisättävä defibrillaattorien saatavuutta sekä halukkuutta niiden käyttöön. Näin yhä useampi sydänpysähdyspotilas voisi tulevaisuudessa jäädä eloon.

Älä epäröi käyttää defibrillaattoria hätätilanteessa!

Muut Kärkölässä sijaitsevat defibrillaattorit löydät osoitteesta: www.defi.fi