Valitse sivu

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä tiedottaa

hykyPäijät-Hämeen kaikissa kunnissa on jatkossakin terveys- tai hyvinvointiasema. Hyvinvointiyhtymän palveluverkkosuunnitelmassa osaan kunnista on kaavailtu laajan ja osaan perustason palvelun asema. Palveluita kootaan nykyistä enemmän samojen seinien sisään, jotta tilatehokkuus paranee ja toimitilakustannuksia säästyy. Yhtymä selvittää lisäksi mahdollisuutta täydentää perustason asemien palveluita esimerkiksi liikkuvilla palvelumuodoilla.

Laajan palvelun asemalla on lääkärin ja sairaanhoitajan vastaanottoja, laboratorion näytteenotto, kuvantamista, suun terveydenhuoltoa, toiminta- ja fysioterapiaa, apuvälinepalveluja, neuvola ja sosiaalipalveluiden asiakasohjausta. Perustason asemien palveluun kuuluvat lääkärin ja sairaanhoitajan vastaanotot, laboratorion näytteenotto, suun terveydenhuolto, fysioterapia, neuvolapalvelut sekä sosiaali- ja palveluohjaus.

Laajan palvelun asemia olisi yhtymän suunnitelman mukaan Asikkalassa, Hollolassa, Iitissä ja Orimattilassa. Lahden kaupunginsairaalan toisen vaiheen peruskorjaus valmistuu 2019, ja Lahden palveluverkkoa koskevat ratkaisut tehdään tässä yhteydessä kuluvana syksynä.

Asikkalassa vaadittavat toimintojen keskittämiset on pääosin tehty. Hollolassa on meneillään uuden hyvinvointiaseman suunnittelu. Hämeenkosken sivupisteen vastaanottopalvelut ovat siirtyneet Salpakankaalle, ja Vesikansan palvelut on keskitetty Kalliolan koululle.

Iitissä suun terveydenhuollon ja sosiaalipalvelujen siirrosta terveysasemalle neuvotellaan. Orimattilassa valmistellaan suun terveydenhuolto- ja neuvolapalvelujen siirtoa terveysasemalle, samoin asemalle siirtyisi vastaanottotoiminta ja suun terveydenhuolto Artjärven toimipisteestä. Orimattilassa jatkaa toimintaansa myös nykyinen Terveyskioski.

Lahdessa keskustan lähiklinikka toimii nyt väistötiloissa Launeella, mutta siirtyy entisen kaupunginsairaalaan kiinteistöön kun peruskorjauksen toinen vaihe valmistuu 2019. Samassa kiinteistössä toimii pääterveysasema.

Nastolassa on käynnistetty uuden hyvinvointiaseman hankesuunnittelu, mutta heikkokuntoisissa tiloissa toimiville sosiaalipalveluille joudutaan etsimään väistötilat vielä ennen aseman valmistumista. Sysmä on ulkoistanut terveyspalvelunsa, ja Sysmässä kuten Heinolassakin laajan tason palveluiden järjestämisestä vastaa kunta.

Hartolassa, Kärkölässä, Padasjoella, Myrskylässä ja Pukkilassa asukkaita palvelisi perustason asema. Hartolassa ja Kärkölässä toiminnot on jo pääosin keskitetty jäljelle jääviin toimitiloihin. Padasjoella hyvinvointiaseman toiminta edellyttää tilojen uudelleenjärjestelyä, mihin kunta on ilmoittanut olevansa valmis investoimaan.

Lisätietoja: Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä, hallintojohtaja Veli Penttilä, 044 7195211