Valitse sivu

koulumatka on tärkeä osa lapsen päivää

valintaYli 360 000 alakoululaista (1.–6.-luokkalaista) suuntaa koulutielle elokuun puolivälissä. Lasten taidot liikkua itsenäisesti liikenteessä kehittyvät vähitellen iän myötä, minkä vuoksi etenkin koulujen läheisyydessä on syytä noudattaa erityistä varovaisuutta. Jos viet lastasi autolla kouluun, noudatathan koulun ohjeita saattoliikenteestä ja pysäköinnistä, jotta liikkuminen on turvallista niin lapsille kuin aikuisille.

Auton takapenkillä istuvalla lapsella liikennetaidot eivät kartu samalla tavalla kuin itse liikenteessä kulkien. Jos koulun ja kodin välinen matka on liian pitkä, voi lapsen päästää autosta ulos turvallisessa paikassa esimerkiksi kilometri ennen koulua. Kävelemällä kouluun osan matkaa lapsi pääsee nauttimaan ulkoilun hyödyistä, eikä koulun ympäristöön synny ylimääräistä autoliikennettä.

Lapsi oppii turvallisen liikkumisen seuraamalla aikuisten esimerkkiä ja harjoittelemalla itse. Vanhemman vastuulla on suunnitella turvallinen reitti kouluun ja opettaa oikeat tavat toimia liikenteessä. Turvallisin reitti ei aina ole se lyhyin reitti. Jos mahdollista, valitse reitti, jossa on mahdollisimman vähän tienylityksiä. Alikulku on turvallisempi vaihtoehto kuin suojatie. Ekaluokkalaisen kanssa turvallisen koulureitin harjoittelu kannattaa aloittaa hyvissä ajoin ennen koulun alkua.

Lihasvoimainen liikkuminen lisää tutkitusti lasten virkeyttä ja parantaa keskittymiskykyä koulupäivän aikana. Koulumatkan kulkeminen yhdessä kaverin tai sisaruksen kanssa voi olla lapselle tärkeää sosiaalista aikaa.

Sen sijaan kännykän on syytä pysyä repussa koulumatkan ajan. Jos puheluun on pakko vastata liikenteessä, sopikaa että lapsi pysähtyy turvalliseen paikkaan puhelun ajaksi. Lapsen on vaikea keskittyä sekä liikenteen havainnointiin että kännykän käyttöön samanaikaisesti.