Valitse sivu

Kärkölän Järvelässä siunattiin perjantaina 29.9.2017 Veteraanien muistokoivikoksi nimetty visataimikko. Järvelän seurakuntakeskuksen puistoalueelle istutetut kymmenen visakoivua kuvaavat sotaveteraanien sitkeyttä ja työn arvoa. Näin totesi tilaisuuden tervetuliaissanoissa Kärkölän Sotaveteraanien puheenjohtaja Matti Järvelä, joka yhdessä varapuheenjohtaja Tapio Kanervan kanssa toimi hankkeen puuhamiehenä.

kivipaasiKoivikon siunauksen toimitti rovasti Martti Myllärinen. Hän muistutti, että vielä on aika istuttaa, viljellä ja varjella tätä maata, minkä olemme Jumalalta saaneet. Vielä on aika kiittää ja kunnioittaa heitä, jotka ovat vapauttamme puolustaneet. Visakoivu ja veteraani sopivat mitä parhaimmin yhteen. Veteraanisukupolvi kantoi kivun, joskus pahkuraisena, kuin päältä rujo, mutta sisältä kaunis visakoivu. Yli sata sankarivainajaa antoi Kärkölä vapautemme hyväksi. Tähän kauniiseen puistoon on tuotu kivipaasi ja istutettu kymmenen visakoivua muistuttamaan kaikkien veteraaniemme ja sankarivainajiemme rakkaudesta isänmaahamme.

Muistokoivikon kivipaateen kiinnitettiin 21.10.2017 laatta, jossa on teksti:

1939-1945
VETERAANIEN MUISTOKOIVIKKO
MUISTAKAA HEILLE KALLIS ON MAA
Kärkölän Sotaveteraanit
Sotilaspojat
2017

Visakoivujen avulias toimittaja oli metsäasiantuntija Antero Lehti, joka ammattitaidolla hoiti myös puiden istutuksen. Hän kertoi, että samanlaisia ”Presidenttivisa”-nimisiä koivuja oli istutettu elokuussa 2017 presidentin kesäasunnolle Kultarantaan. Seurakuntakeskuksessa järjestetyssä kahvihetkessä Matti Järvelä luovutti Antero Lehdelle sotaveteraanien kiitosmitalin.

Kärkölän kunnanhallituksen puheenjohtaja Markku Koskinen toi kiitoksen kunnan puolesta hankkeen toteuttajille ja erityisesti sotaveteraaneille. Kappalainen Katja-Margit Takatalo kiitti kaikkia mukana olleita tahoja hyvästä yhteistyöstä. Samalla hän lupasi, että Kappeliseurakunta kantaa kunnialla osaltaan vastuuta muistokoivikosta alueellaan.

Kärkölän Kappeliseurakunnan toimistotyöntekijä Hilkka Velling puolestaan kiitti Kärkölän sotaveteraaneja äitinsä huomioimisesta tämän eläessä. Marjatta Velling, veteraani hänkin, haudattiin Kärkölän kirkkomaalle Muistokoivikon siunauspäivänä. Kivipaaden oikealla puolella oleva visakoivu nimettiin rouva Marjatta Vellingin nimikkopuuksi.

Koivikon siunausta edelsi seppeleenlasku sankarivainajien muistomerkille Kärkölän kirkolla. Koululainen Max Markkola luki siellä presidentti Sauli Niinistön ja rouva Jenni Haukion allekirjoittaman kunniakirjan, mikä oli osoitettu 29.9.2017 60 vuotta täyttävälle Suomen Sotaveteraaniliitolle. ”Veteraanien jättämä perinne on myös tulevien sukupolvien voimavaraa. Sen pitäminen ajankohtaisena on meidän yhteinen tavoitteemme”, presidenttiparin viestissä todettiin.