Valitse sivu

Suomi 100 juhlavuoden teoksen tuotannossa mukana Kärkölän Yhtenäiskoulun oppilaita, esitys 6.5.

Musiikintäyteinen nykyteatteriteos Karavaani 2017 tuo Kansallisteatteriin Suurelle näyttämölle satapäisen esiintyjäjoukon.

Kärkölän Yhtenäiskoulun oppilaat ovat olleet tuottamassa kirjoitelmiensa (aiheina: ”Koti”, ”Näistä asioista minä haluan puhua” ja ”Minun tarinani”) muodossa osan esityksen sisällöstä.

Puolentoista vuoden mittava jalkautumis- ja työpajamatka huipentuu kahteen näytäntöön 6. toukokuuta. Karavaanissa ammattitaiteilijat, opiskelijat ja eri ikäiset harrastajat kohtaavat tasavertaisina tekijöinä. Kun erilaiset ajatukset, mielipiteet, kielet, sukupolvet ja tavat tehdä taidetta törmäävät, syntyy aivan uudenlaista teatteria. Yhdessä pohditaan, mitä osallistujat ajattelevat Suomesta ja maailmasta juuri nyt. Entä millaisena he näkevät tulevaisuuden?

Karavaanin ohjaa monilahjakas taiteilija Jemina Sillanpää, ja suunnittelijaryhmän ydinjoukon muodostavat hänen kanssaan musiikin ammattilaiset Selina Sillanpää ja Sara Puljula, koreografit Milla Koistinen ja Karolina Ginman, näyttelijä Mirjami Heikkinen, sirkustaiteilija Inga Björn sekä visualisti Teemu Nurmelin.

Karavaani 2017 on livemusiikin lävistämä nykyteatteriesitys, joka leikittelee lapsuuden ja aikuisuuden rajapinnoilla. Kupliva elämänilo sekä ajatuksia herättävät, pysäyttävät teemat, kuten yksinäisyys, erilaisuuden hyväksyminen ja kodin merkitys, vaihtelevat rytmikkäästi. Luvassa on kirjava joukko vaikuttavia kohtaamisia, koskettavia huomioita ja ilahduttavaa energiaa – uusia tekstejä, runoja, sirkusta ja musiikkia.

Karavaani 2017 on tuonut yhteen valtavan joukon erilaisia ihmisiä ympäri Suomen. Vuonna 2016 alkaneita työpajaryhmiä on matkan varrella sekoitettu keskenään siten, että kaikki ovat päässeet tutustumaan toisiinsa. ”Projekti tuntuu hyvin merkittävältä – erityisesti tässä ajassa, jossa emme voi liikaa ottaa toisiamme huomioon. Meidän täytyy rakentaa yhdessä yhteistä turvallista, tasa-arvoista, avarakatseista, oikeudenmukaista ja rauhallista tulevaisuutta, olla aina heikomman puolella. Kuulla yhtä lailla heitä, joiden ääntä ei tässä yhteiskunnassa tarpeeksi kuulla. Karavaanissa on ollut olennaista ihmisten yhteen saattaminen, todellinen kuunteleminen ja sitä kautta syntyvän dialogin mahdollistaminen”, koko mittavan hankkeen primus motor, ohjaaja Jemina Sillanpää kuvaa. Tekijät toivovat projektille jatkoa. ”Toiveenamme on, että matka jatkuu Suuren näyttämön esitysten jälkeen uusiin, vielä ennakoimattomiin suuntiin”, Sillanpää jatkaa.

Karavaani 2017 on osa Suomi 100 – Suomen itsenäisyyden juhlavuoden ohjelmistoa.

OHJAAJA, DRAMATURGI JA TAITEELLINEN VASTAAVA Jemina Sillanpää

LAULAJA, PEDAGOGI JA APULAISOHJAAJA Selina Sillanpää

YHTYEEN KAPELLIMESTARI, PEDAGOGI JA MUUSIKKO Sara Puljula

VALOSUUNNITTELU Teemu Nurmelin

KOREOGRAFIA Milla Koistinen, Jemina Sillanpää ja Karolina Ginman

SIRKUSTAITEILIJA Inga Björn

NÄYTTELIJÄ, PEDAGOGI Mirjami Heikkinen

NÄYTTELIJÄ Tuomas Mattila

TUOTTAJA Hanna Reetta Majanen

TUOTANTOHARJOITTELIJA Sanna Langinkoski

Lisäksi Karavaanissa vierailevat muiden muassa taiteilijat ja opettajat Jarmo Heikkinen, Taija Helminen, Veikko Kiljunen, Tommy Lindgren ja Anette Åkerlund.

Hankkeen osallistujat ja yhteistyökumppanit: Eläkeläiset ry, Helsingin eurooppalainen koulu, Karelia Ammattikorkeakoulu, Kontulan monipuolinen palvelukeskus, Kruununhaan yläaste, Kärkölän Yhtenäiskoulu, Myllymäen koulu, Pitäjänmäen peruskoulu, Suomen Lausujain Liitto ry., Taideyliopiston Sibelius-Akatemia, Taideyliopiston Teatterikorkeakoulu, Tampereen Ammattikorkeakoulu – TAMK, Vantaan kaupunki.