Valitse sivu

BioBertan kompostointikurssi auttaa alkuun

Keväällä on mahdollisuus osallistua taas maksuttomille kompostointikursseille Lahdessa. Päijät-Hämeen Jätehuolto Oy (PHJ) järjestää kompostointikurssit yhdessä Lahden 4H-yhdistyksen kanssa Yli-Marolan kotieläinpihalla osoitteessa Neljänkaivonkatu 47, edellisen vuoden hyvän palautteen innoittamana.

Kurssit sopivat kaikille kompostoinnista kiinnostuneille, erityisesti aloitteleville kompostoijille. Kursseilla perehdytään käytännönläheisesti ruokajätteen ja puutarhajätteen kompostoinnin perusteisiin; kompostin perustamiseen, hoitoon ja ongelmakohtiin. Kursseilla tutustutaan myös matokompostoriin, joka mahdollistaa kompostoinnin sisätiloissa.

Kurssipäivät ovat 6.4., 8.4., 25.4. ja 6.5. ja kurssi kestää noin kaksi tuntia. Kullekin kurssille voidaan ottaa 20 osallistujaa. Tarkempi aikataulu ja ilmoittautumisohjeet löytyvät osoitteessa pienennäbioberttaa.fi. Kurssin sisällöstä voi kysyä lisätietoja Petra Kerkkä/Lahden 4h-yhdistys, puh. 050 462 2511.

Näiden kurssien lisäksi Päijät-Hämeen Jätehuolto Oy:n toimialueella toimivat omakoti- ja muut yhdistykset voivat tilata maksuttoman kompostointiluennon vähintään 10 hengen ryhmälleen.

Ruokajätteen kompostoinnilla voi pienentää jätemaksuja

Biojäte tulee lajitella erikseen sekajätteestä, jos mahdollista. Se ei ole pientaloissa pakollista, mutta suositeltavaa. Kun ruokajätteet kompostoidaan omalla kiinteistöllä, ne saadaan hyödynnettyä niiden syntypaikalla. Näin vältytään jätekuljetuksilta ja vähennetään sekajätteen määrää. Kompostointi tuo myös säästöjä jätehuoltokustannuksiin, kun sekajäteastian tyhjennysväliä voidaan pidentää.

Markkinoilla on kymmeniä eri kompostorivaihtoehtoja, mutta kompostorin voi rakentaa myös itse. Ainoastaan puutarhajätettä saa kompostoida avonaisessa kehikossa, aumassa tai kasassa.

Kompostointi ei ole vaikeaa eikä vaadi kohtuuttomasti aikaa, kun välineet ovat oikeanlaisia ja kätevästi saatavilla. Vaivan palkaksi syntyy muhevaa ja ravinnerikasta multaa maanparannusaineeksi omaan puutarhaan.

Lisätietoja kompostointikursseista