Valitse sivu

Päijät-Hämeen Ympäristöviikot

Tule mukaan ympäristöviikoille 20.5.-5.6.2024!

Kärkölässä vietetään Ympäristöviikkoa yhdessä kaikkien Päijät-Hämeen kuntien kanssa. Mukana ovat siis Asikkala, Hartola, Heinola, Hollola, Iitti, Kärkölä, Lahti, Orimattila, Padasjoki ja Sysmä.

Vuonna 2024 viikkoa vietetään 20.5-5.6.2024. Kärkölässä se päättyy 9.6. Kärkölä-päivään Huovilan puistossa, jossa palkitaan vuoden ympäristöteko. Ympäristöviikon teemana on Muuttuva ilmasto.

Ympäristöviikolla kuka tahansa voi järjestää ympäristöaiheisen tapahtuman tai tempauksen, kuten luontoretken, kierrätys- tai siivoustapahtuman, luennon tai vaikkapa avoimien ovien päivän, jossa voi kertoa kiinnostuneille esimerkiksi yrityksen/yhdistyksen ympäristöasioista.

Tapahtuma voi olla välillisestikin vuoden teemaan liittyvä, kuitenkin ympäristöteemainen. Sen ei tarvitse olla avoin yleisötapahtuma, vaan se voi olla myös oman yhteisösi sisällä suunniteltu ja toteutettu juttu. Esimerkiksi kasvisruokapäivä, kimppakyydillä töihin, yhteisöllinen pyöräilylenkki, jätteiden lajittelun parantaminen, Reilun kaupan tuotteiden käyttäminen, omalle porukalle suunniteltu tietovisa, kävelyretki tai vaikka ploggaus-lenkki eli roskienkeräysjuoksu lähimaastossa!

Voit ilmoittaa osallistumisesta teemaviikkoon Ympäristöviikon verkkosivuilla.  Kaikki julkaisuluvan antaneet tapahtumat julkaistaan Ympäristöviikon verkkosivuilla, Facebookissa, ESS Menoinfossa ja tapahtumalistaus lähetetään myös lähikirjastoihin. Lisää tietoa ympäristöviikoista löytyy ympäristöviikko.fi-sivustolta.

Kunta haastaa kuntalaiset keräämään roskia ympäristöviikoilla osana Miljoona roskapussia -kampanjaa!

Ympäristöviikkojen ensimmäisen viikon ajan 20.-26.5. osoitteessa Hähkäniementie 2 on roskalava, jonne kerättyjä roskapusseja voi viedä. Myös omaan sekajäteastiaan voi laittaa kerättyjä roskapusseja. Otathan kuitenkin huomioon, ettei roskalavalle tai sekajäteastiaan saa laittaa mitään vaarallista jätettä.

Muista merkitä kerätyt roskapussit roskapussilaskuriin osoitteessa yle.fi/miljoonaroskapussia. Laskurista voit seurata oman ja naapurikuntien tilannetta ja kisata mikä kunta yltää parhaimpaan tulokseen!

Vaikka roskalava onkin vain viikon käytettävissä, Miljoona roskapussia -kampanja jatkuu kuitenkin 5.6. asti eli koko ympäristöviikkojen ajan.

Kärkölän ympäristöviikkojen ohjelma:

  • 15.4.–5.6. Miljoona roskapussia -kampanja – Tule mukaan!
  • 20.5.–9.6. Päijät-Hämeen Ympäristöviikon julistenäyttely Kouluravintola Apila (Pormestarinkuja 1, Järvelä)
  • 22.5. Päijät-Hämeen ilmastokokous kuntien päättäjille
  • 23.5. Roinaralli-keräyskierros Kärkölässä
  • 24.5. Kevätkipinä -hyvinvointipäivä klo 10-21 monenlaista ohjelmaa kuntalaisille (Virkatie 1-5)
  • 30.5. Vieraslajit ympäristössämme -verkkotapahtuma klo 17.30. Miten vieraslajit vaikuttavat ympäristöömme ja alkuperäisiin kasveihin. Entä mitä niille pitäisi tehdä. Tule kuulolle!
  • 9.6. Kärkölä-päivä Huovilan puistossa (Museontie 17, Kärkölä) klo 11-14, vuoden ympäristöteko 2024 -palkinnon jako. Mukana myös Salpakierron Kierrätyskoutsit; tule tapaan koutseja ja esittämään mieltä askarruttavia jätehuoltokysymyksiä.

Päijät-Hämeen Ympäristöviikon julistekilpailun voittajat on valittu

Ympäristöviikolle valitaan vuosittain teemaan sopiva julistekuva kilpailulla, johon kutsutaan Päijät-Hämeen kuntien ala- ja yläkoulut sekä lukiot. Kunnat päättävät voittajat ja palkitsevat ne omassa kunnassaan. Kuntien voittajat jatkavat maakunnalliseen kilpailuun, jossa äänestetään kaikkien kuntien kesken vuoden voittajatyö. Töitä tuli yhteensä maakuntaan yli 400 kappaletta.

Vuoden 2024 Ympäristöviikkojen voittajatyöksi valittiin Hollolasta Heinsuon koulun 7F luokan Iita Rautamiehen työ ”Muisto”, josta on toteutettu vuoden 2024 Päijät-Hämeen Ympäristöviikkojen juliste. Kärkölän voittajatyöksi valikoitui Tatu Louhivaaran työ. Koska julistekilpailuun osallistujia tuli Kärkölään vain muutama, Kärkölän julisteraati päätti palkita myös muut julistekilpailuun osallistujat.

Kaikkien kuntien työt ovat esillä oman kunnan kirjastoissa ja Kärkölässä kouluravintola Apilassa vähintään Ympäristöviikkojen ajan.

Kaikki kutsutaan mukaan

Ympäristöviikon vuosittain vaihtuvalla teemalla halutaan nostaa esiin ja lisätä tietoutta yhteiseen ympäristöömme vaikuttavista asioista. Kaikki ovat tervetulleita mukaan Ympäristöviikkoon. Voit järjestää tapahtuman tai teemapäivän, tai osallistua muiden järjestämiin tapahtumiin. Tärkeää on huomata, kuinka yhdistämällä voimamme vaikutamme ympäristöön pienilläkin teoilla.

Johanna Sallmén
Ympäristösihteeri 
044 770 2203

Ympäristöviikko

Ympäristöviikko Facebookissa


Mekin olemme mukana!