Valitse sivu

Taas on syksy saapumassa ja pihojen syystoimet on monin paikoin jo aloitettu. Kesän aikana puut ja pensasaidat ovat kasvaneet ja ne voivat olla näköesteinä jäteautoille, joten pensasaitoja kannattaakin nyt tarkastella tämä huomioiden ja näköesteiksi kasvaneet osat leikata.

Omenasadosta on tullut kohtuullinen ja satoa riittää monin paikoin yli oman tarpeen. Itselle ylimääräisiä omenoita kannattaa aina tarjota esimerkiksi naapureille, lähialueen kouluille tai metsästysseuroille ja näin vähentää ruokahävikkiä.

Omenapuiden alle tipahtaneet omenat on tärkeää kerätä mahdollisimman pikaisesti pois, jotta ne eivät jäisi rottien ja muiden jyrsijöiden ravinnoksi. Pieniä määriä syömäkelvottomia omenoita voi laittaa kiinteistön biojäteastiaan tai ruokajätteelle tarkoitettuun kompostoriin. Puutarhajätekompostoriin ei omenoita eikä muuta puutarhan ylijäämäsatoa saa laittaa, vaan sinne laitetaan vain lehtiä, heinää ja risuja sekä naatteja.

SALPAKIERTO VASTAANOTTAA RISU- JA HARAVOINTIJÄTTEITÄ JOKAISESSA TOIMIALUEEN KUNNASSA

Mikäli puutarhajätteitä ei pysty omalla kiinteistöllä hyödyntämään, voi kotitalouksien risu- ja haravointijätteitä sekä ylijäämäomenoita viedä ympäri vuoden maksutta Salpakierto Oy:n lajitteluasemille niiden aukioloaikojen puitteissa.

Kärkölän puutarhajätteiden vastaanottopisteelle (Liesniementie 115) saa viedä erikseen lajiteltuina kotitalouksien risut ja haravointijätteet. Vieraslajit, kuten kurtturuusut ja lupiinit sekä puusta pudonneet hedelmät tulee edelleen toimittaa suoraan lajitteluasemille. Alueelle voi tuoda omatoimisesti kotitalouksien risu- ja haravointijätteitä päivittäin klo 8–20. Muina aikoina alueen käyttö on kielletty. Risut ja haravointijätteet tulee lajitella erikseen, koska niiden jatkokäsittely on erilainen. Lisätiedot: salpakierto.fi -> jätteen vastaanotto

LAJITTELE RISUT JA HARAVOINTIJÄTTEET ERIKSEEN

Omenat lajitellaan omaan kasaansa Lahden Kujalan käsittelykeskuksessa, muilla lajitteluasemilla ne vastaanotetaan haravointijätekasaan. Risut ja haravointijätteet tulee lajitella erikseen, koska niiden jatkokäsittely on erilainen. Muistathan, että risu- ja haravointijätteiden sekakuormat ovat maksullisia.

Risujätteeksi lajitellaan kaikki puiden ja pensaiden oksat sekä alasleikatut pensasaidat. Myös pensaiden juurakot, joista on ravisteltu mullat tarkkaan pois, lajitellaan risujätteisiin.

Haravointijätettä ovat puiden ja pensaiden lehtien tai neulasten sekä nurmikon haravoinnista kertyvä jäte. Ruohovartiset kasvit, rikkaruohot, kävyt sekä pensaiden ja pensasaitojen leikkuusilppu ovat myös haravointijätettä, samoin perennojen juuripaakut.

Muovisäkkeihin pakatut haravointijätteet tulee tyhjentää säkeistä paikan päällä. Vain haittakasvien lisääntymiskykyiset osat, kuten siemenet tulee jättää säkkiin pakattuna lajitteluasemalle. Lupiinin siemenet tai siemeniä sisältävät kasvinosat tulee pakata aina säkkiin ja lajitella sekajätteeseen.

POLTTAMINEN TAI MAAHAN HAUTAAMINEN EIVÄT OLE OIKEITA TAPOJA HÄVITTÄÄ PUUTARHAJÄTTEITÄ

Puutarhajätteiden hävittäminen polttamalla tai maahan hautaamalla on jätehuoltomääräysten mukaan kiellettyä kaikissa toimialueen kunnissa. Puutarhajätteitä eikä muitakaan jätteitä saa heittää myöskään luontoon.

Risut ja oksat kannattaa hakettaa ja käyttää katteena pensaiden ja istutusten juurilla. Hake toimii myös kompostorin seosaineena. Puutarhajätettä kannattaakin kompostoida kiinteistöllä ja näin saada niiden sisältämät arvokkaat ravinteet oman puutarhan hyödyksi.

Salpakierto Oy on 9 kunnan omistama osakeyhtiö, joka huolehtii jätelain mukaisista yhdyskuntajätehuollon palvelutehtävistä omistajakuntiensa alueella. Tehtäviin kuuluvat kunnan vastuulle kuuluvien jätteiden vastaanotto, käsittely, jäteneuvonta, jätehuollon suunnittelu ja kehittäminen sekä jätteenkuljetus kunnan järjestämän jätteenkuljetuksen osalta. Yhtiö on osa Lahden kaupunkikonsernia.