Valitse sivu

"ruokaa"Kärkölässä haluttiin reagoida mahdollisimman pikaisesti heti poikkeustilan alkumetreillä heränneeseen huoleen koululaisten ruokahuollosta etäopiskelun aikana. Kärköläläisten perheiden tarve etäruokailuun kartoitettiin 26.-30.3. ja käytännön valmistelut ruokailun toteuttamiseksi aloitettiin jo kartoituksen aikana. Määräaikaan mennessä ruokatoimitusten piiriin ilmoitettiin 149 lasta ja jakelu päätettiin aloittaa torstaina 2.4. Oppilaita on mahdollista ilmoittaa edelleen palvelun piiriin vastaamalla alkuperäiseen kyselyyn.

Jatkossa jakelupäivät ovat maanantai ja keskiviikko. Maanantaina jaetaan ma-ti annokset ja keskiviikkona ke-pe annokset. Pyhäpäivät tuovat muutoksia jakelupäiviin ja annosmääriin, jolloin huoltajia informoidaan asiasta Wilman kautta.

Turvallisuutta ja arjen sujuvuutta lisäävänä palveluna kunta toimittaa koulukuljetusetuuden piirissä oleville ja noutoateriapalvelun piiriin ilmoittautuneille oppilaille noutoateriat vakiintuneisiin koulukuljetuksen hakupisteisiin huoltajille erikseen ilmoitettavan aikataulun mukaisesti. Keskustaajamassa asuvat perheet noutavat ruuat jakelupisteestä huolellisesti suunnitellun aikataulun mukaisesti. Saapuminen jakelupisteeseen on porrastettu niin ettei ruuhkia synny ja riittävät turvavälit säilyvät.

Kouluruuan tarve paljastui arveltua suuremmaksi, mutta ammattitaitoinen keittiöhenkilöstö kääri hihansa ja suunnitteli nopeasti rungon sille, miten kahden ja kolmen päivän ruoat valmistetaan, jäähdytetään ja pakataan aamupäivän aikana. Kärkölässä ruuat valmistetaan edelleen pääasiassa itse, tutussa koulun keittiössä. Ensimmäisen jaon jälkeen kouluruuan kysyntä on kasvanut jo parilla kymmenellä annoksella. Jos kysyntä vielä kasvaa, saatetaan keittiöllä joutua turvautumaan myös valmisruokiin esimerkiksi kerran viikossa, koska ruokien jäähdytys ja pakkaaminen voi muodostua haasteelliseksi.

Erityisruokavaliot ovat toteutuneet kiitettävästi ja kaikki koululaiset saivat oikean ruokavalion. Ruokalistaa on muokattu siten, että koululaiset saavat turvallisesti tuotettua ruokaa, salaatit jätetään vähemmälle ja tarjotaan pääasiassa tuorepaloja kuten vihanneksia ja hedelmiä.

Huoltajat noudattivat esimerkillisesti ruuan noudosta annettuja ohjeita eikä minkäänlaisia kokoontumisia tai jonoja syntynyt ja tilattuja annoksiakin jäi noutamatta vain kaksi kappaletta. Keittiöhenkilöstön lisäksi siivouksen porukka oli mukana ruoan jaossa niin koululla kuin kuljetuksissakin ja koulukuljetuksen joustava henkilöstö on omalta osaltaan mahdollistanut sujuvan jakelun.

Keittiö- ja siivousväki on kertonut, että ensimmäisen jakelupäivän jälkeen päällimmäiseksi on noussut hyvä palaute ja kiitollisuus; niiden voimalla jaksaa taas jatkaa innolla työtään. Moni huoltaja kiitteli vuolaasti ja kertoi ruokajakelun pelastavan heidän arkensa. Eräskin äiti laittoi viestiä ja kertoi lastensa todenneen: ”Äiti, sun pitäisi mennä koulun keittiölle oppiin, kun kouluruoka on niin hyvää!”

Lisätietoja:
Petri Käkönen, sivistysjohtaja, 044 770 2130, petri.kakonen(a)karkola.fi
Eeva Ikonen, palvelupäällikkö, 044 770 2223, eeva.ikonen(a)karkola.fi