Valitse sivu

Ladataan Tapahtumat

« Kaikki Tapahtumat

  • Tämä tapahtuma on mennyt.

Kirkas Luojan taivas – Virrestä virkeäksi

5.2.2023 18:00 - 19:00

Kärkölän kirkossa soivat tutut yhteisvirret ja urkuimprovisaatiot ”Virrestä virkeäksi”-yhteislaulukonsertissa. Säestykset saavat jopa tanssillisen poljennon, kun urkujen ääressä taituroi urkuri, säveltäjä, sovittaja, musiikin tohtori Markus Malmgren. Konserttiin on vapaa pääsy. Kolehti kerätään alkavalle yhteisvastuukeräykselle. Konsertti on osa Kangasalan urkutehtaan 180 -vuotisjuhlatapahtumaa. Tervetuloa mukaan!

Yhteislaulukonsertin ohjelmassa on siis urkuimprovisaatioita ja tuttuja virsiä, joita säestetään monin eri tavoin. Kokonaisuudesta voi rakentua esim. barokin ajan tanssisarja, niin että edustettuina olisivat vaikkapa Allemande, Courante, Menuetti, Gavotti, Bourrée, Sarabande ja Gigue (näitä rytmejä edustavia virsisävelmiä löytyy virsikirjasta, vaikka millä mitalla). Ja miksei suomalaisittain myös polska, valssi ja sottiisi eli jenkka, joita löytyy runsaasti erityisesti vanhojen suomalaisten toisintojen joukosta. Tämä virsikirjan ”tanssillinen” ulottuvuus on suurelle yleisölle aika tuntematon, mutta juuri siksi tuore ja innostava. Samalla kun tällainen ohjelma on mitä parhainta mainosta urkujen monipuolisuudelle, se tuo myös tuttujen ja perinteisten virsien kautta klassisen musiikin tyylipiirteitä lähelle ”tavallista kansaa”, joka ei muuten kovin paljon harrasta klassista musiikkia.

Parhaiten yhteislaulu saadaan raikaamaan, jos mukana on runsaasti laulavaa kuoroväkeä tukemassa veisuuta. Konserttiin kutsutaankin ”matalalla kynnyksellä” mukaan kirkkokuoroja ja musiikin harrastajia eri puolilta seurakuntaa ja naapurikunnistakin. Voisipa ajatella tilaisuuden olevan jopa eräänlaisen yhteisen kuorokatselmuksen paikka, eli mahdollisuus eri puolilta tulevien kuorolaisten tavata toisiaan rennon, hauskan ja mielekkään tapahtuman puitteissa? Mitään kuorostemmoja ei tarvitsisi harjoitella etukäteen, riittäisi, kun laulajat tulisivat porukalla paikalle tuntia ennen konserttia. Näin voitaisiin innokkaimpien ”etujoukkojen” kanssa veisata virret läpi ennen konserttia, n. 17-17.30.

Markus Malmgren on Suomen tunnetuimpia urkureita. Hän on esiintynyt urkusolistina ja säestäjänä useimmissa Euroopan maissa sekä Pohjois-Amerikassa. Hän tekee säännöllisesti yhteistyötä monien Suomen eturivin laulajien ja kuorojen kanssa ja on hoitanut urkurin tehtäviä useissa orkestereissa ja barokkiyhtyeissä. Cantores Minores -kuoron konserttiurkurina hän on toiminut vuodesta 2004 lähtien. Musiikinjohtajana hän on yhtyeineen keskittynyt erityisesti barokin ja renessanssin kirkkomusiikkiin, mutta esittävänä taiteilijana hänet tunnetaan monipuolisena muusikkona, joka esiintyy, improvisoi, sovittaa ja säveltää monissa musiikin tyylilajeissa genrerajoista välittämättä. Malmgren opettaa urkujensoittoa, improvisointia ja kirkkomusiikkia Sibelius-Akatemiassa, jossa hän suoritti tohtorin tutkinnon vuonna 2015.

Tiedot

Päivämäärä:
5.2.2023
Aika:
18:00 - 19:00
Tapahtumaluokat:
,

Tapahtumapaikka

Kärkölän kirkko
Kirkkotie 7
Kärkölä, 16610
+ Google Map