Valitse sivu

Ilmatieteen laitos on antanut tämän hetken tiedon mukaan Päijät-Hämeeseen 29. maaliskuuta 2025 alkaen maastopalovaroituksen. Varoituksen aikana avotulen sytyttäminen on kokonaan kielletty. Ilmatieteen laitos julkaisee varoitukset verkkosivuillaan.

Puutarhajätteen poltto on kielletty suuressa osassa Päijät-Hämettä

Risuja ja oksia hävitettäessä on huomioitava maastopalovaroituksen lisäksi kunnissa voimassa olevat jätehuoltomääräykset. Kärkölässä puutarhajätteen hävittäminen polttamalla on kokonaan kielletty.

Pelastuslaitoksen mukaan puutarhajätteen poltto aiheuttaa vuosittain useita kymmeniä maastopaloja Päijät-Hämeessä. Taitamaton tulenkäsittelijä saattaa aiheuttaa toimillaan palovaaran myös pihapiirinsä rakennuksille sekä naapurin omaisuudelle.

Risujen ja haravointijätteiden vastaanottopiste Kärkölässä: Liesniementie 115.
Alueelle voi tuoda omatoimisesti kotitalouksien risu- ja haravointijätteitä päivittäin klo 8 – 20 keväästä syksyyn lumettomana aikana. Muina aikoina alueen käyttö on kielletty.

Päijät-Hämeen kuntien jätehuollon ohjeet

Kiinteistöjen tulipesissä saa polttaa lämmityksen yhteydessä kuivaa pieniä määriä käsittelemätöntä puujätettä, risuja ja oksia.

Asikkala, Heinola, Hollola, Kärkölä, Lahti, Orimattila ja Padasjoki: Ohjeistus Lahden seudun jätelautakunnan alueelle

Muista turvallisuus avotulta käsiteltäessä

Kulotuksesta ja suurista, merkittävästi savua aiheuttavista avotulista on aina tehtävä tulentekoilmoitus alueen pelastuslaitokselle. Ilmoituksen voi tehdä pelastustoimi.fi:n sähköisen lomakkeen kautta.

Pelastuslaitokselle tehty tulentekoilmoitus ei anna lupaa tulentekoon alueella, jossa se on muuten kielletty. Kuntien jätehuoltomääräyksissä on erikseen ohjeistettu puutarhajätteen hävittämisestä.

Maastopalovaroituksen aikana tai jos tulipalon vaara on muutoin ilmeinen, on avotulen tekeminen ehdottomasti kielletty. Tuli leviää polttopaikan läheisyydessä olevaan ruohikkoon ja rakennuksiin yhtä helposti kuin metsäänkin.

  • Avotulen tekemiselle on aina oltava maanomistajan lupa. 
  • Huomioi tuulen vaikutus – voimakas tuuli saattaa levittää tulta hyvinkin nopeasti. 
  • Varaa paikalle riittävästi sammutusvälineitä, kuten esimerkiksi paineistettu vesiletku ja sammutin sekä raivauskalustoa, kuten esimerkiksi harava ja lapio. 
  • Varaa paikalle puhelin, jolla voit tarvittaessa tehdä hätäilmoituksen. 
  • Älä jätä tulta vartioimatta. Muista polton jälkeen aina jälkivartiointi. 
  • Tulen sytyttäjä on aina vastuussa palo- tai savuvahingoista sekä ennen kaikkea myös huolellisesta sammuttamisesta. 
  • Polton on oltava niin vähäistä, ettei sen seurauksena tule aiheettomia hätäpuheluita. 
  • Jos tulen käsittely aiheuttaa onnettomuusvaaran, on pelastusviranomaisella oikeus keskeyttää toiminta välittömästi. Määräystä on heti noudatettava. 
  • Poltosta ei saa aiheutua naapurustolle kohtuutonta savu-, noki-, haju- tai terveyshaittaa.