Koulujen päättäjäisjuhlia suunnitellaan parhaillaan ja valitettavan usein siihen liittyy nuorilla myös päihteiden käyttö. Nuorten juhlinta päihtyneenä saattaa kuitenkin johtaa ikäviin seurauksiin. Alkoholinkäyttö altistaa tapaturma- ja myrkytystiloille sekä aiheuttaa terveyshaittoja. Mitä nuorempana esim. alkoholin käyttö aloitetaan, sitä todennäköisemmin muodostuu riippuvuutta, syrjäytymistä ja muita ongelmia.
Haluamme herättää kaikki miettimään asiaa ja pohtimaan keinoja, joilla voidaan tukea lasten ja nuorten tervettä kehitystä ja ennaltaehkäistä päihdehaittojen syntymistä.
Nuoret ja päihteet – vinkkejä vanhemmille
Keskustele lapsesi kanssa
Päihteisiin liittyvistä asioista kannattaa puhua nuoren kanssa jo ennen kuin niiden kokeilu ja käyttö alkaa kiinnostaa. Hanki tietoa asioista (mm. www.paihdelinkki.fi ) ja keskustele lapsesi kanssa päihdyttävien aineiden vaikutuksista ja niiden vaaroista. Lapsesi tietää tämän hetken nuorisokulttuurista ja sinulla on tietoa ajalta, josta hänellä ei ole omaa kokemusta. Jos tiedät esimerkkejä alkoholin tai huumeiden käytön aiheuttamista terveyshaitoista, voit kertoa millaisia seurauksia aineiden käytöllä saattaa olla. Voit pohtia teini-ikäisesi kanssa, miten toimia tilanteessa, jossa joku tarjoaa esim. huumausaineita. Ehkä vieläkin olennaisempaa on pohtia nuoren kanssa, mitä hän haluaa elämältään; mitkä ovat hänen toiveensa, tavoitteensa ja muut tärkeät asiat ja mitkä ratkaisut auttavat näiden saavuttamisessa.
Tunne lapsesi arki ja elämä
Lasten kasvaessa vanhempien tietoisuus lasten elämän tapahtumista ja arjesta saattaa vähentyä. Lasta kuitenkin suojaa se, että vanhemmat tuntevat hänen arkensa ja elämänsä. Tue nuoren itsetunnon kehittymistä viettämällä aikaa hänen kanssaan ja osoittamalla kiinnostusta nuorta ja hänen harrastuksiaan kohtaan. Tiedä, mitä lapsesi tekee, missä hän liikkuu ja kenen kanssa. Tunne lapsesi ystävät, heidän vanhempansa ja lapselle muut tärkeät aikuiset. Se suojaa lasta myös päihteiden käytöltä. Vanhemmat voivat yhdessä muodostaa verkoston, jonka puitteissa on mahdollista sopia yhteisistä linjoista vaikkapa nuorten kotiintuloaikojen suhteen.
Rakasta lastasi
Jokainen meistä tarvitsee rakkautta ja hyväksyntää. Lapsen tulee saada kokea vanhemmiltaan arvostusta ja rakkautta myös silloin, kun hän on tehnyt jotain väärin. Kannusta lastasi. Hyväksy lapsesi juuri sellaisena kuin hän on ja arvosta häntä. On tärkeää kuunnella nuoren mielipiteitä ja osoittaa, että arvostaa häntä, vaikka asioista oltaisiinkin eri mieltä. Muista kertoa lapsellesi, kuin rakas ja tärkeä hän on sinulle. Nuoren rakastamista on myös se, että hänelle asetetaan sopivasti rajoja!
Sovi lapsen kanssa pelisäännöt
Perheessä on hyvä sopia yhteisistä pelisäännöistä, joihin tulisi kuulua se, että lapsi tai alaikäinen nuori ei käytä päihteitä! Lapset tarvitsevat rajoja ja toivovat niitä myös itse. Sovi lapsen kanssa kotiintuloajoista, viikkorahojen käytöstä ja muista kodin pelisäännöistä. Lasta myös suojaa se, että vanhemmat ovat yhteydessä lapsen ystävien vanhempiin, mikäli lapsi on menossa heidän luokseen yökylään.
Turvallisten rajojen puitteissa nuoren on hyvä kokeilla ja harjoitella uusia asioita. Rajat antavat nuorelle turvallisuuden tunnetta ja kokemuksen siitä, että hänestä todella välitetään. Nuoren vastuuntunnon kasvaessa rajoja voi vähitellen väljentää.
Valvo lapsesi puuhia
Vaikka luottamus lapseen olisi hyvä, on vanhempien syytä valvoa lapsen tekemisiä. Soittele lapsellesi ja kysy mitä hän touhuaa ja tarjoudu erityisesti juhlapäivinä hakemaan lapsesi hänen ajanviettopaikastaan. Ottakaa tavaksi koko perheen yhteinen päivittäinen keskustelutuokio esimerkiksi päivällisen syömisen yhteydessä ja vaihtakaa samalla kuulumiset ja jutelkaa päivän tapahtumista. Vaadi lastasi viettämään aikaa myös kotona ja viettäkää koko perhe aikaa yhdessä. Seuraa myös, mitä lapsesi touhuaa internetissä.
Älä anna lapselle liikaa vastuuta
Lapsen kasvaessa tulee hänelle antaa myös vastuuta. Vanhempien tulee kuitenkin tiedostaa, että alle 18-vuotias lapsi on aina heidän vastuullaan. Mieti aina, mihin lapsesi on valmis. Älä jätä lasta yöksi yksin kotiin ellet ole varma, että hän on siihen riittävän kypsä. Sovi naapureiden tai muiden aikuisten kanssa, että he seuraavat, mitä kodissa tapahtuu esim. luvattomien juhlien varalta. Valvo myös lapsesi rahankäyttöä ja huolestu, mikäli rahan tarve huomattavasti kasvaa, etkä tiedä miksi.
Älä osta tai tarjoa lapsellesi alkoholia
Alkoholin ostaminen ja tarjoileminen alle 18-vuotiaalle on lain mukaan kiellettyä. Älä koskaan osta tai tarjoile alkoholia alaikäiselle lapsellesi, koska se toimii vakavana riskitekijänä lapsen turvalliselle kehitykselle. Monessa perheessä nuori on pyytänyt isää tai äitiä tuomaan siideriä tai olutta viikonloppua varten. Perusteluna voi olla “Kaverienkin vanhemmat ostaa niille.” Tällaisessa tilanteessa voit ottaa yhteyttä näihin vanhempiin ja pohtia heidän kanssaan yhteisiä pelisääntöjä tämän asian suhteen. Mikäli vanhemmat tarjoilevat tai ostavat lapselle alkoholia, viestittävät he samalla, että lapsen alkoholinkäyttö on hyväksyttävää. Huolehdi myös, että alkoholijuomat säilytetään lasten ulottumattomissa. Vältä avattujen alkoholipullojen säilytystä kotona. On aikuisten vastuulla rakentaa yhdessä lasten ja nuorten kanssa sellainen ympäristö, jossa päihteettömyys on helppo ja luonnollinen valinta.
Kaikki päihteiden käyttö vaikuttaa tunteisiin, ajatuksiin ja toimintaan muuttaen niitä. Jos kriiseissä ja vaikeuksissa aletaan käyttää alkoholia tai huumeita oloa helpottamaan, ongelmia ei päästä kohtaamaan ja käsittelemään. Tämä saattaa häiritä pahastikin nuoren psyykkistä kypsymistä ja kehittymistä. Päihteiden käyttäminen olon helpottamiseksi johtaa helposti uusien ongelmien muodostumiseen. On myös hyvä tiedostaa, että esimerkiksi kannabistuotteiden käyttöön liittyvät riskit henkisen riippuvuuden ja mielenterveysongelmien syntymiseen ovat suurimmat silloin, jos käyttäjä on nuori. Koska huumeiden vaikutukset ovat yksilöllisiä, ei niitä kokeileva nuori voi etukäteen tietää mitä seurauksia kokeilusta on hänelle. Yksikään käyttökerta ei ole riskitön!
Pohdi omaa alkoholinkäyttöäsi
Tärkein ehkäisevän päihdetyön yksikkö on koti. Vanhemmat toimivat malliesimerkkeinä lapsen käytökselle ja voivat vaikuttaa asenteisiin myös tässä asiassa. Vanhempien runsas päihteiden käyttö lisää riskiä, että myös nuori alkaa käyttää. Pohdi turvaako oma alkoholinkäyttösi lapsen hyvän kehityksen ja voisitko kenties muuttaa juomatapojasi. Keskustele asiasta myös lapsen kanssa. Järjestä kotona päihteettömiä juhlia, jotta lapsi ei opi yhdistämään juhlimista aina alkoholiin.
Riippumatta siitä mikä on vanhempien oma suhde esim. alkoholiin, heidän tulee puuttua lastensa päihteiden käyttöön, jos sitä esiintyy. Avoin keskusteluyhteys nuoren kanssa, välittämisen ilmapiirissä tapahtuva rajojen asettaminen ja ajan tasalla pysyminen nuoren menemisistä luovat nuorelle perusturvallisuutta. Nuoren kanssa voi pohtia mitä mahdollisia seurauksia on erilaisilla ratkaisuilla päihteiden käytön suhteen. Vanhemmat voivat omalta osaltaan olla vaikuttamassa siihen suuntaan, että päihteet eivät saa hallitsevaa roolia nuoren elämässä.
Puutu ajoissa
Mikäli epäilet tai havaitset lapsesi käyttävän päihteitä, puutu tilanteeseen välittömästi, rauhallisesti ja ratkaisukeskeisesti keskustellen. Kerro lapselle huolestasi ja siitä, että hän on sinulle tärkeä. Päihteiden väärinkäytöstä voi olla kyse, jos nuori on sulkeutunut, masentunut, jatkuvasti väsynyt tai saa usein raivokohtauksia, samoin myös silloin, jos nuoren suhteet omiin perheenjäseniin äkisti huonontuvat ja ystäväpiiri vaihtuu. Huomattavat muutokset nuoren rahankäytössä saattavat liittyä huumeiden käyttöön. Epätavalliset hajut ja vanhempien vältteleminen voivat johtua huumaavien aineiden käytöstä. Kouluarvosanojen äkillinen heikentyminen ja poissaolot koulusta saattavat olla seurausta runsaasta päihteiden käytöstä.
Edellä mainitut oireet saattavat tietysti liittyä myös johonkin muuhun asiaan, mutta niiden esiintyessä on aina syytä keskustella nuoren kanssa ja selvittää mistä on kysymys. Mikäli esim. koulu tai lapsesi läheinen on huolissaan lapsen päihteiden käytöstä, ota huoli vakavasti ja puutu asiaan.
Entä jos lapsi tulee humalassa kotiin
Olennaista on, että äiti tai isä on ottamassa vastaan myöhään illalla kotiin tulevan nuoren. Toinen tärkeä periaate on, että kaikkeen alaikäisten päihteidenkäyttöön puututaan. Myös nuoren tupakointiin tai nuuskaamiseen on syytä puuttua mahdollisimman varhaisessa vaiheessa. Nikotiiniriippuvuus saattaa syntyä jo muutaman viikon käytön jälkeen. Tutkimusten mukaan tupakoivat nuoret alkavat muita todennäköisemmin käyttää myös muita päihteitä.
Mikäli lapsi tulee kotiin päihtyneenä, siirrä keskustelu seuraavalle päivälle ja muista kertoa lapselle, että olet iloinen, kun hän tuli kotiin. Seuraavana aamuna on oikea aika ilmaista huolestumisensa ja se, että ei hyväksy nuoren alkoholin tai muiden päihdyttävien aineiden käyttöä. Vanhemmat voivat kertoa, mitä tunteita nuoren päihteiden käyttö heissä herättää. Voidaan myös keskustella riskeistä joutua onnettomuuteen tai väkivallan uhriksi päihtyneenä. Nuorelta voi kysyä seuraavanlaisia kysymyksiä: Miltä nyt tuntuu? Mitä eilen tapahtui? Mitä käytit eilisiltana ja kuinka paljon? Mikä on mielestäsi oikeudenmukainen seuraus siitä mitä eilen tapahtui?
Päihteidenkäytön seurauksena voi olla esimerkiksi se, että nuori viettää seuraavien viikkojen aikana tavallista enemmän aikaa kotona. On hyvä ottaa yhteyttä nuoren kavereiden vanhempiin ja pyytää heidät mukaan keskustelemaan tapahtuneesta.
Jos nuori on kotiin tullessaan niin humalassa tai muuten huonossa kunnossa, että ei pysty puhumaan tai on hyvin tokkurainen, on syytä tarkkailla tilannetta ja tarvittaessa viedä hänet ensiapuun. Näin tulee tehdä varsinkin, jos on epäilys lääkkeiden käytöstä päihtymistarkoitukseen.
Hae apua
Mikäli oma tai lapsesi päihteiden käyttö huolestuttaa ja tuntuu, että tilanteeseen ei löydy ratkaisua, hae apua ammattiauttajilta. Tarvittaessa voit ottaa yhteyttä esimerkiksi koulukuraattoriin, nuorisotyöntekijöihin tai sosiaalityöntekijään. Voit myös ottaa suoraan yhteyttä päihdesairaanhoitajaan puhelimitse maanantaista torstaihin klo 8.15–16.00 ja perjantaisin sekä pyhäpäivien aattona 8.00–15.00, p. 044 743 2431.
Yhteistyöterveisin Kärkölän lasten, nuorten ja perheiden palveluverkoston moniammatillinen tiimi