Päijät-Hämeen hyvinvointialueen kaikkiin kotitalouksiin lähetetään julkisena tiedotteena kirje, johon on koottu perustietoa hyvinvointialueesta ja keskeisiä yhteystietoja ensi vuodelle. Kirje jaellaan joulukuun puolivälissä.
Päijät-Hämeen hyvinvointialue vastaa sosiaali- ja terveydenhuollon sekä pelastustoimen palvelujen järjestämisestä kaikille päijäthämäläisille vuoden 2023 alusta alkaen.
Tähän asti vastuu palvelujen järjestämisestä on ollut kunnilla ja kuntayhtymillä.
Päijät-Hämeessä tämä tarkoittaa esimerkiksi sitä, että noin 7600 sosiaali- ja terveydenhuollon sekä pelastustoimen ammattilaista siirtyy töihin hyvinvointialueelle. Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymästä ja Päijät-Hämeen pelastuslaitoksesta tulee osa uutta hyvinvointialuetta.
Nykyiset sote-keskukset ja pelastusasemat pysyvät
Päijät-Hämeen hyvinvointialueella on 11 sote-keskusta, joissa tutut ammattilaiset palvelevat edelleen entisissä paikoissaan Asikkalassa, Hartolassa, Heinolassa, Hollolassa, Iitissä, Lahdessa Harjukadulla ja Nastolassa, Kärkölässä, Orimattilassa, Padasjoella ja Sysmässä.
Sote-keskusten yhteystiedot ja aukioloajat löytyvät osoitteesta paijat-sote.fi/sote-keskukset.
Päijät-Hämeen pelastuslaitoksen palvelut jatkuvat samaan tapaan ja samoissa paikoissa kuin ennenkin.
Sysmässä ja Orimattilassa Terveystalo jatkaa sosiaali- ja terveydenhuollon palveluiden kumppanina myös hyvinvointialueella.
Hartolassa sote-keskuspalvelut tuottaa ensi vuoden alusta alkaen Harjun terveys. Harjun terveys jatkaa entiseen tapaan myös Lahden, Iitin ja Kärkölän sote-keskuspalvelujen tuottajana.
Digiklinikka yhä laajemmin käyttöön
Digiklinikka laajeni 15.12. alkaen myös Hartolan ja Heinolan asukkaiden käyttöön. Tähän asti palvelua ovat päässeet käyttämään Asikkalan, Hollolan, Iitin, Kärkölän, Lahden ja Padasjoen asukkaat.
Opiskeluhuollon palvelut yhteen
Vuodenvaihteessa opiskeluhuollon kuraattorit ja psykologit siirtyvät kunnilta hyvinvointialueen työntekijöiksi. Hyvinvointialueelle kootaan samaan yksikköön sekä opiskeluhuollon terveydenhoitajat, kuraattorit että psykologit. Muutoksesta huolimatta ammattilaisten työ kouluilla ja oppilaitoksissa jatkuu entiseen tapaan.
Hyvinvointialueen tärkeitä yhteystietoja
Kiireellisiin terveysongelmiin saa apua päivystysavun numerosta 116117. Hätätilanteissa oikea numero on yleinen hätänumero 112.
Sosiaalipäivystys turvaa ympärivuorokautisen sosiaalihuollon kiireellisen ja välttämättömän avun. Akuutti24:n sosiaalipäivystäjät ovat tavoitettavissa päivittäin klo 8–16 numerossa 044 482 8201. Muina aikoina sosiaalipäivystykseen saa yhteyden hätänumeron 112 kautta.
Päijät-Soten alueella käytössä jo olleet sosiaalihuollon sekä ikääntyneiden asiakasohjauksen keskitetyt numerot tulevat vuoden alussa myös heinolalaisten ja sysmäläisten käyttöön.
Sosiaalihuollon ohjaus ja neuvonta palvelee sekä lapsiperheitä, työikäisiä että vammaisia henkilöitä arkisin kello 9–15 numerossa 03 819 4850.
Ikääntyneiden asiakasohjaus palvelee numerossa 044 482 5050 arkisin klo 9–15 (ke klo 9–16).
Tietoa paloturvallisuuteen liittyvistä asioista saa pelastuslaitoksen asiakaspalvelusta 03 877 3112.
Päijät-Hämeen hyvinvointialueen vaihteen numero on 03 819 11.
Uusi verkkosivusto, myös vanhat pysyvät
Tietoa hyvinvointialueesta löytyy verkkosivuiltamme paijatha.fi. Tältä sivustolta löytyy tietoa esimerkiksi päätöksenteosta, työpaikoista sekä osallistumisesta ja vaikuttamisesta.
Myös nykyiset osoitteet paijat-sote.fi ja phpela.fi pysyvät käytössä muutoksen jälkeenkin. Niiltä löytyy entiseen tapaan tietoa sosiaali- ja terveydenhuollon sekä pelastustoimen palveluista.
Hyvinvointialueelle siirtyvien työntekijöiden sähköpostiosoitteet ovat muuttuneet muotoon etunimi.sukunimi@paijatha.fi.
Asiointi Fimlabin laboratorioissa jatkuu ennallaan
Asiointi Fimlabin laboratorioissa jatkuu tuttuun tapaan koko Päijät-Hämeen hyvinvointialueella. Päijäthämäläiset voivat asioida missä tahansa Päijät-Hämeen hyvinvointialueen laboratoriossa asuinkunnastaan riippumatta. Ajankohtaiset toimipistetiedot ja aukioloajat sekä ajanvarauksen löydät Fimlabin nettisivuilta fimlab.fi.
Avointa päätöksentekoa
Hyvinvointialuetta johtaa alueen asukkaiden vaaleissa valitsema aluevaltuusto. Päijät-Hämeen aluevaltuustoon kuuluu 69 valtuutettua.
Tiedot Päijät-Hämeen aluevaltuutetuista löytyvät hyvinvointialueen verkkosivuilta paijatha.fi.
Päätöksenteosta halutaan mahdollisimman avointa: verkkosivujemme kautta voi seurata aluevaltuuston kokouksia suorina verkkolähetyksinä ja tutustua esityslistoihin ja pöytäkirjoihin.
Paijatha.fi-verkkosivuilta löytyy myös tietoa asukkaiden ja asiakkaiden osallistumisen ja vaikuttamisen mahdollisuuksista sekä eri vaikuttamistoimielimistä.
Päijät-Hämeen hyvinvointialuetta voi seurata myös sosiaalisessa mediassa. Kanaviamme ovat Facebook, Instagram, Twitter, LinkedIn ja YouTube.