Kärkölän kunta järjesti 12.10.2021 koko kunnan vanhempainillan, jonka aiheena oli Mitä lapsi ja nuori tarvitsee hyvään kasvuun. Puhujana tilaisuudessa oli Jari Sinkkonen ja vanhempainiltaan osallistui noin 100 kiinnostunutta kuntalaista. Jari Sinkkonen on lastenpsykiatrian erikoislääkäri, lastenpsykiatrian dosentti sekä lasten- ja nuorten psykoterapeutti. Hän on kirjoittanut ja toimittanut parikymmentä kirjaa ja työskentelee tällä hetkellä työnohjaajana ja psykoterapeuttina.
Sinkkonen painotti illan esityksessään kasvattajan tärkeää roolia lapsen tukijana ja tunteiden säätelyn opettajana. Vanhempien hyvä parisuhde on lapselle se ’’paras koti’’. Tutkimukset ovat osoittaneet, että jo varhainen lapsen kanssa tapahtuva turvallinen vuorovaikutus on erittäin tärkeää lapsen hyvän kehityksen kannalta. Lapsi, joka on kokenut empatiaa, pystyy itsekin olemaan empaattinen. Sinkkonen muistuttaa myös leikin, luovuuden ja taiteen merkityksestä lapsen kehitykseen. Rikas ja monipuolinen mielikuvamaailma on tehokas väkivaltaisen käytöksen este.
Nykypäivänä vanhempia eroaa paljon ja vanhempien ero on aina vaikea asia myös lapselle. Sinkkosen mukaan lapsen reaktiot vanhempien eroon riippuvat monista tekijöistä ja niitä on vaikea ennustaa. Tärkeitä tekijöitä ovat lapsen ikä, kehitystaso, perusturvallisuus ja millainen eroa edeltänyt aika oli. Riitaisan liiton päättyminen voi olla helpotus lapselle, mutta lapsi pohtii aina, onko vanhempien ero hänen syytään. Kysymys askarruttaa erityisesti leikki-ikäisiä lapsia. Sinkkonen korostaa, että lapsen kanssa on aina keskusteltava erosta ja lapselle on kerrottava, että ero johtuu jostain muusta, kuin hänestä itsestään. Lapsen kanssa asuvien aikuisten lukumäärä ei välttämättä ole keskeinen asia lapsen hyvinvoinnin kannalta. Joskus jompikumpi vanhempi voi olla henkisesti poissa vaikka olisi fyysisesti paikalla.
Lapsen varttuessa mukaan tulevat nykyajan riskit: netti ja väkivaltaiset pelit. Vaikka pelin sisältö ei olisi itsessään aggressiivista, niin pelin aikana syntyy turhautumista, joka puolestaan aiheuttaa aggressiivisuutta. Pelatessa stressitaso nousee ja pelaaminen juuri ennen nukkumaan menoa vaikuttaa unen laatuun merkittävästi. Vanhempien tulee asettaa rajat ja valvoa lapsen netissä oloa ja pelaamista. Hyvän arjen elementtejä ovat rutiinit ja säännönmukaisuus, sillä ne tuovat lapselle turvallisuuden tunnetta. Vanhempien tulee varmistaa, että lapsi saa sopivasti ravintoa, riittävästi unta, paljon liikuntaa ja vain kohtuullisesti tietokoneella oloa/pelaamista.
Päiväkodeissa ja kouluissa on yhä enemmän lapsia, joille ei ole asetettu rajoja. Lapsi tarvitsee itseään vahvemmat vanhemmat ja selkeästi asetetut rajat. Sinkkonen pohtii, että lapsen olisi hyvä joutua tekemään myös vastenmielisiä asioita. Jos elämässä ei joudu kohtaamaan jo lapsena haasteita, siitä voi seurata vaikeita aggressio-ongelmia, alhaista turhautumiskynnystä, hankaluuksia koulussa ja myöhemmin työelämässä.
Koko kunnan vanhempainilta oli erittäin onnistunut ja mielenkiintoinen tilaisuus, joka jätti varmasti pohdiskelemaan asioita. Kiitos kaikille mukana olleille. Tehdään maailmasta parempi paikka lapsille ja meille kaikille.
Teksti ja kuvat: Natalie Kuokkanen, viestintäassistentti