Valitse sivu

Loading Events

« All Events

Huoltovarmuus – mitä se maataloudessa ja ruokajärjestelmässä tarkoittaa?

26 maaliskuun 09:00 - 11:30

Elintarvikehuolto on olennainen osa huoltovarmuutta. Elintarvikehuollon tehtävänä on turvata väestön riittävä ravinnon saatavuus, laatu ja turvallisuus kaikissa tilanteissa. Ruokajärjestelmän eri osissa, kuten maatiloilla, elintarvikkeiden jalostuksessa, jakelussa, kaupassa ja ruokapalveluissa voidaan parantaa huoltovarmuutta erilaisilla toimenpiteillä. Esimerkiksi maataloudessa tarvittavien tuontiraaka-aineiden ja -tuotantopanoksien osuutta voitaisiin vähentää ravinne-, energia- ja valkuaisrehuomavaraisuutta parantamalla. Toisaalta ruokajärjestelmän monimutkaisuus lisää haavoittuvaisuutta. Huoltovarmuudella tarkoitetaan väestön toimeentulon, maan talouselämän ja maanpuolustuksen kannalta välttämättömän kriittisen tuotannon, palvelujen ja infrastruktuurin turvaamista normaaliolojen vakavissa häiriötilanteissa ja poikkeusoloissa.

Kehittämistoimien pohjaksi webinaari tarjoaa tietoa elintarvikehuollon huoltovarmuuden nykytilanteesta ja tavoitteista ja tutkimustietoa kestävämmästä ruokajärjestelmästä. Tervetuloa kuulemaan ja keskustelemaan!

Ohjelma

9.00    Tervetuloa, Riitta Savikko, tutkija, Luonnonvarakeskus

9.05    Elintarvikkeiden huoltovarmuus kokonaisturvallisuuden näkökulmasta,
Juha Mantila, vanhempi varautumisasiantuntija, Huoltovarmuuskeskus

9.35    Elintarvikkeiden huoltovarmuus Suomessa,
Csaba Jansik, erikoistutkija, Luonnonvarakeskus

10.10  Ruokamarkkinoiden tuontiriippuvuus Suomessa,
Marja Knuuttila, erikoistutkija, Luonnonvarakeskus

10.45  Miten kohti omavaraisempaa ja agroekologisempaa ruokajärjestelmää,
Kari Koppelmäki, tutkijatohtori, Helsingin yliopiston Ruralia-instituutti
11.15  Kysymyksiä ja keskustelua

11.30  Tapahtuma päättyy

Tapahtuma on kaikille avoin ja ilmainen.

Ilmoittauduthan viimeistään 24.3.2025 tällä lomakkeella.

Ilmoittautuneille lähetetään osallistumislinkki myös sähköpostilla ja jälkikäteen linkki materiaaleihin. Myös ilmoittautumatta voi osallistua. Tapahtuman alustusosiot nauhoitetaan myöhemminkin katsottaviksi.

Osallistuminen: Webinaariin voi liittyä nettiselaimen kautta (suositus: Chrome), Teams-sovellusta ei tarvita tilaisuuden seuraamiseen. Teams-linkistä avautuvasta sivusta valitse ”Continue on this browser/Jatka tällä selaimella”.

Teams etäyhteys: Liity kokoukseen tästä

Tervetuloa!

 Lisätietoja: Riitta Savikko, riitta.savikko@luke.fi, puh: 050 571 4548

Tapahtuman järjestää ARMAS-hanke (Huoltovarmuutta ja resilienssiä ruokajärjestelmään – valtakunnallinen maaseutuhanke). 

Details

Date:
26 maaliskuun
Time:
09:00 - 11:30
Event Category:

Venue

Webinaari