Valitse sivu

Kärkölän vanhus- ja vammaisneuvosto järjesti 4.5. SOTE-infotilaisuuden. Tilaisuus pidettiin kunnanviraston valtuustosalissa. Paikalle oli saapunut reilu parikymmentä osallistujaa. Tilaisuuden avasi vanhus- ja vammaisneuvoston puheenjohtaja Sirpa Kinnari. Kinnari kertoi tilaisuuden ohjelmasta ja painotti aiheen tärkeyttä sekä rohkaisi osallistujia keskustelemaan ja esittämään kysymyksiä asiantuntijoille. Vanhus- ja vammaisneuvoston jäsen Anneli Kulmala toivotti myös kaikki tervetulleeksi tilaisuuteen. Kulmala piti tärkeänä yhteistyön voimaa ja verkostoitumista asioiden ratkaisemiseksi. Vanhus- ja vammaisneuvosto edistää kunnassa nimenomaan erityisryhmien hyvinvointiin liittyviä asioita. Neuvoston puheenjohtajaan tai jäseniin voi rohkeasti olla yhteydessä, jos jokin asia askarruttaa. Vanhus- ja vammaisneuvoston yhteystiedot löydät meidän sivuiltamme: karkola.fi/vanhus-ja-vammaisneuvosto

Infotilaisuuden ensimmäinen asiantuntija oli Lahden Sydänyhdistyksen puheenjohtaja Maija-Liisa Lindqvist. Lindqvist kertoi Sydänyhdistyksen tärkeästä toiminnasta ja yhteisöllisyydestä. Sydänyhdistykseltä saa tärkeää tietoa sekä neuvoa ravintoon, liikuntaan, hyvinvointiin ja sydänsairauksiin liittyen. Lindqvist piti tärkeänä monipuolista ruokavaliota ja kohtuullisuutta. Kalan voi paistaa voissa, jos muuten syö lautasmallin mukaan. Välillä voi myös herkutella, kunhan pääosin syö terveellisesti. Terveellinen ruokavalio ei saa tuottaa ahdistusta, vaan hyvää oloa. Lindqvist piti myös erittäin tärkeänä henkistä hyvinvointia ja tyytyväisyyttä elämään. Elämässä tulee vastaan väkisin vastoinkäymisiä, mutta niihin ei saa jäädä vellomaan, vaan niistä on mentävä eteenpäin. Tärkeää olisi aina olla juuri siihen hetkeen ja niihin asioihin tyytyväisiä, pientä pilkettä silmäkulmassa. Lahden Sydänyhdistys järjestää tapahtumia ja retkiä, joihin ovat tervetulleita kaikki toiminnasta kiinnostuneet. Mukaan yhdistyksen toimintaan voi liittyä oli sinulla sydänsairautta tai ei. Lisätietoa löytyy Lahden Sydänyhdistyksen sivuilta: https://sydan.fi/lahti/

Tilaisuuden toinen asiantuntija oli Päijät-Hämeen hyvinvointialueen aluehallituksen puheenjohtaja Kristiina Hämäläinen. Hämäläinen kertoi meille ajankohtaiskatsauksen hyvinvointialueen alun toiminnasta ja siitä miten isosta uudistuksesta on kyse. Päijät-Hämeen hyvinvointialueen ajankohtaisiin asioihin kuului mm. talousarviovalmistelu, toimialueiden toiveet, valtuutettujen osallistaminen, yhteisöllinen asuminen, seniorineuvola, ilmiöbudjetointi ja palveluseteliasiat. Toimintaympäristö ei ole helpoin, mutta Päijät-Häme on pärjännyt viime vuosina hyvin. Tulevaisuudessa palveluntarve kuitenkin kasvaa ja muuttuu, sillä väestö ikääntyy ja sairastavuutta on paljon. Alueen taloudellinen tilanne tulee haastamaan palvelut ja niiden kehittämisen. Nyt ja tulevina vuosina tarvitaan vahvoja tekoja, joiden avulla henkilöstö riittäisi ja jaksaisi. Lainsäädäntö uudistuu paljon, se tuo uusia vaatimuksia ja muuttaa rahoitusta. Yhteiskunnan muutokset, kriisit ja haasteet heijastavat tietysti myös Päijät-Hämeeseen. Haasteita tuo myös se, että Päijät-Häme on maantieteellisesti aika pieni ja alueen kunnat ovat keskenään hyvin erilaisia. Yleinen tahtotila on kuitenkin onnistua ja tuottaa vaikuttavia, kustannustehokkaita ja saavutettavia palveluita. Strategisena tavoitteena on olla julkisen alan paras työpaikka. Tavoitteena on rakentaa luottamuksen avulla sujuva yhteistyö alueen kuntien, yhteisöjen ja valtionhallinnon kanssa. Hämäläinen päättääkin esityksensä lainaukseen: ”Voit unelmoida, luoda, suunnitella ja rakentaa maailman hienoimmat paikat, mutta tarvitset ihmisiä unelmiesi toteuttamiseen.” -Walt Disney. Lisätietoa hyvinvointialueen toiminnasta: https://www.paijatha.fi/

Kiitos kaikille tilaisuuteen osallistujille erinomaisista kysymyksistä! Aihe on tärkeä ja koskettaa jollain tapaa meitä jokaista.