Valitse sivu

Hätänumeroviikko 6.–12. helmikuuta ja 11.2. järjestettävä 112-päivä kiinnittävät huomion arjen turvallisuuteen ja sen parantamiseen. Vuonna 2023 hätänumeroviikkoa vietetään teemalla ”Varautuminen on arjen pieniä tekoja”.

Hätänumeroviikon kampanjan avulla kannustetaan ihmisiä varautumaan erilaisiin häiriö- ja poikkeustilanteisiin sekä ennaltaehkäisemään vaaratilanteita. Kampanjassa turvallisuustoimijat sekä esimerkiksi koulut, työpaikat ja harrasteseurat voivat jakaa arvokasta turvallisuustietoutta. Lisäksi jokainen voi parantaa omaa ja läheistensä turvallisuutta kiinnittämällä huomion pieniin arjen tekoihin ja valintoihin. Hätänumeroviikkoa koordinoi Hätäkeskuslaitos.

Päijät-Hämeen 112-viranomaiset ensihoito, poliisi, pelastuslaitos ja sosiaalipäivystys järjestävät yhdessä järjestöjen kanssa 112-päivän tapahtuman kauppakeskus Karismassa Lahdessa lauantaina 11. helmikuuta. Lisäksi Päijät-Hämeen sopimuspalokunnilla on omia tapahtumia.

112-päivää on vietetty Suomessa vuodesta 1997 lähtien. Vuonna 2008 päivästä tuli Euroopan yhteinen, kun hätänumeroksi vakiintui kaikkialla 112.

Varautuminen on arjen pieniä tekoja

”Hätänumeroviikko ja 112-päivä muistuttavat meitä kaikkia hätänumerosta 112 ja sen oikeasta käytöstä. Varautumalla erilaisiin hätä- ja häiriötilanteisiin voimme myös vähentää tarvetta soittaa hätänumeroon”, koulutuspäällikkö Mari Ukkonen Päijät-Hämeen pelastuslaitokselta sanoo.

Varautuminen voi olla pieniä arkisia tekoja, eikä se ei välttämättä vaadi isoja hankintoja tai valmisteluja.

”Varautumista on jo esimerkiksi matkapuhelimen varavirtalähteen, paristoradion ja muutaman vesipullon hankkiminen kotiin. Toivottavasti jokaisesta kodista löytyy jo testattu ja toimiva palovaroitin. Se on paloturvallisuuden ratkaisevin osa”, Ukkonen muistuttaa.

Myös omien taitojen kehittäminen esimerkiksi järjestötoiminnassa tai kursseilla voi olla tapa varautua. Muun muassa sopimuspalokunnat tarjoavat tähän hyviä mahdollisuuksia, Ukkonen jatkaa

”Kun varaudumme, osaamme hädän hetkellä auttaa myös muita.”

Vaaratiedotejärjestelmää testataan 11.2.

Virallista vaaratiedotteiden välitysjärjestelmää testataan hätänumeropäivänä 11.2. klo 11.20 alkaen. Kokeilussa vaaratiedotteet välitetään televisioon sekä teksti-tv:n sivulle 112, radioon ja 112 Suomi -mobiilisovellukseen.

112 Suomi -mobiilisovelluksen avulla kansalainen saa vaara- ja viranomaistiedotteet sijaintitietoon perustuen omaan puhelimeensa. Maksuton sovellus löytyy jo noin kahdelta miljoonalta suomalaiselta.

”Jos 112 Suomi -sovellus ei vielä löydy puhelimestasi, suosittelemme sen asentamista ja sen palveluihin tutustumista”, Ukkonen sanoo.

Ohje 112 Suomi -sovelluksen asentamisesta älypuhelimeen

112-päivän tapahtumia Päijät-Hämeessä

Kauppakeskus Karisma (Lahti)

11.2.2023 kello 10-14, Kauppiaankatu, Lahti, Karisman keskusaukio
Ahtialan VPK:n paloauto paikalla klo 10-13 (parkkipaikalla)

Päijät-Hämeen 112-viranomaiset ensihoito, poliisi, pelastus ja sosiaalipäivystys järjestävät yhdessä järjestöjen kanssa 112-päivän tapahtuman kauppakeskus Karismassa. Tapahtumassa viranomaiset ja järjestöt esittelevät ja neuvovat turvallisuuteen ja varautumiseen liittyviä asioita sekä omaa toimintaansa.

Viranomaisista paikalla ovat Hämeen poliisilaitos sekä Päijät-Hämeen hyvinvointialueelta ensihoito, sosiaalipäivystys ja Päijät-Hämeen pelastuslaitos. Järjestöistä tapahtumaan osallistuvat Liikenneturva, Lahden Järvipelastajat, Maanpuolustusnaisten liitto ry, Päijät-Hämeen Allergia-, Atopia- ja Astmayhdistys ry, Punaisen Ristin Hämeen osasto sekä Vapaaehtoinen pelastuspalvelu Vapepa.

Villähteen VPK (Lahti)

11.2.2023 klo 12-16, Teollisuustie 4, Lahti

Lauantaina 11.2.2023 asemallamme vietetään 112-päivää. Tapahtuma pidetään klo 12-16. Esittelemme tuolloin VPK-toimintaa ja kalustoamme. Lisäksi on tarjolla makkaranpaistoa ja muuta ulkoilupuuhaa, kuten mäenlaskua, joten omat laskuvälineet kannattaa ottaa mukaan. Kahvio myös auki koko tapahtuman ajan.

Asikkalan puolivakinainen palokunta (Asikkala)

11.2.2023 klo 10-13, Anianpellontie 142, Asikkala

Osallistumme valtakunnalliseen 112-päivään lauantaina 11.2. ja avaamme uuden pelastusaseman ovet yleisölle klo 10-13. Uuden pelastusaseman esittelyn lisäksi ohjelmassa on alkusammutuskoulutusta. Tervetuloa!

Kosken Vpk (Hämeenkoski)

11.2.2023 klo 11-14, Asikkalantie 195C, Hämeenkoski

Vietämme lauantaina 112-päivää Palopesällä. Toiveissa olisi päästä pulkkamäkeen ja paistamaan yhdessä makkaraa sekä oppimaan lisää turvallisuudesta. Nähdään lauantaina, tervetuloa!