Valitse sivu

Sairaalassa ennätysmäärä koronapotilaita

Koronatilanne on heikentynyt Päijät-Soten alueella. Sairaalahoidon tarve on kasvussa, ja sairaalahoidossa on viime päivinä ollut samanaikaisesti noin 80 potilasta. Määrä on selvästi korkeampi kuin kertaakaan aiemmin epidemian aikana. 

– Potilaista noin kolmella neljästä korona on sivulöydös, mutta myös koronan suoraan aiheuttamien sairaalajaksojen määrä on roimassa nousussa, sanoo johtajaylilääkäri Tuomo Nieminen Päijät-Sotesta. 

Rokotesuoja vähentää oleellisesti sairaalahoidon tarvetta. Tehosterokotusta koronaa vastaan suositellaan seuraaville ryhmille huolimatta siitä, kuinka monta rokotetta on aiemmin saanut tai kuinka monta kertaa on sairastanut koronan: 

  • kaikki vähintään 65-vuotiaat 
  • 18 vuotta täyttäneet lääketieteellisiin riskiryhmiin kuuluvat tai  
  • voimakkaasti immuunipuutteiset 12 vuotta täyttäneet.  

Kolmen rokotteen sarja riittää tässä vaiheessa kaikille 18 vuotta täyttäneille, ja neljän rokotteen sarja 60 vuotta täyttäneille. 5-11-vuotiaiden lasten rokotesarja muodostuu kahdesta rokotuksesta. Sairastettu tauti vastaa yhtä koronarokotetta. 

Erityisesti rokottamattomien 15 vuotta täyttäneiden sekä kaikkien, joilla on riski saada vakava koronatauti, kannattaa harkita sellaisen maskin käyttöä, joka suojaa myös kantajaansa tehokkaasti (esimerkiksi FFP2- tai FFP3-hengityssuojaimet). Riskiryhmiin kuuluvan kannattaa harkita maskin käyttöä, vaikka hän olisi täysin rokotettukin. 

www.paijat-sote.fi