Valitse sivu

Koronatapausten määrä on noussut Päijät-Soten alueella viikon aikana erittäin voimakkaasti. Tämä on johtanut jäljityksen ja ensisoittojen ruuhkautumiseen ja merkittäviin viiveisiin. 30. joulukuuta alkaen koronaan sairastuneihin on otettu yhteyttä myös tekstiviestillä puhelinsoiton sijasta. Tällä hetkellä alle 40-vuotiaille koronaan sairastuneille ei pääsääntöisesti soiteta, vaan toimintaohjeet lähetetään tekstiviestillä.

Viestissä on linkki kotihoito-ohjeisiin ja ohjeet yhteydenottoon, jos sairastuneen terveydentila sitä vaatii. Yli 40-vuotiaille soitetaan vielä henkilökohtaisesti.

Tartunnanjäljityksessä keskitytään etenkin sosiaali- ja terveydenhuollon yksiköihin liittyviin tartuntaketjuihin ja sote-alan työntekijöiden perheenjäseniin, jotta palvelut voidaan turvata. Vastaavasti muut yhteiskunnan toiminnan kannalta keskeisimpiin toimintoihin kohdistuvat tartuntaketjut pyritään selvittämään.

Koronaan sairastunut katsotaan tartuttavaksi 2 vuorokautta ennen oireiden alkua ja 10 vuorokautta oireiden alun jälkeen tai oireettomilla näytteenottohetkestä laskien. Merkittäväksi lähikontaktiksi katsotaan seuraavat tilanteet:

  • koronapositiivisen kanssa yli 15 minuuttia kestävä kohtaaminen kasvotusten alle 2 metrin etäisyydellä
  • fyysinen kontakti
  • yli 15 minuutin oleskelu suljetussa tilassa, esimerkiksi samassa taloudessa, työ-, kokous- tai odotustilassa.

Jos tartuttavuusaikana on tavannut muita, kehotetaan heitäkin välttämään lähikontakteja 10 vuorokauden ajan koronaan sairastuneen henkilön tapaamisesta.

Mikäli tiedät olevasi altistunut koronatartunnalle ja tarvitset siitä virallisen todistuksen, voit laittaa sähköpostia osoitteeseen karanteeni@phhyky.fi tai jättää soittopyynnön numeroon 044 440 3563.